Izbor iz sadržaja na srpskom
Proizvođači mleka u Bačkoj Topoli prete i građanskom neposlušnošću
Na nekoliko otkupnih mesta ponovo suspendovano preuzimanje mleka
Betűméret:             

Na teritoriji opštine Bačka Topola je na nekoliko otkupnih mesta suspendovano preuzimanje mleka. Reč je o tri otkupna mesta u samoj. B. Topoli i o po jednom u Gunarošu i Njegoševu – izveštava dopisnik „Vajdašag ma“.

Proizvođači su rekli da im mlekara čak nije dala ni obrazloženje. I iz drugih mesta stižu slične vesti – javlja naš dopisnik.

Janoš Belanji (Bellányi János), predsednik Udruženja proizvođača mleka i uzgajivača životinja je izjavio da se po njihovim procenama dnevno proizvede oko 20 hiljada litara mleka na teritoriji opštine B. Topola. Polovina, dakle oko 10 hiljada litara, se proizvede na 10 najvećih farmi, koje nemaju problema zbog suspendovanja otkupnih mesta. Međutim, druga polovina se proivede u malim gazdinstvima (ukupno oko 145) koja ne mogu opstati zbog zatvaranja otkupnih mesta.

Do zatvaranja još nije došlo, već je reč o suspenziji na 15 dana. I ranije su se dešavale ovakve suspenzije, koje proizvođače stavljaju pred nerešiv problem: šta uraditi s mlekom? Da se i ne govori o tome da ostaju bez polumesečnih prihoda, što je i velik egzistencijalni problem.

Franjo Mandić, potpredsednik Udruženja, ponavlja svoj stav da proizvođači treba da se udruže i naprave mlekaru. Nedavno su se na konferenciji u lokalnoj samoupravi informisali o načinima za nabavku sredstava za izgradnju mlekare u B. Topoli.

Čaba Mikuška (Mikuska Csaba), aktivista Udruženja je ispričao da su se pismom obratili Savezu agrarnih udruženja Vojvodine u kojem traže pomoć, jer je situacija neizdrživa. Traže pomoć u cilju pregovora sa Vladom i predstavnicima mlekara. Mikuška je najavio demonstracije i građansku neposlušnost, ako s ene nađe rešenje. Zahtevaju i da se analiza uzoraka mleka konačno obavlja u nezavisnim laboratorijama. Pojedini individualni proizvođači razmišljaju o drastičnim koracima – dodao je.

Udruženje iz B. Topole poziva slična udruženja da urade analize u vezi s proizvodnjom mleka i da stupe međusobno u kontakt radi efikasnijeg zastupanja interesa.

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban