Izbor iz sadržaja na srpskom
Mađarski pokret: Senćanski paori blizu pobede, odgovoran je SVM
Betűméret:             

Mađarski pokret (Magyar mozgalom, MP/MM) je izdao saopštenje u kojem se tvrdi da je u Senti tokom poslednje dve nedelje isplivala afera koja je mnogostruko veća od one kad se u novembru ispostavilo da je 11 funkcionera Opštine bačka Topola na ime stimulacija i premija dobilo 2,5 miliona dinara. U saopštenju se podseća na to da je početkom decmbra prošle godine Ištvan Pastor (Pásztor István), predsednik Saveza vojvođanskih mađara (SVM/VMSZ) nakon isplivavanja afere pozvao članove SVM u vođstvu Bačke Topole da daju ostavke, što su oni i učinili.

Što se „senćanske afere” tiče, MP tvrdi da su Rudolf Cegledi (Ceglédi), predsednik opštine Senta i potpredsednik SVM, kao i Ferenc Borbej (Borbély Ferenc), zamenik predsednika opštine „sve učinili da bi 2.417 hektara državne zemlje umesto lokalnih proizvođača i dalje koristila a.d. Poljoprivrada Senta čiji je vlanik novosadska Industrija mesa Matijević”. Privredni sud u Subotici je ustanovio da je lokalna samoupravca u Senti nadležna za izdavanje tih 2.417 hektara državne zemlje, a 8rešenjem od 19.09) Sud je odbio molbu a.d. Poljoprivrada i Industrije mesa Matijević da se privremenom merom obaveže lokalna samouprava u Senti da izuzme iz procesa davanja u zakup pomenutu površinu.

MP je 26.09. pozvao gradonačelnika Sente daodmah stavi van dejstva odluku o izuzimanju iz procesa davanja u zakup 2.417 hektara državne zemlje i da odmah završi davanje u zakup proizvođačima koji su se javili na javni oglas od 2. septembra.

„Gradonačelnik Rudolf Cegledi, potpredsednik SVM-a je 28. septembra saopštio da će se davanje u zakup uz učešće lokalnih proizvođača održati do 15. oktobra. Za sada se čini da će lokalni proizvođači odneti pobedu! Nadamo se da će i ostati tako” – stoji u saopštenju Mađarskog pokreta koje su potpisali Jožef Šandor (Sándor József), koordinator radne grupe za poljoprivredu MP i Ferenc Žoldoš (Zsoldos Ferenc), koordinator za Sentu MP.

MP poziva SVM da primeni princip iz bačke Topole, jer je to tada bila afera od 20 hiljada evra, a sada je reč o 332 miliona dinara (jer je to suma koju su a.d. Poljoprivreda i IM Matijević naveli kao vrednost spora pred Privrednim sudom).

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban