Izbor iz sadržaja na srpskom
Mađarska finansira plate nastavnika Mađara u Ukrajini
Mađarska plaća i potpunu ishranu mađarske dece u predškolskim ustanovama u Zakarpatskoj oblasti
Betűméret:             

Ministar za ljudske resurse u mađarskoj vladi je naglasio da se u pojedinim stručnim oblastima razmišlja na nivou jedinstvenih strategija u Karpatskom basenu. Zoltan Balog (Balog Zoltán) je na sednici Odbora za nacionalno zajedništvo parlamenta naglasio da je odgovornost za prekogranične Mađare zajednička.

Balog (na slici) je govorio o svakodnevnim aktivnostima, u cilju pomaganja Mađara u Zakarpatskoj oblasti. Kao prve saveznike u pogledu humanitarne pomoći je naveo crkve i crkvene organizacije.

Naglasio je da je ostanak i jačanje Mađara u Zakarpatskoj oblasti elementarni interes Mađarske, kao i to da se među narodima koji nemaju mađarsko kulturno zaleđe razvije promađarsko raspoloženje. Veoma važnim je ocenio jačanje mađarsko-rusinske i mađarsko-ukrajinske saradnje. U skladu s tim je polovina jedne donacije od ukupno 100 miliona forinti otišla preko Karpata, a druga polovina u Zakarpatsku oblast, dodao je ministar.

Tokom godinu dana će 500 zakarpatskih porodica dobijati mesečnu pomoć od mađarske, a pre svega one koje su ostale bez oca. Zbog ratnog stanja u Ukrajini, Mađarska je preuzela na sebe isplatu plata svim nastavnicima koji predaju na mađarskom jeziku, kao i potpunu ishranu mađarske dece u predškolskim ustanovama. Potonje znači izdatak od 116 miliona forinti.

Naknade crkvenim licima koje su do sada iznosile 50 miliona forinti su sledće godine planirane u iznosu od 100 miliona forinti.

Donacije u podrčju kl+ulture i zdravstva su ukupno 137 miliona forinti.

Cilj je da svako mađarsko dete iz zakarpatske oblasti uzrasta 8-14 godina barem nedelju dana provede na logorovanju u Mađarskoj. izjavio je između ostalog Balog i dodao da se u januaru pokreće program stipendija na nivou Karpatskog basena: 400 miliona forinti će biti raspoređeno na 11 prekograničnih visokoškolskih ustanova koje imaju nastavu na mađarskom.

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban