Izbor iz sadržaja na srpskom
Više stotina ljudi na sahrani Jožefa Kase
Na poslednji put ispraćen jedan od najharizmatičnijih političara u regionu
Betűméret:             

Jožef Kasa (Kasza József) je sahranjen na svoj 71. rođendan.

Bio je gradonačelnik Subotice (1989-2001), poslanik u skupštini Srbije, zamenik premijera Srbije i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (1995-2007), a potom - do isključenja iz stranke početkom 2010. godine - počasni predsednik SVM.

Jene Maglai (Maglai Jenő), aktuelni gradonačelnik Subotice je Kasu nazvao najvećim gradonačelnikom u prošlosti grada koju pamtimo. Maglai je na komemoraciji u svečanoj sali Gradske kuće naglasio da Kasu tako shvataju i građani i zaposleni u javnom sektoru i oni koji vode institucije i političari - nekadašnji saborci i nekadašnji rivali. Verovali su u njega građani, siromašni i nezaštićeni. Od nejga su rešenje očekivali i oni koje su u nepostojećem rato odneli na postojeći i krvavi front. Bez obzira na nacionalnu pripadnost, od njega su nadu očekivali svi građani Subotice koji su se bojali sve jačih talasa nacionalne netrpeljivosti - rekao je Maglai. On je istakao da u Subotici nije prolivena krv ni u najtežim vremenima. Čija je to zasluga? - upitao je Maglai i odgovorio da ako to i jeste zasluga mnogih, Kasina svakako jeste. Maglai je naglasio da je vrhunac političke karijere Jožefa Kase bio kad je postao zamenik premijera u Đinđićevoj vladi. Tada se mnogo toga iskazalo: vojvođanski Mađari su se preko svoje najjače stranke zauzeli za dobru stvar, za prosperitet zemlje - smatra Maglai.

Dr Žarko Korać, i sam potpredsednik Đinđićeve vlade se podsetio ratova devedesetih. Rekao je da Jožef Kasa nikad nije bio kukavica, da je uvek bio hrabar i da je bio odgovoran prema društvu, uzimajući u obzir interese vojvođanskih Mađara. Žarko Korać je istakao dam je Kasa učestvovao u borni za slobodnu i demokratsku Srbiju.

Na komemoraciji je govorio i Ištvan Esi (Őszi István), bivši ambasador Mađarske u Beogradu, sa početka devedesetih godina prošlog veka. Kao poštovalac i prijatelj istakao je da je Jožef Kasa imao značajnu ulogu u proširivanju mađarsko-mađarskih odnosa i zalagao se za čvrste vez vojvođanskih Mađara i Mađarske.

Političko umeće Jožefa Kase je u pismu istakao i Bela Marko (Markó Béla),nekadašnji predsednik Demokratskog saveza Mađara u Rumuniji (RMDSZ).

Jožef Kasa je na Bajskom groblju sahranjen u prisustvu članova porodice, onih koji su ga poznavali i poštovali - izveštava dopisnica "Vajdašag ma". Na zahtev pokojnika, oprostili su se od njega uz zvuke Ode radosti.

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban