Izbor iz sadržaja na srpskom
Proslava u čast Lasla Vegela
"Smatram se kosmopolitom plebejcem"
Betűméret:             

Kolege i poštovaoci su čestitali 75. rođendan (1.2.1941, Srbobran) i 50. godišnjicu početka stvaralaštva Laslu Vegelu (Végel László) u Budimpešti, u Književnom muzeju "Petefi" (Petőfi/ PIM).

Mađarski pisac i publicista iz Vojvodine, dobitnik nagrade "Košut" (Kossuth), najvišeg mađarskog priznanja za umetnost je sebe definisao kao kosmopolitu plebejca. Moderator programa pisac, poeta i dramaturg Lajoš Nađ Parti (Parti Nagy Lajos) ga je nazvao najradikalnijim mađarskim piscem. Vegel je na njegovo pitanje odgovorio da ga mnogi smatraju liberalnim kosmopolitom koji se ne bavi dovoljno manjinskom problematikom i nacionalnim korenima. Vegel je dodao da je odrastao među jednostavnim ljudima sa sela, gde se umesto nacionalnih pitanja pričalo o veilok svetu, o Americi, o iskustvima sa frontova u drugom svetskom ratu. "Zato sebe ipak nazivam kosmopolitom plebejcem, tako odajući počast uspomeni na moju seosku ulicu".

Végel Lászlóval az esten Parti Nagy Lajos beszélgetett, aki a vajdasági szerzőt a "legradikálisabb magyar írónak" nevezte. Kérdésére az író felidézte: sokan liberális kozmopolitaként könyvelték el, úgy érezték, nem foglalkozik eleget a kisebbségi léttel, a nemzeti gyökerekkel. Mint fogalmazott, egyszerű falusi emberek között nőtt fel, ahol a nemzeti kérdések helyett mindenki a nagyvilágról, Amerikáról, a második világháborúban a különböző frontokon szerzett tapasztalatairól mesélt. "Ezért nevezem magam inkább plebejus kozmopolitának, így adózok a falusi utcám emlékének."

Vegel je rekao i da mu se čini da celog života piši isti ciklus romana. Prva dela su mu se bavila generacijskim problemima, a novija ne, međutim čini mu se da mu knjige pričaju jedna s drugom.

Rekao je i da planira roman o Budimpešti, "da pokažem kako mi vidimo vas, Budimpeštance".

Čaba Karoji (Károlyi Csaba), zamenik glavnog urednika kjiževnog i društvenog časopisa "Elet eš irodalom" (Élet és Irodalom, Život i književnost) smatra da Vegel jednostavnošću plebejca ukazuje na najkomplikovanije teme i kao evidenciju iskazuje ono o čemu drugi dugo mozgaju. Naglasio je da je Vegel specifičan, jer na prvi pogled oko njega ništa nije uobičajeno i normalno. Karoji je dodao da je Vegel kao dete sa sela napisao prvi mađarski bitnički roman, a nakon što se naselio u Novom Sadu nije pisao o selu, kao Nandor Gion (Gion Nándor) koji je na isti dan rođen, takođe u Srbobranu, već o Gradu, postavljajući Novi Sad na mapu mađarske književnosti. Knjige su mu često objavljivane prvo na srpskom, a tek kasnije na mađarskom, a u romanima govori o manjinskom življenju zaobilazeći uhodane šeme - naglasio je Karoji.

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban