Izbor iz sadržaja na srpskom
Fides pada, MSZP raste
Betűméret:             

Vladajući Fides-KDNP (Fidesz) gubi na popularnosti, a opozicionim socijalistima raste rejting - saopštila je agencija Tarki (Tárki)

Popularnost ostalih stranaka u Mađarskoj se zapravo i nije menjala od januara do aprila.

Vladajuća desničarska kolaicija je među celom populacijom sa 31% pala na 27% u tom periodu. Među sigurnim glasačima je taj pad još veći: sa 54% na 47%.

Opozicioni socijalisti (MSZP) su gotovo dostigli Jobik (Jobbik), tako što su se sa "istorijskog minimuma" u januaru (7% u celoj populaciji) popeli na 10%, a među sigurnim glasačima sa 12% na 18%.

Jobik je u januaru mao 12% u celoj populaciji, a u aprilu 11%, dok je među opredeljenima u oba meseca bio na koti od 20%.

Među opredeljenim glasačima levičarska Demokratska koalicija ima 7% pristalica (u celoj populaciji 4%), Politika može biti drugačija (LMP) 4% (2%), Zajedno (Együtt) 2% )1%) i Dijalog za Mađarsku (PM) 1% (i 1% u celoj populaciji).

Neopredeljenih je 43%, ali se u toj grupi povećao udeo onih koji kriju svoje preferencije (sa 12% na 16%), a broj neodlučnih je pao sa 30% na 27%.

Tarki je imao slučajni reprezentativni uzorak od 1.000 ispitanika, ispitanici su pitani lično. Istraživanje je vršeno između 14. i 20. aprila.

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban