Izbor iz sadržaja na srpskom
Maglai: Realizovali smo strateške ciljeve i rešili ozbiljne probleme
Oproštajni govor gradonačelnika
Betűméret:             

Jene Maglai (Maglai Jenő), gradonačelnik Subotice je sumirao rezultate svog dvoipogodišnjeg mandata i najavio da će novi gradonačelnik najverovatnije biti izabran na sednici Skupštine grada u četvrtak - izveštava dopsinica "Vajdašag ma".

Maglai je ocenio da su poslednjih 6 meseci bili najteži deo obavljanja finkcije gradonačelnika, jer su se nakon usvajanja budžeta krajem 2015. godine svi bavili isključivo izborima. Na žalost, grad zbog toga stoji u mestu, obavljale su se osnovne tehničke stvari da bi lokalna samouprava mogla da funkcioniše. Naglasio je da je do kraja mandata nastojao da drži konce u rukama i izrazio nadu da će sednica Skupštine grada označiti kraj agonije, jer Subotica ne može da dozvoli sebi da zbog izbora izgubi veći deo 2016. godine.

Gradonačelnik je podsetio na to da je na tu funkciju dospeo na sred izbornog mandata i to u toku značajne političke krize. U nasleđenim okolnostima, radeći zajedno sa često partijski delegiranim ljudima pokušao je da postigne najviše što može. Ocenio je da su u poslednje dve i po godine rešavani strateški ciljevi i ozbiljni problemi i da je zaustavljeno čerupanje javne imovine i budžetskih sredstava.

Pomenuo je i to da je značajno poboljšan kvalitet vode u Palićkom jezeru, da se ponovo započelo sa izgradnjom Narodnog pozorišta, da je završena spoljna rekonstrukcija Sinagoge, da će na leto započeti izgradnja regionalne deponije, da je Toplana u potpunosti obnovila sistem vodova, da je modernizovana vodovodna mreža i da nijedan investitor nije napustio Suboticu. Ostali su strani investitori Swarovski, Calzedonia, Dunkermotoren, Ametek, a Continental gradi novu fabriku, proširena je industrijska zona u Malom Bajmoku, a na Palićkom putu otvoren tržni centar - naveo je Maglai.

Grad je dokapitalizacijom stekao 73% vlasništva u Slobodnoj carinskoj zoni, regulisana je situacija sa gradskim nekretninama, a pre toga lokalna samouprava nije ni znala za 20 nekretnina. Višemilionske nekretnine su vraćene u gradsko i državno vlasništvo, a pokušano je da se one protivpravno prevedu u privatnu svojinu - dodao je odlazeći gradonačelnik.

Naglasio je i da je velika pažnja bila posvećena malim naseljima koji pripadaju lokalnoj samoupravi.

Na novinarsku konstataciju da će - ako se nastavi trend - on biti poslednji Mađar gradonačelnik Subotice, Maglai je odgovorio da se nacionalna struktura grada veoma promenila, Početkom 90-ih su Mađari činili oko polovine stanovništva, a danas je taj procenat verovatno ispod 30%.

- Život otvara nova poglavlja i stvara nove situacije, ni 2010. godine nismo verovali da Mađar može da bude na čelu lokalne samouprave, ali se to ipak desilo. Niko ne sme da živi u iluziji da će uvek voditi glavnu reč u lokalnoj samoupravi, a gradonačelnik se dokazuje svojim radom i rezultatima, a to ne zavisi od nacionalnosti - naglasio je Maglai.

On je poželeo puno sreće novoj gradskoj vlasti, dodavši da rezultati gradskih čelnika obezbeđuju prosperitet građana - prenosi dopisnica "Vajdašag ma".

Jene Maglai je na čelo grada došao krajem novembra 2013. godine, kao čelnik gradske organizacije Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), a nakon izbacivanja Demokratske stranke (DS) iz gradske vlasti i smene Modesta Dulića sa mesta gradonačelnika. U međuvremenu je osnovan Mađarski pokret (MP), a Maglai je kao osnivač MP izbačen iz SVM.

„Pokret za građansku Suboticu“, koji predvodi Jene Maglai u novom sazivu Skupštine grada ima 11 odbornika (kao i SVM) i biće opozicija vlasti SNS-SVM-SBB.

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban