Izbor iz sadržaja na srpskom
Opozicija: Referendum trebao da posluži interesima Fidesa
Jobik će učestvovati u promeni ustava, druge opozicione partije neće
Betűméret:             

Mađarska socijalistička partija (MSZP) ne učestvuje u raspravi o promeni ustava u mađarskom parlamentu, a neće ni glasati. Jobik je spreman da učestvuje u promeni ustava "radi odbrane od kvota", ali smatra da nema novog jedinstva o kojem je govorio premijer Orban i da je referendum trebao da posluži interesima vladajućeg Fidesa. Stranka Politika može biti drugačija (LMP) neće promenama koje je predložio Orban. Mađarska liberalna partija (MLP) je protiv predloženih promena i kritikuje to što će Fides promeniti ustav uz pomoć "ekstremno desnog Jobika".

Stav MSZP je da Orbana niko nije ovlastio da menja ustav, jer se na referendumu pokazalo da to zagovara samo manjina građana. "Diktatorski je tempo" nametati manjinsko mišljenje većini, a premijer i Fides su zainteresovani samo za interese svoje vlasti - dodao je Laslo Varga, zamenik šefa poslaničke grupe MSZP. Po njemu je promena ustava uvredljiva i za one koji su na referendumu glasali u skladu sa željom vlade (dakle sa "ne"), jer ni oni nisu znali tačan tekst izmena. Socijalisti neće asistirati "igrama tehnike vlasti" Orbana i Fidesa - naglasio je Varga.

LMP smatra da promena ustava ne rešava ništa. Akoš Hadhazi, glavni govrnik LMP-a kaže da su pojmovi koje sadrži predlog o promeni ustava pravno irelevantni, a da je predlog ispod svakog nivoa. On je naglasio da izmene nisu iznad prava Evropske unije i da to zna i partija na vlasti.

Bernadet Sel, takođe glavna govornica LMP-a je mišljenja da je referendum održan da bi se skrenula pažnja sa malih plata, sa propasti zdravstva i obrazovanja i sa toga da političari na vlasti kradu kao niko u poslednjih 25 godina.

MLP, čiji je predsednik nezavisni poslanik u parlamentu, je zagovarao izlazak na referendum i glasanje "za". Liberali takođe smatraju da je referendumska kampanja koja je trajala skoro godinu dana iamla za cilj da vlada skrene pažnju sa unutrašnjopolitičkih politika i sa afera koje su negativne po Fides. Gabor Fodor, predsednik MLP je kritikovao to što će se ustav promeniti uz pomoć ekstremne stranke poput Jobika. MLP veruje u jaku, federalnu Evropu, nasuprot Fidesu koji je za slabi savez nacionalnih država - prenosi MTI.

Za razliku od predsednika vlade Orbana, prvi čovek Jobika smatra da referendum nije doneo novo jedinstvo, već upravo suprotno, novu podelu u Mađarskoj. Po njemu se u Mađarskoj obaveznim kvotama protivi mnogo više ljudi nego što je učestvovalo na referendumu, jer su mnogi ostali kod kuće jer se ne slažu sa vladavinom Orbana. Fides je referendumom hteo da ostvari političku korist samo za sebe - dodao je gabor Vona, predsednik Jobika. Dodao je da će Jobik učestvovati u promeni ustava s ciljem da ona na najefikasniji način zaštiti zemlju od kvota.

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban