Izbor iz sadržaja na srpskom
Index.hu dobio novog vlasnika
HVG smatra da je uspešno izbegnuto potpadanje Indexa pod vladinu kontrolu
Betűméret:             

Izdasvač internet portala Index.hu je od juče u isključivom vlasništvu Fondacije za mađarski razvoj (Magyar Fejlődésért Alapítvány / MFA) - objavila je mađarska državna novinska agencija MTI, nakon što je vest na sajt postavio advokat Laslo Bodolai, organ upravljanja Fondacije.

"Pro-Ráta Holding Zrt", koji ima interesa i u dnevnom listu "Mađar nemzet" (Magyar Nemzet) i u " Hir TV" (HírTv) je aktivirao svoje opciono pravo, koje je imao na osnovu sporazuma iz februara 2014 i tako stečeno vlasništvo je preneo na MFA.

MFA je saopštila da je cilj akvizicije vlasnišptva da se obezbedi "vodeća tržišna pozicija Index.hu, njegova aktivnost na proizvodnji kvalitetnih sadržaja, nezavisnost, kao i što veća društvena dostupnost".

Sa promenom vlasnika ostavke su dali dosadašnji članovi uprave "Index.hu Zrt." i novi vlasnik je imenovao tri nova člana uprave na neodređeno vreme. To su advokati Laslo Bodolai (predsednik) i Ajtonj Čaba Nađ, kao i ekonomista Gabor Keresti - preneo je MTI.

Hvg.hu je saopštavajući ovu vest napomenu da se već duže vreme nagađa do kada najveći portal može da se odupire medijskom parnom valjku bliskom vladi, ali se čini da je pronađeno rešenje za funkcionisanje nezavisno od uticaja.

Hvg.hu smatra da Lajoš Šimička, nekadašnji Orbanov saborac i bogati biznismen, koji se u februaru 2015. godine okrenu protiv aktuelnog premijera, ovom tranzakcijom nije stekao vlasništvo u Index.hu. Hvg.hu dodaje da je pitanje da li će Šimička ipak imati uticaja, jer je Ajtonj Čaba Nađ advokat u brojnim firmama koje su povezane sa Šimičkom.

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban