Izbor iz sadržaja na srpskom
Orban Veberu: "U Kini se tako ne govori!"
Rezolucija EP je "Šorošev izveštaj" - kaže mađarski premijer
Betűméret:             

Premijer Mađarske smatra da je rezolucija Evropskog parlamenta (EP) u vezi sa situacijom u Mađarskoj zapravo "Šorošev izveštaj".

Viktor Orban je u svom redovnom obraćanju preko državnog radija petkom naglasio da "iza napada na Mađarsku" jeste migracija i da je "sve ostalo nebitno". Po njemu postoji evropski interesni savez koji prevazilazi partijske granice a kojem je cilj uvoženje više stotina hiljada stranaca na kontinent, a "otac majstor" te misli je - kaže Orban - Đerđ Šoroš, koji je i delom finansijer i organizator.

Na pitanje u vezi sa rečima Manfreda Vebera, šefa poslaničke grupe Evropske narodne partije u EP, po kojima je lopta sada u Orbanovom dvorištu i ako Orban ne bude igrao kao deo tima, onda će to imati posledice, Orban je odgovorio da "tako nešto u Kini nikad ne kažu" i da se i iz toga vidi u kojoj meri je "deformisana evropska politika".

On je ogorčen time što "oni koji rade u veropskim institucijama govore zemljama članicama kako one treba da se ponašaju", dodajući da po njemu "suština Evrope nije u Briselu, već u zemljama članicama. Evropa nije Brisel, nego Varšava, Budimpešta, Pariz, Berlin i Rim" - rekao je Orban.

A miniszterelnök hangsúlyozta: ki kell tartani a magyar nemzeti érdekek mellett, "mi akarjuk megmondani, kikkel éljünk együtt és kikkel nem". A brüsszeli támadások nem térítik el a kormányt a céljaitól, Magyarország ezután is a saját útját fogja járni - jelentette ki, közölve: az energiaárak és az adók megállapításának jogát sem adja át a kabinet Brüsszelnek.

Na pitanje o eventualnoj sudskoj odluci po kojoj bi Mađarska morala da menja zakon, Orban odgovara da će ta odluka morati da se primeni, "ali šta tačno znači primena... to će biti sledeća borba".

U tekstu rezolucije EP se - navodi MTI - mađarska vlada poziva na nastavak dijaloga sa Evropskom komisijom i na stavljanje van snage izmene zakona o visokom školstvu, kao i delove regulacije izbegličkog pitanja, kao i na povlačenje predloga zakona o civilnim (nevladinim) organizacijma.

EP poziva Evropsku komisiju da "strogo kontroliše" način na koji se novac dobijen od EU troši u Mađarskoj.

Evropski parlament naglašava i da je tokom proteklih godina u Mađarskoj "ozbiljno narušen princip pravne države, stanje demokratije i osnovnih prava" i kao primeri se navode kršenje prava na okupljanje, na izražavanje mišljenja i pravo na slobodu naučnog života, kao i kršenja prava pripadnika manjina i izbeglica, pa i narušavanje nezqvisnosti pravosuđa.

U rezoluciji EP se dodaje i da je "sadašnji pristup Evropske komisije usmeren uglavnom na marginalan, tehnički aspekt paravne regulative" i da se "ne bavi tendencijama, obrascima koji se ponavljaju i zajedničkim efektom koji mere imaju na princip pravne države i osnovna prava". U rezoluciji Evropskog parlamenta se dodaje i da "procedure u vezi sa kršenjem obaveza zato u najvećem broju slučajeva nisu donele istinske promene".

"Mađarska je svojevrstan test za EU, kako treba reagovati kada su osnovne vrednosti Evropske unije ugrožene u nekoj zemlji članici" - navodi se u usvojenoj rezoluciji.

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban