Izbor iz sadržaja na srpskom
Predsednik MNS prekoračio ovlašćenja?
Hajnal nije stavio pitanje na dnevni red
Betűméret:             

Livia Jo Horti, članica Mađarskog nacionalnog saveta i članica kopredsednica Mađarskog pokreta (MP) je izjavila da je predsednik MNS bespravno izdao mišljenje u vezi sa izborom direktora OŠ "Janoš Hunjadi" u Čantaviru.

Kako je javila dopisnica "Vajdašag ma" iz Subotice, Jo Horti je dokumentovala martovsku igru između MNS i pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, a koja je rezultovala izmenom odluke nadležnih organa MNS i imenovanjem Dore Sabo Kečenovič za direktorku.

MP je i ranije protestvovao zbog - po njima - nepravilnog postupka imenovanja direktorke škole.

Naime, nastavničko veće je 11. januara sa više od 50% glasova podržalo kandidaturu Ervina Ištvana. Dora Sabo Kečenovič je bila druga po broju glasova. Odbor za obrazovanje MNS je 7. februara podržao kandidaturu Ervina Ištvana. MNS je na sednici 23. februara sa 24 glasa za, 1 protiv i 1 uzdržani takođe podržao kandidaturu Ervina Ištvana.

Međutim, 27. februara školski odbor sa 5:4 bira Doru Sabo Kečenovič Odluku donsoi školski odbor, sve ostale institucije imaju samo pravo davanja mišljenja.

Stvar počinje da se komplikuje tako što pokrajinski sekretarijat za obrazovanje na čijem čelu je Mihaj Njilaš (SVM) 9. marta izdaje dokumenat po kojem je MNS prethodnog dana podržao izbor Dore Sabo Kečenovič.

Jo Horti ističe da MNS na redovnojs sednici nije podržao kandidaturu Dore Sabo Kečenovič, već je podržao Ervina Ištvana.

Nakon toga školski odbor moli Pokrajinu i MNS da mu dostave dokument o podršci koji nedostaje. Na zahtev škole ni Pokrajina ni MNS ne odgovaraju mesecima.

14. aprila petoro članova MNS traži da im se izda dokument od javnog interesa, a zatim Jo Horti na redovnoj sednici MNS zahteva izdavanje dokumenat od 8. marta, kojim MNS - prema tvrdnji pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje - podržava imenovanje Dore Sabo Kečenovič.

Jene Hajnal, predsednik MNS u televizijskoj izjavi saopštava da je koristeći svoje nadležnosti izdao dokument. To pismo je dobila i Jo Horti, a u njemu stoji da "Mađarski nacionalni savet podržava izbor Dore Sabo Kečenovič, s obzirom na isključivo pozitivna iskustva iz prethodnih godina".

Livi Jo Horti tvrdi da predsednik MNS ni po zakonu o nacionalnim savetima, ni po statutu MNS, ni po bilo kom drugom pravnom osnovu nema pravo da donese mišljenje suprotno mišljenju odbora za obrazovanje MNS, izvrpnog odbora MNS i samog MNS, a ni da to mišljenje predstavi kao stav MNS.

Na zahtev opozicione poslaničke grupe u Skupštini Vojvodine Njilaš 29. maja daje obrazloženje po kojem je MNS dao pozitivno mišljenje o imenovanju Dore Sabo Kečenovič.

Jo Horti kaže da naknadna izmena odluke i davanje mišljenja od strane predsednika MNS a u ime MNS dovode u pitanje funkcionisanje celog MNS. Zaobilaženje MNS i školskog odbora znači nipodaštavanje tih institucija - naglašava jo Horti. Ona dodaje i da slične proizvoljne odluke karakterišu rad državnih institucija zaduženih za ostvarivanje pravne države.

Šestoro članova MNS zahteva da se na sednici MNS u petak na dnevni red stavi ovaj slučaj i da se razmotri da li je predsednik MNS prekoračio ovlašćenja i ako jeste koje su posledice.

Predsednik MNS međutim ova pitanja nije stavio na dnevni red sednice.

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban