Izbor iz sadržaja na srpskom
"Javnopravno ujedinjenje nacije odgovor na Trijanon"
Betűméret:             

- Na izazov Trijanona treba dati odgovor u skladu s vremenom, a danas je to na primer javnopravno ujedinjenje nacije, putem državljanstva" - izjavio je Žolt Šemjen, zamenik premijera Mađarske na skupu u banji Tušnad (mađ: Tusnádfürdő, rumunski: Tușnad Sat) u okviru Balvanjoškog slobodnog univerziteta.

Na pitanje u vezi sa stotom godišnjicom rumunskog nacionalnog sabora na kojem je proglašeno ujedinjenje Erdelja sa Kraljevinom Rumunijom, Šemjen je rekao da naučne ustanove treba da dobiju svaku vrstu državne pomoći da bi se povest prvog svetskog rata, Trijanona i mađarstva dospelog u strane imperije napisala u skladu s istorijskom istinom, jer "ako je budu pisali oni koji su bili i koji jesu nauprot nas, onda iz toga nećemo dobro izaći".

Šemjen smatra prirodnim da mađarsku naciju boli ono što se desillo, jer je uništen život miliona, ali treba da bude ponosna na to što je "preživela brutalno sakaćenje". "Šta god se desilo, hoćemo da opstanemo, da opstanemo kao Mađari" - rekao je potpredsednik mađarske vlade u Erdelju (Rumunija).

Po njemu je Trijanon samo delimično posledica poraza u prvom svetskom ratu, jer je u istoj meri posledica toga da je "anacionalna i izdajnička banda u Budimpešti razbila mađarsku državnost, mađarsku samoodbranu i svesno razoružala mađarsku vojsku". Primer Turske - smatra Šemjen - dokazuje da nije bilo potrebno da mađarstvo doživi ovako "brutalan" gubitak teritorije i stanovništva.

"Ako je u Budimpešti anacionalna vlast, onda će stvar celovitog mađarstva stajati loše" - prenosi reči Šemjena mađarska državna novinska agencija MTI.

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban