Izbor iz sadržaja na srpskom
Praznik osnivača mađarske države, kralja Sv. Ištvana
Betűméret:             

20. avgust je praznik osnivača mađarske države, kralja Sv. Ištvana (Stefana), nacionalni je praznik, zvaničan državni praznik Mađarske i ujedno Praznik novog hleba - stoji u sažetku mađarske državne novinske agencija MTI, a kojeg preuzima i "vajdašag ma".

20. avgust je jedan od najstarijih mađarskih praznika, dan kralja Sv. Ištvana, dan uspomene na osnivanje hrišćanske mađarske države i na hiljadugodišnju neprekinutu istoriju mađarske države.

Kralj Ištvan je još za života praznikom proglasio 15. avgust, Veliku gospojinu i tog dana je u fehervaru održavao kraljevski savet i sudio. Pri kraju života je tog dana ponudio zemlju Devici Mariji i tog dana je i umro 1038. godine. Praznik je na 20. avgust pomerio mađarski kralj Sv. Laslo, jer su 1083. godine 20. avgusta relikvije kralja Ištvana, uz dozvolu pape Grgura VII uzdignute na oltar bazilike u Sekešfehervaru, što je bilo jednako proglašenjem za sveca.

Prva tačka Zlatne bule iz 1222. godine (tim dokumentom je ograničena kraljeva vlast i samovolja velikaša) određuje proslavu dana Sv. Ištvana.

Od vladavine Lajoša I Velikog (1342-1382) ovaj dan živi kao crkveni praznik. Kult Ištvana se proširio po Evropi, ali je kralja u ime univerzalne crkve svecem tek 1686. godine proglasio papa Inoćentije XI, a za datum odredio 2. septembar. On ej naredio i da se na godišnjicu oslobođenja Budima od Turaka ceo katolički svet podesti praznika Sv. ištvana, a kojeg univerzalna crkva počevši od 1969. slavi 16. avgusta.

Papa Klement XIV je 1771. godine smanjio broj crkvenih praznika, pa je i Dan Sv. Ištvana izbačen iz reda praznika. Marija Terezija je međutim, gotovo istovremeno, naredila da 20. avgust, dan svetog kralja bude nacionalni praznik u Mađarskoj i da se navede u kalendarima. SNaredila je da se Sveta Desnica, relikvija kralja Ištvana, iz Raguze (Dubrovnik) odnese u Beč, a zatim u Budim. Od tada je ta relikvija svake godine 20. avgusta u promociji sprovođena kroz grad.

Po legendi je ta relikvija pronađena u kovčegu 1083. godine. Najverovatnije je nestala ili tokom najezde tatara ili tokom turskog doba. Pronađena je oko 1590 u dominikanskom samostanu u Raguzi. Na kraju Drugog svetskog rata je odneta na Zapad, a vraćena je u Mađarsku 18.avgusta 1945. danas se čuva u Bazilici Sv. Ištvana u Budimpešti.

Nakon sloma revolucije iz 1848/49 praznik dugo nije mogao da se proslavlja, jer je Sv. ištvan bio simbol nezavisne mađarske države. Kada je slavljen 1860. taj dan se pretvorio u nacionalne demonstracije. Nakon austrijsko-mađarske pogodbe (1867), praznik je vratio nekadašnji sjaj - naglašava MTI. Car i mađarski kralj Franja Josif je 1891. proglasio 20. avgust za slobodan dan i za industrijske radnike. Ministar unutrašnjih poslova je 1895. naredio da se tog dana na javne zrade izvesi mađarska zastava sa grbom.

Između dva svetska rata je praznik dopunjen stalnim podsećanjem na potrebu restauracije Svetoištvanske, tj. predtrijanonske Mađarske.

Nakon Drugog svetskog rata je javno slavljen kao crkveni praznik do 1947, tada je u povorci bilo više stotina hiljada ljudi. Sledeće godine je povorka zabranjena.

MTI naglašava da komunistički sistem nije prihvaao verski i nacionalni karakter praznika, ali nije smatrao korisnim da ga ukine, pa je promenio sardžaj. Ostao je neradni dan, a prv je nazvan Praznikom novog hleba, a 20. avgusta 1949. je prihvaćen novi ustav, po sovjetskom uzoru. Između 1949. i 1989. je to bio Dan ustava.

Državna novinska agencija dodaje i da su se promenom sistema vratile stare tradicije i da se od 1989. ponovo održava procesija Svete Desnice.

Dan Sv. Ištvana je nacionalnim praznikom proglašen 5.3.1991.

Osnovni zakon koji je stuio na snagu 1.1.2012. je to potvrdio. 20. avgusta se predaje i najznačajnije državno odlikovanje, Mađarski red Sv. Ištvana.

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban