Tudomány
Jakov Szinaj orosz-amerikai matematikus nyerte az Abel-díjat
Betűméret:             

Yakov G. Sinai (Jakov Grigorjevics Szinaj) amerikai-orosz állampolgárságú matematikus nyerte az Abel-díjat 2014-ben - jelentette be szerdán a Norvég Tudományos Akadémia.

A 78 éves kutató és tanár a 20. század egyik legnagyobb hatású matematikusa. Az elismerést a dinamikai rendszerek és a matematikai fizika területén nyújtott alapvető eredményeiért ítélték neki. A díjat és a vele járó hatmillió koronát május 20-án, ünnepélyes keretek között veheti át a norvég trónörököstől - olvasható az Abel-díj hivatalos honlapján.

Jakov Szinaj az amerikai Princeton Egyetemen és az Orosz Tudományos Akadémia Landau Elméleti Fizikai Intézetben tanít. Számos eredmény viseli a nevét, köztük a Kolmogorov-Szinaj entrópia, a Szinaj-Bowen-Ruelle operátor vagy a Pirogov-Szinaj elmélet. Több mint 250 tudományos munkát írt.

A Niels Henrik Abel 19. századi norvég matematikus nevét viselő elismerést azért alapította a norvég kormány, hogy a Nobel-díjhoz hasonló rangú kitüntetést teremtsen a matematika tudománya számára is.

Az Abel-díjat 2012-ben Szemerédi Endre magyar matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézete, valamint az amerikai Rutgers Egyetem tudósa kapta. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Stipsicz András matematikusnak, az MTA rendes tagjának és a Pál Csaba biológusnak, az MTA levelező tagjának is odaítélte az Európai Kutatási Tanács az elmúlt tíz évben jelentős kutatási eredményeket elérő, vezető kutatók számára kiírt Advanced Grantet. Az Európai Unió legjelentősebb, felfedező kutatásokat...
2024. ÁPRILIS 11.
[ 14:58 ]
Először végeztek Magyarországon a magzat altatásával járó méhen belüli beavatkozást a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján – tudatta az egyetem hivatalos honlapja, amelyet a telex.hu szemléz. Az eljárással sikerült elkerülni, hogy az érintett baba extrém koraszülött legyen. Az első sikeres...
2024. ÁPRILIS 9.
[ 22:25 ]
Elhunyt Peter Higgs Nobel-díjas brit elméleti fizikus, aki évtizedekkel az „isteni részecskeként” is emlegetett Higgs-bozon létének tudományos igazolása előtt megjósolta e közvetítő részecske létezését. 94 éves korában meghalt Peter Higgs Nobel-díjas brit fizikus, a Higgs-bozon részecskék felfedezője – írta a BBC...
2024. ÁPRILIS 9.
[ 20:05 ]
Beolvasás folyamatban