Tudomány
Ultrafényes halott csillagot fedeztek fel
Betűméret:             

Ultrafényes halott csillagot fedeztek fel amerikai tudósok a NuSTAR röntgencsillagászati műholddal. A tízmillió Nap fényével ragyogó szokatlan objektum 12 millió fényévnyire, a Szivar-galaxisban, a Nagy Medve-csillagképben található.

Az 550 kilométeres magasságban keringő NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescop Array) fekete lyukakra és más egzotikus kozmikus röntgenforrásokra vadászik, egyebek mellett úgynevezett ultrafényes röntgenforrásokat (ULX) is keres.

Egy ilyen ultrafényes forrásra bukkantak a kutatók a Szivar-galaxisban, ahol egy szupernóvát vizsgálva figyeltek fel rá. Kezdetben a rendkívüli erejű sugárzásából kiindulva fekete lyuknak tartották az M82 X-2 katalógusjelű objektumot - olvasható a NASA honlapján.

A NASA két másik űrteleszkópja, a röntgencsillagászati Chandra- és a gammakitörésekre vadászó Swift segítségével azonban meglepő felfedezéseket tettek. A műholdak ugyanis 1,37 másodpercenként felvillanásokat regisztráltak, holott a fekete lyukak nem pulzálnak. Így fedezték fel, hogy egy pulzárról, sebesen forgó neutroncsillagról van szó. Az objektum tízmillió Nap energiáját sugározza, ez az ismert legfényesebb pulzár.

"Eddig biztosra vettük, hogy az összes ultrafényes röntgenforrás masszív fekete lyuk" - hangsúlyozta Matteo Bachetti, a Toulouse-i Egyetem kutatója.

A csillagászok feltételezése szerint a magyarázat arra, hogy egy kis tömegű halott csillag miként képes ilyen erejű sugárzásra, a pulzár "étrendjében" keresendő, hiszen az M82 X-2 ugyanazokat az "étkeket", kozmikus gázokat és port fogyasztja "jó étvággyal", mint a fekete lyukak.

"Felfedezésünk segít megérteni, hogy miképp táplálkoznak és növekednek oly gyorsan a fekete lyukak, amelyek fontos szerepet töltenek be a galaxisok és a világegyetem egyéb struktúráinak a kialakulásában" - hangsúlyozta Fiona Harrison, a NuSTAR vezető kutatója. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a mesterséges intelligencia európai közösségének létrehozását javasolta vasárnap az innovációs erőforrások jobb összehangolása érdekében. "Ez a projekt összehozná a legjobb kutatókat, a legjobb tudósokat, a legjobb start-upokat és a legjobb adatközpontokat közös elvek...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 15:40 ]
Kiderült, a metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort. Ennek ismeretében a kutatók egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoznak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak. A Pittsburgh-i Egyetem...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:58 ]
A világjárvány idején a kutatók elsősorban a Covid tüdőkárosító hatásait vizsgálták. Azonban kiderült, a betegség gyakorlatilag az egész testet érintheti. Idővel az is kiderült, hogy melyik szervünk szenvedte el a legtöbb kárt a járványban, melyikhez köthető a legtöbb haláleset. Az egy évvel korábbi adatokhoz...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:06 ]
Beolvasás folyamatban