Tudomány
Régészet: A viking családostól keltek útra az új földek meghódításához
Betűméret:             

Ókori viking DNS-vizsgálata alapján kutatók úgy vélik, hogy a vikingek családosok lehettek, akik feleségüket is magukkal vitték az új földekre.

Az adatok arról tanúskodnak, hogy az ókori északiaktól származó anyai DNS szorosan illeszkedik az Atlanti-óceán északi szigeteinek mai lakosaiéhoz. Az eredmények azt is sugallják, hogy mind a viking férfiak és nők útra keltek az új földek meghódításához. A vizsgálat hovatovább megkérdőjelezi azt a 19. századi elméletet is, miszerint a vikingek csak fosztogatók voltak – mondja Erika Hagelberg, a kutatás társszerzője, hozzátéve, hogy a vikingek településeket hoztak létre, növényeket termesztettek, emellett nagyon fontos volt nekik a kereskedelem.

A vikingek különleges helyet foglalnak el a folklórban mint férfias harcosok, akik mintegy három évszázadon át végigterrorizálták Franciaország, Anglia és Németország partvidékét. Ez a népcsoport azonban jóval több volt kalózoknál és fosztogatóknál. Kiterjedt kereskedelmi útvonalakat hozott létre, elérte a mai Amerika partvidékét, új területeken vetette meg a lábát, és megalapította Dublint, amelyet az ő idejükben Dyfflinnek neveztek.

Néhány korábbi genetikai kutatás arról árulkodott, hogy a viking férfiak egyedül utaztak, és az új területek meghódításakor helyi nőket vettek magukhoz. Például egy 2001-es, az American Journal of Human Genetics folyóiratban megjelent tanulmány azt sugallta, hogy a skandináv férfiak kelta nőket emeltek maguk mellé Izland kolonizálásakor.

A kolonizációról többet felderítendő, Hagelberg és csapata fogakat gyűjtött be, illetve 45 skandináv – a Kr. u. 796–1066 tartományból származó - csontváz hosszú csontjaiból apró darabokat vágott le. (A csontokat korábban Norvégia különféle helyszínein tárták fel, jelenleg az Oslói Egyetem Schreiner-gyűjteményében vannak.)

Szemügyre vették a mitokondriális DNS-t, amely az anyai leszármazásról árulkodik. A kinyert anyagot összehasonlították Európa-szerte 5191 embertől begyűjtött mitokondriális DNS-sel, valamint 68 ókori izlanditól begyűjtött és korábban elemzett mintákkal.

Kiderült, hogy az ókori skandinávok és izlandiak mitokondriális DNS-e szorosan illeszkedik a modern észak-atlanti emberekéhez, úgymint svédekéhez, skótokéhoz és angolokéhoz. A legközelebbi hasonlóságot mégis az Orkney- és a Shetland-szigetek (Skandináviához közel elterülő skót szigetek) lakosaiéval mutatta.

Jan Bill, az Oslói Egyetem régésze szerint az eredmények alapján nagyon valószínű, hogy a nők fontosabb szerepet töltöttek be a kolonizációs folyamatban, mint korábban hitték. Mindez egybevág a történelmi dokumentumokkal, amelyek arról árulkodnak, hogy a skandináv férfiak, nők és gyerekek – emellett skót, brit és ír családok is – megvetették lábukat olyan távolra szakadt szigeteken, mint Izland – magyarázza a kutató, aki nem vett részt az új vizsgálatban.

A későbbiekben szeretnék összehasonlítani az ókori északiak DNS-ét az ókori britekével, skótokéval és az észak-atlanti szigeteken élőkével, hogy pontosabb képet kaphassanak arról, milyen rokonsági kapcsolatban állhatnak egymással – mondja Hagelberg.

Az eredményekről a Philosophical Transactions of the Royal Society B folyóirat számolt be. (hirado.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a mesterséges intelligencia európai közösségének létrehozását javasolta vasárnap az innovációs erőforrások jobb összehangolása érdekében. "Ez a projekt összehozná a legjobb kutatókat, a legjobb tudósokat, a legjobb start-upokat és a legjobb adatközpontokat közös elvek...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 15:40 ]
Kiderült, a metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort. Ennek ismeretében a kutatók egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoznak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak. A Pittsburgh-i Egyetem...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:58 ]
A világjárvány idején a kutatók elsősorban a Covid tüdőkárosító hatásait vizsgálták. Azonban kiderült, a betegség gyakorlatilag az egész testet érintheti. Idővel az is kiderült, hogy melyik szervünk szenvedte el a legtöbb kárt a járványban, melyikhez köthető a legtöbb haláleset. Az egy évvel korábbi adatokhoz...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:06 ]
Beolvasás folyamatban