Tudomány
Meddig élhet az ember?
Betűméret:             

Az evolúció során már hamar megvalósult a halhatatlanság. Különböző okokból az emberre ez az alapelv nem vonatkoztatható.

Az evolúció kezdeti szakaszában még létezett a halhatatlanság: a baktériumok vagy a szivacsok például elméletileg halhatatlanok, ha a külső környezeti feltételek megfelelnek a szükségleteiknek. Táplálékként elpusztulhatnak, de nem öregszenek. Az alapokat a Focus.de cikke alapján jártuk körbe.

Minden fejlettebb szervezetre igaz, hogy öregszik, és valamennyi idő elteltével meghal, elpusztul. A nyugati országokban élő emberek nagyjából 80 évig élnek. Ez a legjobb bizonyítéka annak, hogy az öregedési folyamat manipulálható: 1870-ben a férfiak várható átlagos élettartama mindössze 35 év volt.

Magasabb életszínvonal, jobb körülmények

A gének alig változtak, ám a tisztálkodási és táplálkozási szokások jelentősen javultak. Kevesebben végeznek nehéz fizikai munkát, és sokkal jobban hozzáférnek az egészségügyi szolgáltatásokhoz.

„1870-ben is voltak 80 évesek, de sokkal kevesebben. És sokkal kevesebb gyermek érte el a felnőttkort" – magyarázza Martin Denzel, a Max Planck Intézet kutatója, ahol az öregedés metabolikus és genetikai szabályozásával foglalkozó szakcsoportot vezeti.

Az evolúció szempontjából haszontalan a magas életkor

A hosszú élettartamot leginkább a fejlettebb egészségtudatosság és tisztálkodás, a helyes étkezési szokások, valamint a béke és a jólét befolyásolja. De még a leggazdagabb társadalmak felelősségtudatos polgárai közül sem kerülnek ki valódi matuzsálemek. A világ legidősebb asszonya 122 éves. Ez sem azt nem jelenti, hogy senki nem lehet idősebb, mint ő, de azt sem, hogy mindenki elérheti a 122 évet.

„A reproduktív szakasz eléréséig és annak idején kitűnően működnek a biológiai folyamatok, amik fiatalon tartanak minket. A DNS-t, a sejteket, a fehérjéket folyamatosan javítják, karbantartják” – magyarázza Denzel. Az emberi szervezet szabályozása a normális sejtpusztulás ellen dolgozik egészen a szaporodási fázis végéig.

Ezután megkezdődik a gyors öregedés: a rákos megbetegedések aránya növekszik, a szív- és érrendszeri problémák gyakoribbá válnak, az idegek kezdenek elsorvadni, a csontok és ízületek elkopnak, a szalagok megnyúlnak.

A mai 80 éves várható élettartammal az ember már túllépte azt a határt, ami az evolúciós szempontok alapján várható volt. Az evolúció termékeként fő feladata a szaporodás és az utódok túlélésének biztosítása. Mivel a leszármazottak különbözőek, néhányak közülük könnyebben alkalmazkodnak a környezeti feltételekhez, és jobbak a szaporodási esélyeik is. Így keletkeznek az új fajok. És a gének tovább élnek, legalábbis egy részük.

Az öregeknek is megvan a helyük a társadalomban

Etnológiai tanulmányok szerint az idősekre is szükség van a csoport túlélése érdekében: a legtöbb természeti népnél létezik az úgynevezett vének tanácsa, továbbadják a tapasztalataikat és tudásukat, így növelve mindannyiuk túlélési esélyeit.

De a legidősebbek és legbölcsebbek is meghalnak egyszer. Az egyik elmélet szerint evolúciós szempontból van értelme a halálnak: az egyén így csinál helyet a következő generációnak. A legnagyobb rivális ugyanis mindig a saját fajtárs. Bizonyos életkor felett az egyén halála valószínűleg növeli utódai túlélési esélyeit.

Hogy akkor mégis meddig élhet az ember?

Mindezek ellenére talány, hogyan hat egymásra pontosan a környezet, az egyén viselkedése és értékelése, és mennyire nyújtható az átlagos élettartam. A szakértők abból indulnak is, hogy a jóléti államokban továbbra is emelkedni fog, néhány évtizeden belül akár 100 évig is élhet egy átlagember.

„Jó esélyünk van arra, hogy a valaha élt legöregebb emberek kerüljenek ki közülünk" – mondja a humánbiológus Denzel. Utódainknak kiváló esélyei vannak egy még hosszabb életre: még több évvel növelheti a várható élettartamot, ha a tudományos kutatások jelentős eredményeket mutatnak fel, például az őssejtkutatás területén.(mno.hu, Focus.de)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a mesterséges intelligencia európai közösségének létrehozását javasolta vasárnap az innovációs erőforrások jobb összehangolása érdekében. "Ez a projekt összehozná a legjobb kutatókat, a legjobb tudósokat, a legjobb start-upokat és a legjobb adatközpontokat közös elvek...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 15:40 ]
Kiderült, a metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort. Ennek ismeretében a kutatók egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoznak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak. A Pittsburgh-i Egyetem...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:58 ]
A világjárvány idején a kutatók elsősorban a Covid tüdőkárosító hatásait vizsgálták. Azonban kiderült, a betegség gyakorlatilag az egész testet érintheti. Idővel az is kiderült, hogy melyik szervünk szenvedte el a legtöbb kárt a járványban, melyikhez köthető a legtöbb haláleset. Az egy évvel korábbi adatokhoz...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:06 ]
Beolvasás folyamatban