Tudomány
Milliók életét mentheti meg az újvidéki fiatalember találmánya
Betűméret:             

Nemzetközi sikert ért el mindössze 18 évesen Stefan Velja, egy fiatal újvidéki feltaláló: a trombózisellenes találmányával első helyet, illetve aranyérmet szerzett a különböző találmányok Heuréka elnevezésű brüsszeli versenyén.

A versenyt erős mezőnyben nyerte meg a fiatal szerb feltaláló, hiszen az egészségvédelem terén több mint 40 találmányt neveztek a versenyre. Stefan találmánya akkora, mint egy stent, elektrochippel van ellátva, műanyagból készült.

Az újvidéki Jovan Jovanović Zmaj Gimnázium érettségizője mostanáig számos megmérettetésen vett részt, értékes díjakat nyert, elmondása szerint pedig mindig is a természettudományok, illetve a fizika érdekelte leginkább. Emellett zongorán és gitáron is játszik, teniszezik, és állítása szerint minderre jut is ideje.

Találmányáról szólva elmondta: egy stenthez hasonlóan be kell juttatni a szervezetbe, ahol az egyik érben fixálódik, célja pedig az, hogy a létfontosságú szerveket megóvja azoktól a károktól, amelyeket a trombózis okozhat. Ugyanis amikor a trombózis elér a szerkezethez, az fizikailag megállítja, majd elindít egy olyan mechanizmust, amely a vérrög vegyi úton történő leépítését szolgálja, időközben pedig folyamatosan információkkal látja el a felhasználót.

Rámutatott továbbá arra is, hogy noha megnyerte az első díjat a brüsszeli versenyen, mégsem állt módján elutazni átvenni, hiszen maga a jelentkezési díj 7600 euró volt, ami már önmagában egy komoly összeg, az utazás költségeit már nem tudta volna előteremteni.

A Telegraf.rs-en olvasható interjújában Stefan Velja elmondta, jelentkezett a Cambridge-i és a helsinki egyetemre is, de ha nem veszik fel, akkor az Újvidéki Egyetemen folytatja majd tanulmányait, viszont ha külföldön is folytatja majd tanulmányait, azt követően – tervei szerint – visszatér majd Szerbiába.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a mesterséges intelligencia európai közösségének létrehozását javasolta vasárnap az innovációs erőforrások jobb összehangolása érdekében. "Ez a projekt összehozná a legjobb kutatókat, a legjobb tudósokat, a legjobb start-upokat és a legjobb adatközpontokat közös elvek...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 15:40 ]
Kiderült, a metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort. Ennek ismeretében a kutatók egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoznak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak. A Pittsburgh-i Egyetem...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:58 ]
A világjárvány idején a kutatók elsősorban a Covid tüdőkárosító hatásait vizsgálták. Azonban kiderült, a betegség gyakorlatilag az egész testet érintheti. Idővel az is kiderült, hogy melyik szervünk szenvedte el a legtöbb kárt a járványban, melyikhez köthető a legtöbb haláleset. Az egy évvel korábbi adatokhoz...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:06 ]
Beolvasás folyamatban