Tudomány
Magyar találmány gyógyítja a skizofréniát
Betűméret:             

15 éven át fejlesztették azt a gyógyszert, amely most segíthet a skizofrén és bipoláris betegeknek. Óriási felfedezés és magyar siker itthon és a tengerentúlon.

A pszichoterápia mellett a kezelés másik fontos eleme a minőségi gyógyszer. A magyar fejlesztésű gyógyszer a skizofrénia, illetve a bipoláris betegséghez kapcsolódó tünetek kezelésére is szolgál. Úgy szünteti meg a hallucinációs és a téveszmés tüneteket, hogy nem gyengíti, sőt segíti a másik oldalt, az aktivitást, a személyiséget. 17 éven keresztül több százan dolgoztak azon, hogy a készítmény létrejöjjön. A gyógyszergyár megkapta az amerikai gyógyszerügyi hivatal engedélyét is a forgalmazásra – számolt be az M1.

A pszichiáterek jelenleg azt tanácsolják a jó közérzetű, viszonylag jó állapotban lévő betegeknek is, hogy ne hagyják abba a gyógyszeres kezelést. A skizofrénia ellen nincs védőoltás, de gyógyszerrel ma már jól kezelhető, és a betegek minőségi életet élhetnek.

A skizofrénia kialakulásában genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak, de nem tudjuk pontosan, hogy mi áll hátterében.

A lakosság körülbelül 1 százaléka szenved egy adott időpontban skizofréniás megbetegedésben. Az 1 százalék Magyarországon 100–110 ezer skizofrén beteget jelent.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a mesterséges intelligencia európai közösségének létrehozását javasolta vasárnap az innovációs erőforrások jobb összehangolása érdekében. "Ez a projekt összehozná a legjobb kutatókat, a legjobb tudósokat, a legjobb start-upokat és a legjobb adatközpontokat közös elvek...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 15:40 ]
Kiderült, a metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort. Ennek ismeretében a kutatók egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoznak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak. A Pittsburgh-i Egyetem...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:58 ]
A világjárvány idején a kutatók elsősorban a Covid tüdőkárosító hatásait vizsgálták. Azonban kiderült, a betegség gyakorlatilag az egész testet érintheti. Idővel az is kiderült, hogy melyik szervünk szenvedte el a legtöbb kárt a járványban, melyikhez köthető a legtöbb haláleset. Az egy évvel korábbi adatokhoz...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:06 ]
Beolvasás folyamatban