Tudomány
A Marson egykoron létezett ősi heves vulkánokra talált bizonyítékot a Curiosity
Betűméret:             

A Curiosity marsjáró adatait elemező amerikai kutatócsoport bizonyítékot talált tridymit létezésére a vörös bolygón, ez az ásvány a Földön vulkanikus tevékenységből származó kőzetekben található.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban a kutatók leírták, miként találta meg és vizsgálta a rover az ásványmintát, és annak létezése miért vezethet el a Mars korai történetének újragondolásához.

Bolygókutatók vélekedése szerint a vörös bolygó geológiai története a Földhöz képest sokkal egyhangúbb, ami azért lehetséges, mert a Marsnak nincsenek mozgó tektonikus lemezei, amelyek nagy földmozgásokat és erőteljes vulkánkitöréseket idézhetnek elő. A vulkánok létezésének bizonyítékaiból korábban arra a következtetésre jutottak, hogy a felszín alól folyamatosan feltörő és megolvadó kőzetanyagok formálták azokat, ahogyan a Hawaii-szigetek is keletkeztek a Földön.

A Curiosity marsjáró 2012 óta vizsgálja a vörös bolygón a Gale-kráter körzetét, tavaly a Marias-átjáró térségében végzett fúrásokat és elemezte a kőzetmintákat. A kutatócsoport felfedezte, hogy a kőzetek összetétele szilicium-dioxid (kova) létezésének lehetőségére utal, azért azokat röntgenvizsgálatnak vetették alá - olvasható a phys.org tudományos hírportálon.

Ez mutatta ki, hogy a kőzetminták nagy mennyiségben tartalmaznak tridymitot, ami meglepte és elgondolkodtatta a tudósokat, mivel ez éles ellentétben van a Mars eddig ismert történelmével. A kutatók úgy vélik, hogy az ásvány valahol máshol keletkezett a bolygón és valami elvitte a kráter medencéjébe.

Korábbi kutatások ugyanis azt sugallták, hogy a medence egy részét egykoron víz borította, ezt a marsi tavat távoli helyekről érkező patakok és folyók táplálták, amelyek üledékeket hoztak magukkal, ezek némelyike lehetett heves vulkánkitörések nyomán létrejött vagy kilövellt kőzet. A szakemberek azonban értetlenül állnak az előtt, hogyan keletkezhettek a Marson ilyen vulkánok tektonikus lemezek hiányában.

A kvarc nagyon magas 870 Celsius-fok vagy magasabb hőmérsékleten alakul át tridymittá. Ez az átalakulás igen lassú. A tridymit kis mennyiségben előfordul a természetben meteoritokban és olyan kőzetekben, amelyek magas hőmérsékletről gyorsan hűltek le. Alacsony hőmérsékleten a tridymit labilis, kvarccá való átalakulása oly végtelen lassan megy végbe, hogy még geológiai idők alatt sem válik észrevehetővé.

A Curiosity 2012 augusztusában landolt a vörös bolygón, a 154 kilométer átmérőjű Gale-kráterben. A NASA-küldetés célja kideríteni, hogy létezhettek-e az égitesten mikrobiális életformák létrejöttét lehetővé tévő feltételek. A Curiosity jelenleg a kráter közepén lévő 5,5 kilométer magas Sharp(Aeolis)-hegy térségét vizsgálja. A NASA keddi közlése szerint már elvégezte 12. fúrása kőzetmintáinak vizsgálatát. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a mesterséges intelligencia európai közösségének létrehozását javasolta vasárnap az innovációs erőforrások jobb összehangolása érdekében. "Ez a projekt összehozná a legjobb kutatókat, a legjobb tudósokat, a legjobb start-upokat és a legjobb adatközpontokat közös elvek...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 15:40 ]
Kiderült, a metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort. Ennek ismeretében a kutatók egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoznak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak. A Pittsburgh-i Egyetem...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:58 ]
A világjárvány idején a kutatók elsősorban a Covid tüdőkárosító hatásait vizsgálták. Azonban kiderült, a betegség gyakorlatilag az egész testet érintheti. Idővel az is kiderült, hogy melyik szervünk szenvedte el a legtöbb kárt a járványban, melyikhez köthető a legtöbb haláleset. Az egy évvel korábbi adatokhoz...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:06 ]
Beolvasás folyamatban