Tudomány
Csavarkompresszor – milyet vegyek?
Betűméret:             

A legtöbben már hallottuk a csavarkompresszor kifejezést, de sajnos nem tudtunk hozzá képet vagy felhasználási területet kapcsolni. Pedig, ha valaki elmondta volna, hogy a csavarkompresszor az, amely képes a sűrített levegő előállítására, akkor máris okosabbak lehettünk volna néhány helyzetben. Ha eddig nem is, akkor mostantól tudni fogjuk, hogy mi a csavarkompresszor, hogy hol és pontosan mire használhatjuk, hiszen a btkkft.hu munkatársai most elárulják nekünk.

A csavarkompresszor a sűrített levegő befújására alkalmas eszköz. A felhasználási területei közé tartozik az autóipar, a különféle műszaki területek, és néhány változatát a kozmetikában is alkalmazzák és természetesen otthon használata is lehetséges.

A csavarkompresszor felhasználási területe széleskörű, igazából szinte bárhol lehet használni, ahol szükség van sűrített levegőre. Tudjuk, hogy ez sok esetben otthoni felhasználást is jelenthet, és sok esetben az ipari körülményekre fókuszál. A két terület sokban eltér egymástól – mint ahogyan bármilyen más gép esetében is, amely alkalmazható otthon és az iparban.

A legnagyobb különbség az ipari és az otthon felhasználás között természetesen a teljesítményben rejlik. Ha otthoni használatra vásárol ilyen eszközt, akkor fontos, hogy tudja, elég a kisebb teljesítményű berendezés mellett dönteni, amelyek jóval olcsóbbak is, mint az ipari méretű társaik, ám ez mégsem jelenti azt, hogy ezek rosszabb minőségűek lennének. Mivel otthoni körülmények között biztosan nem fogja kihasználni a nagy teljesítményt, így felesleges a nagy teljesítményű berendezést megvásárolnia.

Fontos azonban természetesen a minőségre adni, tehát érdemes olyan terméket megvásárolni, amelyet ismerünk, hiszen azokhoz a későbbiekben könnyebb alkatrészeket is találni, illetve könnyebben tudnak a szerelők is bánni vele. Míg a névtelen berendezések esetében pont abba a problémába ütköznek sokszor a tulajdonosok, hogy olcsón megvásárolják, az hamar valamilyen hibásodást mutat, és mivel a szerelő nem tudja, hogy milyen márkáról van szó, így megoldást sem tud nyújtani a problémára. Ebben az esetben pedig új gépet kell venni. Talán jobban megérte volna eredetileg egy komolyabb gépbe pénzt befektetni, amely képes megbízhatóan működni.

A csavarkompresszor működési elve egyébként nem annyira bonyolult: a két egymással szemben álló csavar ellentétes irányba forgása állítja elő a sűrített levegőt, amely felhasználásra kerül. Természetesen a súrlódás miatt kialakult hevülést meg kell állítani, amelyet egy vékony olajfilm réteg végez el. Mivel ez az olaj szennyezné a sűrített levegő minőségét, ezért egy szeparációs szűrőn is átmegy a levegő, mielőtt a környezetbe jutna.

A szakemberek azt mondják, hogy azért is érdemes a csavarkompresszor működési elvével tisztában lenni, mert akkor sokkal könnyebb a lehetséges problémákat, működési hibákat is észlelni, észrevenni. Például abban az esetben, ha olaj kerül a sűrített levegőbe, akkor szinte biztos, hogy a szeparációs szűrő körül keletkezhetett valami meghibásodás. Ha mi magunk nem tudjuk megjavítani, akkor érdemes rögtön szakemberhez fordulni segítségért, és ha már ennyit tudunk neki mondani, hogy mi a probléma, akkor az már nagy segítség a számára.

Ennek a kompresszornak egyik nagy pozitívuma egyébként, hogy hosszú ideig képes működni, tehát emiatt alkalmazzák inkább ipari körülmények között. Nem kell szünetet tartani a használatban, hiszen nem lép fel hevülés, így akár órákig is üzemeltethető, szünet nélkül. A csavarkompresszort a helyiségek légellátására is használhatják, ebben az esetben bizonyos feltételeknek és jogszabályoknak meg kell felelnie a működés szempontjából.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a mesterséges intelligencia európai közösségének létrehozását javasolta vasárnap az innovációs erőforrások jobb összehangolása érdekében. "Ez a projekt összehozná a legjobb kutatókat, a legjobb tudósokat, a legjobb start-upokat és a legjobb adatközpontokat közös elvek...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 15:40 ]
Kiderült, a metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort. Ennek ismeretében a kutatók egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoznak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak. A Pittsburgh-i Egyetem...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:58 ]
A világjárvány idején a kutatók elsősorban a Covid tüdőkárosító hatásait vizsgálták. Azonban kiderült, a betegség gyakorlatilag az egész testet érintheti. Idővel az is kiderült, hogy melyik szervünk szenvedte el a legtöbb kárt a járványban, melyikhez köthető a legtöbb haláleset. Az egy évvel korábbi adatokhoz...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:06 ]
Beolvasás folyamatban