Tudomány
Elhunyt John Glenn
Betűméret:             

95 éves korában csütörtökön elhunyt John Glenn, a 20 század egyik legnagyszerűbb felfedezője, aki az amerikaiak közül elsőként kerülte meg a Földet, majd később a világ legidősebb asztronautájává lett, emellett hosszú ideig amerikai szenátorként is tevékenykedett.

Az eredeti hét Mercury-asztronauta utolsó tagját november 25-én szállították be egy rákos betegeket kezelő kórházba, Ohióban. Családja és az Ohiói Állami Egyetem közleménye szerint harmadszor hagyta el a Földet boldog, megelégedett emberként.

Charles Bolden, a NASA vezetője szavai szerint Glenn missziói segítettek megvalósítani szinte mindent, amit azóta az amerikai űrprogram elért, és segítik az aszteroida- illetve Mars-missziókat is.

Glenn nevéhez fűződik az amerikai önbizalom helyreállítása a Szovjetunió korai dominanciáját követően az emberes űrrepülés terén, amikor 1962. február 20-án háromszor kerülte meg a Földet a Friendship-7 kapszulával.

A Mercury-program asztronautájaként jobban a média kereszttüzébe került a többieknél, jól ismert volt higgadtságáról és hajlandóságáról a program promotálására.

Űrhajós karrierje, valamint eredményei vadászpilótaként a második világháborúban és a koreai háborúban elősegítették, hogy 1974-ben helyet kapjon a szenátusban, ahol 24 éven át képviselte otthonát, Ohiót.

Glenn 1962 elején robbant be a történelembe, amikor asztronautatársa, Scott Carpenter szerencsés utat kívánt neki néhány pillanattal a kilövés, és alig ötórás űrutazása előtt.

„Zéró gravitáció és jól érzem magam” – ezekkel a szavakkal írta le a súlytalanságot. „Ja, és remek a kilátás” – tette hozzá.

Az Atlanti-óceánba csobbanása és kimentése után hősként kezelték. Ő viszont sosem tartotta magát kivételezettnek. 2012-ben, repülése ötvenedik évfordulóján elmondta a The New York Times újságírójának, hogy minden nap felkel és ugyanazokkal a problémákkal szembesül, amelyekkel mindenki más az ő korában.

Mivel a misszió után túl értékessé vált az országnak, hogy még egyszer rakétára engedjék, 1964-ig a NASA-nál maradt tanácsadóként. Az ő és a többi Mercury-pilóta tapasztalatait úttörő asztronautaként Az igazak (The right stuff) című könyvben és filmben is megörökítették.

Történelmi repülése John F. Kennedy elnök és testvére Robert kedvencévé tette. Ők biztatták a politikai karrier beindítására, amelyre azt követően került sor, hogy üzleti sikerei révén milliomossá vált.

Glenn már a Mercury-misszió előtt kiérdemelte az amerikai hős státuszt, mivel hat kitüntetést gyűjtött be és több mint 150 missziót vezényelt le a fent említett két háborúban. Korea után tesztpilóta lett, 1957-ben felállította a transzkontinentális sebességrekordot Los Angelesből New Yorkba.

1997. február 20-án, 35 évvel azt követően, hogy először járt az űrben, bejelentette visszavonulását a szenátusból. 11 hónappal később pedig a NASA megerősítette Glenn visszatérését az űrbe, hogy tanulmányozhassák, miként hat a mikrogravitáció az öregedésre.

Mintegy kilenc napon át – 1998. október 29-től november 7-ig – Glenn és az STS-95 hatfős legénysége a Discovery fedélzetén 134 keringést végzett el, ezalatt 80 egészségügyi és anyagkísérletet kivitelezett, valamint kihelyezett és begyűjtött egy szabadon repülő tudományos platformot.

Landolásakor Glenn összességében 9 nap, 2 óra és 39 percnyi űrutazást könyvelhetett el két történelmi repülésével.

John Herschel Glenn, Jr., 1921. július 18-án született az ohiói Cambridge-ben. A Muskingum Egyetemen tanult és repülőórákat vett, mígnem 1941-ben megszerezte pilótaengedélyét. A diplomaszerzés előtt abbahagyta tanulmányait – bár 1962-ben az egyetem mérnöki diplomát állított ki nevére – és belépett a haditengerészet pilótaképző programjába. 1943-ban került a tengerészgyalogsághoz.

Több kitüntetéssel tarsolyában, 1976-ban „belépőt” kapott a Nemzeti Repülő Hírességek Csarnokába, majd 1977-ben Az Űr Nemzetközi Dicsőségcsarnokába, végezetül 1990-ben az amerikai űrhajózás hőskorának emléket állító, Hírességek Csarnokába.

A NASA 1999-ben nevezte át ohiói központját John H. Glenn Kutatóközpontra.

Mindemellett számos egyéb épület, iskola és jármű viseli nevét. A Jeff Bezos alapította Blue Origin kereskedelmi űrvállalat például 2016 szeptemberében New Glenn névre keresztelte rakétáját.

John Glenn 2011-ben megkapta a Kongresszusi aranyérmet, Amerika legmagasabb civil kitüntetését. Egy évvel később Barack Obama kitüntette az elnöki Szabadság érdemrenddel is.

A NASA egész aloldalt szentel az űrhajósnak. Twitter üzenetében így búcsúzik: „Szerencsés utat, John Glenn! Ad astra.”

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a mesterséges intelligencia európai közösségének létrehozását javasolta vasárnap az innovációs erőforrások jobb összehangolása érdekében. "Ez a projekt összehozná a legjobb kutatókat, a legjobb tudósokat, a legjobb start-upokat és a legjobb adatközpontokat közös elvek...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 15:40 ]
Kiderült, a metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort. Ennek ismeretében a kutatók egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoznak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak. A Pittsburgh-i Egyetem...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:58 ]
A világjárvány idején a kutatók elsősorban a Covid tüdőkárosító hatásait vizsgálták. Azonban kiderült, a betegség gyakorlatilag az egész testet érintheti. Idővel az is kiderült, hogy melyik szervünk szenvedte el a legtöbb kárt a járványban, melyikhez köthető a legtöbb haláleset. Az egy évvel korábbi adatokhoz...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:06 ]
Beolvasás folyamatban