Tudomány
Áttörés: Sikerült a HIV-fertőzést megsemmisíteni élő állatokban
Betűméret:             

A CRISPR génmódosító technika megnyithatja a kaput az emberi kísérletek előtt.

„Ígéretes kezelést” találtak tudósok a HIV-re és az AIDS-re, szinte teljesen sikerült kiirtaniuk a pusztító immunbetegséget fertőzött egerekből – írja a The Independent.

A Molecular Therapy szaklapban megjelent tanulmány szerint a kutatások „megvalósíthatóságot és hatékonyságot ” tártak fel a HIV-1 provírus eltávolításában a CRISPR génmódosító technika segítségével.

A Temple és a Pittsburgh Egyetem tudósai ugyanakkor elismerték, hogy még vannak gyakorlati problémák, melyeket át kell hidalni, de munkájuk „meghatározó lépés” az embereken elvégzett klinikai vizsgálatok felé.

Egerek és emberek

A tudósok először „emberiesítették” a kísérleti egereket, azáltal, hogy emberi immunsejtekkel látták el őket. Ezt követően sikerült lépükből, tüdejükből, szívükből, vastagbelükből és agyukból „kivágni” a HIV-1–es provirális DNS-t egy adag génmódosító protein intravénás beadásával.

A következő lépés a kísérletek megismétlése főemlősöknél, a végső cél előtt, ami az emberi tesztelés – mondtál el a kutatók a The Daily Mailnek nyilatkozva.

Visszaesés

Jelenleg olyan gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyek meggátolják a HIV terjedését, így az AIDS kialakulását, ugyanakkor látens mennyiség visszamarad a vírusból – mondta el Jonathan Ball a The Independentnek. A Nottinghami Egyetem professzora hozzátette, amint a páciens abbahagyná a gyógyszer szedését, a betegség eluralná testét.

Hozzátette, a mostani kísérlet bizalomkeltő, viszont továbbra is kérdéses, hogy a látens tartalékok mekkora részét kell célba venni, illetve használható-e a technika egyáltalán embereken. (hirado.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Stipsicz András matematikusnak, az MTA rendes tagjának és a Pál Csaba biológusnak, az MTA levelező tagjának is odaítélte az Európai Kutatási Tanács az elmúlt tíz évben jelentős kutatási eredményeket elérő, vezető kutatók számára kiírt Advanced Grantet. Az Európai Unió legjelentősebb, felfedező kutatásokat...
2024. ÁPRILIS 11.
[ 14:58 ]
Először végeztek Magyarországon a magzat altatásával járó méhen belüli beavatkozást a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján – tudatta az egyetem hivatalos honlapja, amelyet a telex.hu szemléz. Az eljárással sikerült elkerülni, hogy az érintett baba extrém koraszülött legyen. Az első sikeres...
2024. ÁPRILIS 9.
[ 22:25 ]
Elhunyt Peter Higgs Nobel-díjas brit elméleti fizikus, aki évtizedekkel az „isteni részecskeként” is emlegetett Higgs-bozon létének tudományos igazolása előtt megjósolta e közvetítő részecske létezését. 94 éves korában meghalt Peter Higgs Nobel-díjas brit fizikus, a Higgs-bozon részecskék felfedezője – írta a BBC...
2024. ÁPRILIS 9.
[ 20:05 ]
Beolvasás folyamatban