Tudomány
Nem tervezett űrsétára készülnek az űrállomáson
Betűméret:             

Két asztronauta merészkedik ki kedden az űrbe a Nemzetközi Űrállomásról, hogy lecseréljen egy meghibásodott számítógépet, az egyiket abból a kettőből, amely főbb amerikai rendszereket szabályoz a komplexumon.

A készülék szombaton hibásodott meg, ezáltal a 100 milliárd dolláros űrállomás a tartalék rendszerre támaszkodik a parancsok szétküldésére a napelempanelekhez, a radiátorokhoz, a hűtőrendszerhez és más készülékekhez.

A komplexum amerikai, orosz és francia asztronauták alkotta jelenlegi ötfős legénysége nincs veszélyben a NASA közleménye szerint.

Peggy Whitson, az állomás parancsnoka és Jack Fischer repülőmérnök indul majd az űrsétára, amely a tervek szerint két órát ölel fel.

Vasárnap Whitson összeszerelte és tesztelte a tartalék elektronikát, amellyel a március 30-án kihelyezett, meghibásodottat cseréli majd le. Az űrséta magyar idő szerint délután kettő órakor kezdődik, a NASA élőben közvetíti.

Az amerikai űrhivatal legutóbbi, nem betervezett űrsétájára 2015 decemberében került sor, amikor két űrhajós egy robotkar mobiltranszporterének fékjeit engedte ki.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) kutatólaboratóriumként funkcionál biológiai, élettudományi, anyagtudományi és fizikai kísérletekhez, valamint asztronómiai megfigyelésekhez és a Föld vizsgálatához.

A tizenöt ország tulajdonában lévő és általuk működtetett, 400 kilométeres magasságban keringő komplexum 90 percenként kerüli meg a bolygót. 2000 óta folyamatosan lakott. (Reuters/Space.com, hirado.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a mesterséges intelligencia európai közösségének létrehozását javasolta vasárnap az innovációs erőforrások jobb összehangolása érdekében. "Ez a projekt összehozná a legjobb kutatókat, a legjobb tudósokat, a legjobb start-upokat és a legjobb adatközpontokat közös elvek...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 15:40 ]
Kiderült, a metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort. Ennek ismeretében a kutatók egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoznak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak. A Pittsburgh-i Egyetem...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:58 ]
A világjárvány idején a kutatók elsősorban a Covid tüdőkárosító hatásait vizsgálták. Azonban kiderült, a betegség gyakorlatilag az egész testet érintheti. Idővel az is kiderült, hogy melyik szervünk szenvedte el a legtöbb kárt a járványban, melyikhez köthető a legtöbb haláleset. Az egy évvel korábbi adatokhoz...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:06 ]
Beolvasás folyamatban