Tudomány
Népbetegség lett a gerincferdülés
Betűméret:             

Korunk gyermekeinek 30-40 %-ánál mutatható ki valamilyen gerincelváltozás, és ez az adat egyre növekvő tendenciát mutat (a WHO a gerincferdülést már 1998-ban a kiemelten kezelendő népbetegségek közé sorolta). Ennek legalább a fele tartási rendellenességből adódó görbület, amely idejében észrevéve izomerősítéssel, rendszeres sporttal, tartásjavító gyógytornával még könnyen korrigálható. A kóros gerincferdülés azonban már súlyos, nehezen kezelhető probléma, ami lányok körében jóval gyakoribb, mint fiúknál.

Mi a gerincferdülés (Scoliosis)?

A gerinc nem csak oldalra hajolhat el rendellenesen, de a görbület mentén el is csavarodhat. Amennyiben a mértéke már 45 % körül van gyerekkorban, számolni kell a tartós következményeivel, és a felnőttkori rosszabbodás esélyével is. 70 %-nál és afelett pedig tartós állapotromlásra lehet számítani. Mindez egyéb negatív, a felnőttkort befolyásoló, veszélyes egészségügyi károsodásokat okozhat.

Kezeletlen és súlyos gerincferdülés esetén nehéz mellkasi légzés alakul ki, amely akadályozza a tüdőben a vér áramlását, ezáltal a szív nehezen tudja az összenyomott tüdőn átpumpálni a vért, amely miatt már fiatalon megkezdődik a szív kifáradása. Nagyfokú görbületnél problémás lesz az egyensúly tartása, az ízületek egyenetlen terheltsége miatt térd- és csípőízületi kopások alakulhatnak ki, valamint gerincsérv is lehet a következmény. Ezenkívül e betegség a munkaválasztást is befolyásolja, mivel esetén kerülendő a nehéz fizikai, ill. a ferde testtartást és a tartós állást igénylő munka. A betegség miatti esztétikai problémáról és lelki teherről már nem is beszélve.

Mire figyeljünk?

Minél fiatalabb korban kezdődik meg a gerinceldeformálódás, annál több idő van a csigolyák teljes kifejlődéséig, ami miatt gyerekkorban rengeteget romolhat a betegség állapota. Nagyon fontos ezért, hogy korai felismeréssel megelőzzük a bajt! Jól válasszuk meg a gyermekünk iskolai hátizsákját, különösen, ha napi szinten hosszú ideig használja azt. Ellenőrizzük rendszeresen a gyerek gerincét, hogy észlelhető-e bármiféle elváltozás (pl. vállak eltérő magassága, féloldalas vagy púpos tartás stb.). Amennyiben az otthoni vizsgálat bármilyen eltérést mutat, haladéktalanul keressünk fel ortopéd szakorvost! Korai szakaszban még kezelhető a betegség, és az állapotrosszabbodás éveken át tartó gyógytornával és egész napos speciális fűző viselésével (korzett) megállítható. Később azonban, nagyfokú gerincferdülés esetén esélyessé válik a korrekciós gerincműtét.

Mit lehet még tenni?

A gerincferdülés kialakulásának okát javarészt ismeretlennek tartják, azonban a rossz, görbe ülés és az egyre nehezebbé váló iskolatáska cipelése (főleg egy vállon való hordása) kétségkívül ront a helyzeten, komoly terhet róva a gerincre, ami mellett a mozgásszegény életmód következtében elgyengült izomerő nagyban rásegít a problémára.

Végeztessünk a gyerekkel rendszeres testmozgást! A gerinckímélő, kényelmes iskolatáskát pedig alkathoz illően válasszuk meg! A jó iskolatáska úgy illeszkedik a háthoz, mint a cipő a lábhoz. Ennek megfelelően az ergonómiailag és anatómiailag kialakított, merevítésekkel (pl. speciális habbal) ellátott táska ne legyen hosszabb és szélesebb a gyerek törzsénél, a teteje a lapocka felső szélénél legyen, az alja pedig a derékrészig érjen - ezt szabályozandó nagyon fontos az állítható pántozat, hogy a táska elhelyezkedésével követhető legyen a növekedés. Ügyeljünk arra is, hogy amíg növésben van a gyerek, ne hordja az iskolatáskát félvállon! Ideális, ha a hát- és a széles vállpántrész párnázott, valamint ha a hátlap illeszkedik a törzshöz. Mindemellett gondoljunk a gyerek biztonságára is, és a megfelelő kialakítás mellett, fényvisszaverőkkel ellátott hátitáskát válasszunk a számára!

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a mesterséges intelligencia európai közösségének létrehozását javasolta vasárnap az innovációs erőforrások jobb összehangolása érdekében. "Ez a projekt összehozná a legjobb kutatókat, a legjobb tudósokat, a legjobb start-upokat és a legjobb adatközpontokat közös elvek...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 15:40 ]
Kiderült, a metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort. Ennek ismeretében a kutatók egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoznak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak. A Pittsburgh-i Egyetem...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:58 ]
A világjárvány idején a kutatók elsősorban a Covid tüdőkárosító hatásait vizsgálták. Azonban kiderült, a betegség gyakorlatilag az egész testet érintheti. Idővel az is kiderült, hogy melyik szervünk szenvedte el a legtöbb kárt a járványban, melyikhez köthető a legtöbb haláleset. Az egy évvel korábbi adatokhoz...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:06 ]
Beolvasás folyamatban