Tükör
Megnyílt a XIX. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok
60 év után ismét Palicson
Betűméret:             
A vajdasági magyarságnak 1952-ben, nyolc évvel a 44-es atrocitások után már volt annyi ereje, hogy megszervezze a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokat, a magyar kultúra ünnepét, hangzott el az ünnepi megnyitón, amelyen megjelent Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár is.

- Az Ünnepi játékok egy fontos jel volt akkor a Vajdaságban, az élő magyar szellemiségnek a jelentkezése, a kezdet, amelyre a későbbi újraindítás alapozhatott – mondta Répás Zsuzsanna. - A mostani megnyitón egyszerre hajthatunk fejet 1952 öröksége előtt, ünnepelhetjük a ma is összetartó vajdasági magyar közösséget és a korábbi évekhez hasonlóan örvendhetünk a mai művészek, alkotók teljesítményének.
Répás Zsuzsanna emlékezettett arra, hogy az elmúlt évtizedekben milyen akadályokat gördítettek a magyar kultúra elé. Felszámolták a Kultúrszövetséget, beolvasztották a magyar művelődési intézményeket, de két évtizede a vajdasági magyar művelődési egyesületek összefogtak és azóta is együtt munkálkodnak. Ezért köszönettel tartozunk azoknak, akik az összefogást kezdeményezték. Ők tudták azt, hogy tovább kell vinni az örökséget, fogalmazott a helyettes államtitkár, majd így folytatta:
- Kultúránk igazi győzelme, ha saját értékeink valódiságáról meggyőzünk másokat. Ezért köszönettel tartozunk Sava Babićnak, Palics szülöttének, aki Belgrádban magyar tanszéket alapított és több mint száz magyar művet ültetett át szerb nyelvre.
Répás Zsuzsanna hangsúlyozta: Magyarország kormánya egysége magyar nemzetben gondolkodik, ezt fejezi ki az új alaptörvény is. A kisebbségi létet élve számtalan küzdelmet kell megvívni, megérteni, hogy az anyanyelv használata szülőföldünkön a legtermészetesebb dolog. El kell érni, hogy magyar osztályokat ne vonjanak össze, hogy a megszerzett kollektív jogok ne sérüljenek, az elkobzott vagyon visszaszármaztatása zökkenőmentesen történjen, a Vajdaság megkapja az alkotmány által garantált költségvetési támogatást. El kell érni, hogy ahogyan a hideg napokra emlékezik az ország, ugyanúgy fejet hajtson a délvidéki magyar ártatlan áldozatok előtt is. És ugyanúgy, ahogyan az újvidéki razzia áldozatainak is emlékművet állítottak, ugyanúgy fel kellene épülnie az újvidéki csonka toronynak is. Ki kellene harcolni azt az alapvető emberi jogot, hogy megkapják a végtisztességet az 1944-ben kivégzettek. Ebben a közösségben rejlő erő és a szeretet legyen mindnyájunk kiapadhatatlan forrása, a mindennapi munkánk, küzdelmek során, fejezte be beszédét Répás Zsuzsanna.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke arról beszélt, hogy az újraindulás után immár 18. éve a vajdasági magyarság saját lelke parancsszavának megfelelve rendezi meg a játékokat.
- Ez az, ami igazán felszabadíthat bennünket, ami igazán ünnepivé teszi azt a sorozatot, ami ma elkezdődik – mondta Pásztor István, majd így folytatta: - És ünnepivé teszi az is, hogy évről évre van mit egymásnak megmutatni, teljesítményben, művészeti értékben, művészeti magasságban. Az Ünnepi Játékok megnyitóján ezt kell ünnepelni, mégpedig úgy, hogy a lelkünkben nyitottság legyen, befogadóképesség, megértés, elfogadás. Egy olyan nyitottság, amely lendületet biztosít mindannyiunk számára.
A játékokat Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke nyitotta meg. Feltetet a kérdést, vajon sikerült-e a mostani rendezvénynek méltónak maradni ahhoz a nagyszerűséghez, amely annak idején elődeink álmaiból, tehetségéből, megmaradni akarásából összeállt a tóparton? Sikerül-e bizonyságot tenni arról, hogy hűségesen őrizzük a ránk bízott örökséget és hozzá is tenni valamit? Reményét fejezte ki, hogy igen, hiszen a játékok megálmodói közül az élők még rajtunk tartják a szemüket, sőt azok is, akik már csak odafentről figyelhetnek bennünket.
A Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitóját követően emlékfát ültettek a palicsi parkban, majd kiállítás megnyitóval és népművészeti programmal folytatódott az ünnepség.
Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Szerbiában is, ahogy a világ jó néhány országában, a nemzetközi nőnapot ünneplik. Vagy megemlékeznek róla. Mert van, aki azt állítja, nincs azon mit ünnepelni, hogy a nők még mindig sok tekintetben egyenlőtlen helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva. Mások szerint ebben a formában, globálisan egyetlen napon megünnepelni...
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban