Tükör
Blagojević: A kormányba bekerülő szakértő könnyen politikussá válhat
Betűméret:             

Nagyon jó dolog lehet az, ha a kormányban szakértők is helyet kapnak, de csak akkor, ha megvan a politikai támogatás a munkájukhoz. Ugyanakkor ők is hamar politikusokká válnak – jelentette ki Marko Blagojević, a CeSID elnöke.

Az új kormány összetételéről és a miniszeri pozíciókhoz jutó szakemberekről szólva Blagojević a B92 Kažiprst című műsorában azt mondta, hogy ez „mindenképpen jól hangzik”. „Jól hangzik különösen akkor, ha egy személyiséget megfelelően felismernek. S ténylegesen is jó lehet, ha megvan a szükséges politikai támogatás, ami nélkül a szakértő nem tudja a munkáját végezni” – fejtette ki.

Leszögezte azonban, hogy a szakértő nem marad szakértő a mandátum végéig, mert részben politikussá kell válnia azért, mert egy olyan politikai pozíciót tölt be, mint a miniszterség, ennek pedig már a múltban is szemtanúi lehettünk.

„Egy olyan ember, aki csak szakértő, nem tud politikai funkciót ellátni. Egyszer csak kénytelen lesz politikával foglalkozni, és csak a személyiségétől függ, hogy igazi politikus lesz-e belőle” – magyarázta, s hozzátette, a most alakuló kormányról csak valamikor az év vége előtt tudunk majd komoly véleményt alkotni.

A fennmaradó helyeket a kormányban a politikai pártok káderei foglalják majd el, s a választási eredmények ellenére sem egyedül a Szerb Haladó Párt (SNS) adja a minisztereket. Blagojević elismerte, lehetséges, hogy Aleksandar Vučić új kormányfő először a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) minisztereit váltja majd le, ha netán erre kerülne a sor, de felmerül a kérdés, hogy a szocialisták egyáltalán mikor nem voltak halamon. „Lehet így lesz, de lehet, hogy nem. A hatalmi pozíciókat a választási eredmények és a tárgyalások határozzák meg. Mikor nem voltak a szocialisták hatalmon? 2000 óta voltak ilyen rövidebb időszakok, de a DOS széthullása után mindig támogatást nyújtottak” – mondta Blagojević.

Meglátása szerint Vučićot több ok is vezérelte, amikor a meglévő parlamenti többsége ellenére partnereket hívott a kormányba. „A valódi kérdés az, mi lenne, ha a partnerek nem lennének a koalíció tagjai. Elsősorban erősödne az ellenzék. Emellett nagy a közelség és egyetértés a szocialisták és a haladók szavazói között. A felméréseink szerint a szocialisták választóinak kétharmada partnerként tekint a haladókra, s ez fordítva is így van. Ez a közelség még az SNS előtti időkből való, amikor még a Szerb Radikális Párt (SRS) létezett. Tehát a szocialisták bevonása Vučić részérő egy időszerű és ésszerű lépés. Így ugyanis gyengül az ellenzék, ugyanakkor megakadályozza, hogy a szavazói átlépjenek egy másik, közeli pártba. Továbbá megvan a kényelmes többség, amivel akár még az alkotmányt is módosítani lehet” – mondta Blagojević.

A parlamentről szólva kifejtette, hogy az továbbra is csak egy „átfolyási pontja” mindannak, amiről a kormányban beszélnek, s ezen addig nem is lehet változtatni, amíg így történik a képviselők megválasztása. Mint mondta, vannak olyan részei az országnak, amelyeknek egyáltalán nincs képviselete a parlamentben, holott minden polgárnak tudnia kellene, pontosan ki képviseli őt a parlamentben.

Meglátása szerint az, hogy kevés a rendelkezésre álló idő, nem jelenthet akadályt a Demokrata Pártnak (DS) és az Új Demokrata Pártnak (NDS) abban, hogy megerősítse az ellenzéket. „Nem az számít, hogy mennyi idejük van, hanem az, hogyan használják azt ki” – szögezte le, s hozzátette, kezdeményezéseik, fellépésük határozza majd meg a polgároknak a hozzájuk való viszonyulását. „Nem azért ilyen az ellenzék, mert nincs támogatottságuk, hanem mert sokan nem mentek el szavazni. A parlamentben való fellépés jó lehetőség az ellenzéknek a támogatottságuk megerősítésére.”

Blagojević szerint az alkotmánymódosítás ugyan megtörténhet a mostani kormány mandátuma idején, de nem feltétlenül. „Ez egy olyan kérdés, amely alapos megfontolást igényel, mert az alkotmánynak olyannak kell lennie, hogy évekre, évtizedekre szóljon. Ha készek erről így gondolkodni, akkor végrehajtható a módosítás” – szögezte le Marko Blagojević.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Szerbiában is, ahogy a világ jó néhány országában, a nemzetközi nőnapot ünneplik. Vagy megemlékeznek róla. Mert van, aki azt állítja, nincs azon mit ünnepelni, hogy a nők még mindig sok tekintetben egyenlőtlen helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva. Mások szerint ebben a formában, globálisan egyetlen napon megünnepelni...
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban