Tükör
Január 1-jéig megnyitják a titkos dossziékat
Betűméret:             

Hamarosan a nyilvánosság számára is elérhetővé válik az állambiztonsági szolgálat archívuma. A Večernje novosti értesülése szerint a Biztonsági-Információs Ügynökség (BIA) eddig már több mit 80 ezer „személyes mappát” adott át a levéltárnak, s ezek között akadnak olyanok is, amelyek terjedelme tízezer oldal.

Aleksandar Čortić, a Szerb Megújhodási Mozgalom (SPO) tagja elmondása szerint biztatóak az üggyel kapcsolatban a Szerb Haladó Párttal (SNS) folytatott tárgyalások. Mint megjegyezte, Zoran Babić, a haladók frakcióvezetője korábban már olyan kijelentéseket tett, amelyek szerint a vonatkozó törvény módosítása még az év vége előtt megtörténhet.

„Azt ígérték, hogy a törvényt a mandátum elején elkészítik, mert ennek nincs politikai akadálya, s ezután még lehet technikailag javítani rajta, majd az év vége előtt továbbíthatják is a parlamentnek. Tárgyaltam a macedónokkal és szlovénokkal is, akik már mind várják a törvény elfogadását, hogy így megnyíljanak az állampolgáraik dossziéi.”

Zoran Babić nem kívánt pontos dátumokról beszélni, de megerősítette, hogy az SNS kész elfogadni a törvényt. „Nincs mitől félnünk, és nincs miért szégyenkeznünk sem. A többi állam többségében már elfogadták ezt a törvényt, úgyhogy mi is elfogadjuk majd az elkövetkező időszakban.”

A macedónok egyébként arra számítanak, hogy egy februárban kötött, a minősített információk átadásáról szóló szerb–macedón bilaterális megállapodás lehetővé teszi majd számukra a titkos archívumokba való betekintést. A macedón sajtó írásai szerint, miután mindkét fél parlamentje ratifikálja ezt a dokumentumot, már az év vége előtt megkezdődhet az UDBA és a KOS szolgálatok macedóniai munkatársainak átvilágítása a belgrádi dokumentumok alapján. Macedónia átvilágítási bizottsága 500-700 számukra fontos dosszié megnyitására számít.

Ez a megállapodás azonban, amilyet nemcsak Macedóniával, hanem Szlovéniával, Boszniával, Montenegróval, az EU és a NATO tagállamaival is kötött Szerbia, nem vonatkozik a személyes dossziék megnyitására, ezt ugyanis az alkotmánybíróság több mint tíz éve meghozott döntése értelmében csak törvénnyel lehet engedélyezni. A törvényt már több alkalommal beterjesztették, legutóbb az SPO 2012-ben, de mind a mai napig nem fogadták el.

A törvény mellett az egykori jugoszláv tagköztársaságok állampolgárai dossziéinak megnyitását, illetve a dokumentumok cseréjét a szukcessziós megállapodás D mellékletének aláírása is lehetővé teszi majd, de erről még csak most tárgyalnak. „Azok, akik a levéltári anyagokat vizsgálják tudományos célból, már most hozzáférést kaptak Szerbia és az egykori Jugoszlávia levéltáraihoz, de a személyes dokumentumokat ők sem kaphatják kézhez” – magyarázta el a Večernje novosti forrása.

Becslések szerint Belgrádban az egykori tagállamok nem túl sok polgárának vannak titkos mappái, mert minden köztársaság biztonsági szolgálatának megvolt a saját dokumentációja, továbbá a szövetségi anyag jelentős része elégett az 1999-es bombázások idején. Hogy mennyi maradt meg a „külföldiek” dossziéiból, Miodrag Perišić, a Szerbiai Levéltár igazgatója sem tudja, de annyit elárult, hogy ezt az anyag nincs sem megnyitva, sem besorolva.

„A levéltárba eddig több mint 80 ezer, 30 évnél idősebb személyes dosszié érkezett, de az átadás folyamata még tart. Nem tudjuk, mennyi érkezik még. Egyes dokumentumok 5-10 ezer oldalasak. Egyelőre még sem Szerbia, sem Macedónia nem kérvényezte az anyag megnyitását az állampolgárok számára” – mondta el a levéltár igazgatója.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Szerbiában is, ahogy a világ jó néhány országában, a nemzetközi nőnapot ünneplik. Vagy megemlékeznek róla. Mert van, aki azt állítja, nincs azon mit ünnepelni, hogy a nők még mindig sok tekintetben egyenlőtlen helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva. Mások szerint ebben a formában, globálisan egyetlen napon megünnepelni...
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban