Tükör
Beko, a kellemetlen tanú?
Betűméret:             

A szerb sajtó vezető hírei között szerepel a Milan Beko üzletember elleni tegnap esti merénylet. Beko több lövést kapott, sofőrje lélekjelenlétének köszönhetően maradt életben, aki berántotta a gépkocsiba a meglőtt férfit és a sürgősségi központba száguldott vele. A sofőr állítólag a merénylő arcát is látta.

Arról, hogy ki és miért akarta eltenni láb alól a nem teljesen feddhetetlen múltú üzletembert, nagyban folynak a találgatások. Szinte minden elképzelhető, de ahogy Božo Prelević, korábbi belügyminiszter fogalmaz, a legvalószínűbb, hogy Beko valaki számára nagyon kellemetlen tanú lehet.

“Azt hiszem, pontosan tudja, kik adtak utasítást a meggyilkolására. A kérdés csak az, hogy el meri-e mondani”, mondta Prelević, hozzátéve, Beko közelmúltban folytatott üzletelései, kapcsolatai és annak alapján, hogy kivel tárgyalt az utóbbi időben, sejthető “ki kezdett aggódni bizonyos pénzek, netalán egy esetleges tanúvallomás miatt”.

“Bekonak igen szerteágazó kapcsolatai voltak, nagyon sok emberrel állt kapcsolatban, de feltételezem, a hírszerzésnek a ‘kellemetlen tanú’ lehetőségével kapcsolatban is lenne több feltételezése”, mondta Prelević.

Arra a megállapításra, miszerint Bekonak nem voltak testőrei, Prelević a B92-nek azt mondta, nyugodt környéken élt. Elvetette annak lehetőségét, hogy esetleg egy mentálisan zavart egyén lenne az elkövető, hiszen őt nagyon gyorsan elkapta volna a rendőrség.

Prelević azonban azt is megjegyezte, Szerbia nem olyan ország, ahol betartják a törvényeket és nem olyan ország, ahol tisztán lehet vagyonhoz jutni.

“A gazdag emberek így végzik, itt a veszteség és a nyereség is törvénytelen. A szerb társadalom és az elit nem tudott normális feltételeket teremteni”, tette hozzá.

A szerb kormányfő ma azt nyilatkozta, Beko merénylője nagyon sok nyomot hagyott maga után, s egészen bizonyosan megtalálják, tudósít a B92.

“Nem profi módon hajtották végre a merényletet”, véli Aleksandar Vučić.

Nebojša Stefanović belügyminiszter ma ugyancsak azt nyilatkozta, hogy a Milan Beko elleni támadást nem hivatásos bérgyilkosok végezhették. Ő két feltételezett támadóról beszélt. Mint mondta, az egyikről fantomrajz is készült. “A Milan Beko elleni támadásnak két résztvevője volt, egyikük sem profi. Bekora kevesebb mint egy méterről lőttek ki négy töltényt, amelyek közül nem mindegyik találta el Bekot, akinek nem sérült meg egyetlen létfontosságú szerve sem”, mondta Stefanović.

Milan Beko egészségi állapotáról az orvosok továbbra is csak szűkszavúan nyilatkoznak, mint mondják, stabilabb, mint tegnap, de az üzletember állapota továbbra is életveszélyes.

Kicsoda is Milan Beko?

Az ellentmondásos üzletember 1961-ben született Herceg Noviban, az egyetemet már Belgrádban végezte, a közlekedési karon szerzett oklevelet, de egy napot se dolgozott a szakmájában.

Az első munkahelye a Spektra marketingügynökségnél volt, ahol a marketingosztály igazgatója volt, de hamarosan társtulajdonosává vált Vladimir Popović Bebaval együtt. Ezt követően a kereskedelemben véli megtalálni a számításait és megalapítja a DiBek céget.

A politika vizeire a Demokrata Párt 1993-as kampánya idején evezett, de nem sokkal ezután már az akkori hatalomhoz közelálló személyként emlegették, olyannyira, hogy 1997-ben párton kívüli szakemberként a tulajdonjogi átalakítás miniszterévé is kinevezték Mirko Marjanović kormányában.

Ő volt annak a privatizációs törvénynek is a szerzője, amely 2001-ig volt érvényben, s nevéhez fűződik a Telekom eladása a görög OTE, illetve az olasz STET cégeknek. Két évvel később már Momir Bulatović szövetségi kormányának a tagja.

Beko karrierje során volt a kragujevaci Zastava igazgató bizottságának elnöke, de erről a tisztségről az 1999-es bombázásokat követően lemondott. A 2000-es választásokon a Mirjana Marković vezette Jugoszláv Baloldal (JUL) listáján indult párton kívüli jelöltként. Ezt követően, az elmúlt évtizedben számos nagy privatizációs ügylet közvetett vagy közvetlen résztvevője, érdekeltsége volt a legnagyobb szerbiai tejgyárak megvásárlásában, de a Knjaz Miloš, a belgrádi kikötő, a Večernje novosti napilap, valamint a C market üzletlánc privatizálásában is benne volt, ez utóbbiban Miroslav Miškovićtyal együtt. A legutóbbi időben a Szerbiai Vasutak lehetséges vezérigazgatójaként emlegették.

Nős, négy gyermek apja. (B92, Telegraf)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Szerbiában is, ahogy a világ jó néhány országában, a nemzetközi nőnapot ünneplik. Vagy megemlékeznek róla. Mert van, aki azt állítja, nincs azon mit ünnepelni, hogy a nők még mindig sok tekintetben egyenlőtlen helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva. Mások szerint ebben a formában, globálisan egyetlen napon megünnepelni...
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban