Tükör
Meghatottság és óvatosság: A kubaiak jóindulattal viszonyulnak a változásokhoz
Betűméret:             

Sokként érte a kubaiakat Raúl Castro kubai és Barack Obama amerikai elnök történelmi találkozója a hét végén Panamavárosban, legtöbbjük azonban meghatottsággal vegyes óvatossággal szemléli a kapcsolatok hirtelen normalizálódását az egykori ősellenséggel - derül ki az AFP francia hírügynökség keddi körképéből.

"Soha nem hittem volna, hogy ez a találkozó létrejöhet, még kevésbé, hogy ennyire szívélyes, őszinte és tiszteletteljes módon játszódhat le. Azt hiszem, ez óriási benyomást tett ránk, kubaiakra" - mondta az 51 éves Jorge Luis Pérez utcazenész, aki a kubai főváros, Havanna óvárosában szórakoztatja gitárjátékával az arra tévedő turistákat.

A szigetország lakosainak élénken emlékezetébe vésődtek az Amerikai Államok Szervezetének csúcstalálkozója alkalmával az Egyesült Államok és Kuba vezetőinek kézfogásáról, találkozójáról és szívélyes arckifejezéséről készült hét végi felvételek, és még néhány nappal később is minden kubainak volt ehhez néhány szava - tette hozzá az AFP munkatársa. A kubai társadalmat váratlanul érte az a valódi és kölcsönös vágy, hogy évtizedekig tartó konfliktushelyzet után új fejezetet nyissanak a két ország vezetői az Egyesült Államok és a szigetország kapcsolatában. "Úgy néztek ki, mint két úriember" - állapította meg pátosszal a hangjában a 73 éves Xiomara Castellanos.

A találkozó, amely Obama és Castro tavaly december 17-én tett bejelentését követte arról, hogy Washington és Havanna több mint ötven év után újra felveszi a diplomáciai kapcsolatokat, és az Egyesült Államok megszünteti a szigetországgal szembeni gazdasági embargót, "elképzelhetetlen lett volna 2014. december 16-án és egyenesen utópisztikus 2013 decemberében" - hangsúlyozta a kormánypárti Cuba Contemporanea nevű információs portál. A két vezető két évvel korábban a Nelson Mandela egykori dél-afrikai elnök johannesburgi temetésén fogott először kezet egymással és tette meg az első lépést a közeledés felé.

Az érzelmességet félretéve azonban számos kubai megfogadta Raúl Castro szavait, akit egyfajta mérsékelt lelkesedés jellemzett Panamavárosban, és aki arra intette a két ország lakosait, hogy legyenek "türelmesek, nagyon türelmesek". "Nem szabad hamis reményeket táplálni" - figyelmeztetett Jorge Broches, egy havannai szálloda gitárosa, aki sok kubaihoz hasonlóan tisztában van az amerikai belpolitika visszásságaival. "Még ha Obama tényleg őszinte és jó szándékkal viseltetik is Kuba iránt, egy sor fontos dologban nem hozhat döntést, mert nem tőle függ, hanem az amerikai kongresszustól" - magyarázta. A francia hírügynökség hozzátette, hogy az egyik ilyen intézkedés az 1962 óta érvényben lévő gazdasági és pénzügyi embargó.

A kapcsolatok normalizálódásának hosszú távúnak és nem rövid távúnak kell lennie - hangsúlyozta a már idézett Jorge Luis Pérez, aki az általa csak "gringóknak" nevezett amerikaiaknak a szigetországba özönlése miatt amerikai dalokkal gazdagította repertoárját. A 65 éves Gregorio Rodriguez villanyszerelő pedig úgy vélte, az újonnan kialakuló viszonyt az a veszély fenyegeti, hogy "a kubai kormány semmit sem tesz az emberi jogok helyzetének javításáért", márpedig az Obama-kormányzatnak ez az egyik legfontosabb követelése.

Az 51 éves Alicia Hidalgo, egy kulturális intézmény munkatársa úgy nyilatkozott, hogy tudomásul vette az enyhülést, de bizalmatlan a Fehér Házzal szemben, és attól tart, hogy Washington fenyegeti Fidel Castro egykori kubai elnök forradalmának néhány vívmányát. "Nem hiszek Obama becsületességében, és nem bízom az amerikaiakban" - hangoztatta Hidalgo, akinek megvannak a saját értelmezései az eseményekről. Úgy vélte, Obama maga is elismerte, hogy "csupán a módszerek változtak, a cél a forradalom elpusztítása maradt" - mondta az idősödő asszony. "Ha az amerikaiak partra szállnak, eleinte minden rózsásnak fog látszani, aztán a fiatalságot majd elbódítják és romba döntik az anyagi javak és az erkölcstelenség" - jósolta, hozzátéve, hogy "bármi, amihez (az amerikaiak) hozzáérnek, elrohad".

Az AFP riportere szerint a kubaiak általában jóindulattal viszonyultak az amerikaiakhoz és mindazokhoz a változásokhoz, amelyeket ez az új helyzet teremthet. Jorge Luis Pérez egyenesen azt mondta, "nem halhatok meg anélkül, hogy lássam, ahogy a két ország civilizált módon él egymás mellett, ahogy minden szomszédos országnak kellene". (MTI/AFP)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Valamivel több mint egy éve kezdődött el a nyugdíjaskártyák igénylése Szerbiában és majdnem fél éve használni is lehet. Sokan viszont azt kérdezik: de minek? A nyugdíjasoknak, de egyesületeiknek sem világos, mire fel volt a nagy hűhó, semmiért. Február végéig valamivel több mint 1,1 millió nyugdíjas igényelte és...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:37 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Beolvasás folyamatban