Tükör
Uniós kommentelők a migránskérdésről: Orbánnak igaza van
Betűméret:             

Amit a kormánynak és a diplomáciánknak még nem sikerült elérni, hogy Nyugat-Európa vezetői elfogadják az unió schengeni határainak megvédéséért és a közösen meghozott bevándorlási és menekültügyi jogszabályok betartatásért hozott szigorú, de jogszerű magyar intézkedéseket, azt a kontinens interneten véleményt formáló népe már megtette. Szinte nincs olyan orgánum, ahol az olvasók ne 70-80 százalékos tetszési aránnyal kommentálnák a magyar erőfeszítéseket.

A brit Daily Mail a magyar menekülttáborokról és a tömeges migránsáramlásról szóló írásai alatt érdekes hozzászólásokat lehet olvasni. A vezető brit lap egyik cikkében azt írta: Orbán Viktor arra figyelmeztetett mindenkit, hogy ha nem védik jobban az EU határait, akkor több millió bevándorló fog még érkezni hozzánk. A legtöbb kommentben a közös nevező az, hogy Orbánnak igaza van, és hogy ők is hasonló gondolkodású miniszterelnököt kívánnak maguknak. Egy másik vezető brit lap, az Orbán-ellenes uniós fellépést követelő The Guardian olvasóinak döntő többsége az újság által kipellengérezett magyar miniszterelnökkel ért egyet. A tetszésnyilvánítás a szigetországban nem csak a lapok internetes fórumain zajlik. Szabadhegy Péter londoni magyar nagykövet a brit média képviselőit sajtóbeszélgetésre hívta, hogy elmagyarázza nekik Magyarország álláspontját a migrációs válság kezeléséről. A brit Telegraph írása szerint a nagykövet elmondta, hogy mostanában mindennap legalább 300 telefonhívást, e-mailt és levelet kap a követség, aminek 70 százaléka dicséri a magyar migrációs politikát. – Vegyes reakciók érkeznek, de egyre inkább érezzük, hogy az emberek kezdik megérteni a magyar álláspontot – mondta a nagykövet a brit újságíróknak.

Svédországban most szembesülnek azzal az áradattal, amely Magyarországon hetekkel korábban már áthaladt. Az egyik legszabadosabb hangvételű honlap, az Expressen olvasói most már tömegesen mondanak ellent a lap bevándorlásbarát cikkeinek. Az ugyancsak svéd Svd.se internetes oldal interjút készített Makkay Lilla stockholmi magyar nagykövettel, ami után a kommentek szintén Magyarországot éltetik.

Az osztrák Kronen Zeitung arról ír, hogy a magyar katonáknak tűzparancsuk is van, de csak akkor használhatják a fegyverüket, ha nem oltanak ki emberéletet. A lap idézi a magyar kormányfőt, miszerint „egész Európa veszélyben van”. A tényekre szorítkozó cikk végén azonban a kommentelők valósággal az egekig magasztalják a magyar miniszterelnököt. A véleményt nyilvánító olvasók döntő többsége elégedetlen Werner Faymann kancellárral, többen egyenesen „impotensnek” nevezik az egész osztrák kormányt. Azt viszont a hozzászólók közül többen is el tudnák képzelni, hogy Orbán Viktor vezesse tovább Ausztriát… A magyar–horvát diplomáciai kapcsolatok válságosra fordultak a zágrábi kormányzat migránskrízissel kapcsolatos döntései és nyilatkozatai miatt, azonban ez nem érezhető a lapok kommentjeiben. A Vecernji List horvát olvasói már nem nagyon hisznek saját, baloldali kormányuk migránspolitikájának.

Nemcsak a kommentekben, hanem a nagy nyugati lapok és tévécsatornák internetes oldalain végzett közvélemény-kutatások is rendre a magyar erőfeszítések elismerését mutatják. Egy németországi televíziós közönségszavazás résztvevőinek túlnyomó többsége szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek igaza van abban, hogy a menekültválság német probléma. Az N24 hírtelevízió felmérésében résztvevők 84,4 százaléka szerint helytálló a magyar miniszterelnök kijelentése, Azon már meg sem lepődünk, hogy a Le Figaro című francia konzervatív napilap olvasóinak elsöprő többsége támogatja a magyar kerítésépítést. A lap felmérése szerint az olvasók 88 százaléka igennel válaszolt arra kérdésre, hogy támogatják-e a magyar határvédelmi intézkedésket, A 24 órás internetes szavazáson 56 250-en vettek részt. De nem kell ilyen messzire menni: a kormánypárti elfogultsággal egyáltalán nem vádolható 444.hu olvasói, ha Orbán Viktor személyével nem is, de a magyar határok védelmével és a migránsok jogkövető magatartásra szorításával döntő többségben egyetértenek. (Magyar Idők)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Szerbiában is, ahogy a világ jó néhány országában, a nemzetközi nőnapot ünneplik. Vagy megemlékeznek róla. Mert van, aki azt állítja, nincs azon mit ünnepelni, hogy a nők még mindig sok tekintetben egyenlőtlen helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva. Mások szerint ebben a formában, globálisan egyetlen napon megünnepelni...
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban