Tükör
Ki igazoltatja a fiatalokat alkoholos italok vásárlásakor?
Betűméret:             

A fiatalok alkoholosital-vásárlását szabályozó törvény jó, de rosszul alkalmazzák, ami nem ritka a szerbiai törvények esetében.

A fogyasztóvédelmi törvény tiltja, hogy a 18 évnél fiatalabb vásárlóknak alkoholos italt adjanak el, de a jogszabály nem tér ki egy nagyon fontos tényre, mégpedig arra, hogy a rendőrségen kívül senki nem igazoltathatja őket, tehát nem ellenőrizhető életkoruk: se a szórakozóhelyek biztonsági embereinek, se a boltokban dolgozó kereskedőknek nincs joguk a fiatalkorú személytől igazolványt kérni, így meg van kötve a kezük.

Hogy a törvényt gyakran megsértik, az a tény is bizonyítja, hogy az újvidéki gyermekkórházban havonta körülbelül 12 olyan esetet jegyeznek, amelyben a fiatalkorú személy túlzásba vitte az italozást. Egyenlő arányban érkeznek fiúk és lányok. Az intézményben azt mondják, nyilvánvaló, hogy a 18 évnél fiatalabbak a klubokban kapcsolódnak ki, ahol a fő szórakozás az italozás lett.

„Az elmúlt öt évben növekvő tendenciát jegyzünk az ilyen viselkedésmód esetében, vagyis egyre gyakoribb és intenzívebb az alkoholfogyasztás a serdülők körében. Sajnos, gyakran nem csak alkoholról van szó, hanem marihuánáról és más pszichoaktív szerekről is”, mondja Dušan Vuković, a gyermekkórház szóvivője.

Vuković szerint a szerbiai egy olyan társasdalom, amelyben tolerálják a nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztását, kiemelve, hogy a serdülők gyakran az alkoholfogyasztás miatt nem fejlesztik ki a természetes védelmi mechanizmusokat az egyes életszituációk kezelésére, s ami még veszélyesebb, hogy a fiatalok a problémák egészségtelen és gyors megoldási módját fogadják el, s az iszom, hogy felejtsek elv alapján fogyasztanak alkoholt.

A Ko nam truje decu? (Ki mérgezi a gyerekeinket?) Facebook-csoport kezdeményezését, hogy a fiatalkorúaknak megtiltsák az éjszakai klubokba járást, a vendéglátósok is támogatják, ugyanakkor a bejáratnál álló biztonsági embereknek nincs joguk elkérni a személyi igazolványt, s így nem is állapíthatják meg, hogy fiatalkorúról van-e szó. Évek óta emlegetik a fizikai-technikai biztonságról szóló törvény meghozását, amellyel mindez megváltozna, de a tervezet még mindig csak a parlamenti eljárásban vesztegel, mondja Dragan Stanojević, az Újvidéki Vendéglátósok Egyesületének tagja.

„A fiatalkorúak tulajdonképpen nekünk okozzák a legtöbb bajt, mert leggyakrabban már eleve ittasan érkeznek a klubba, mivel útközben vesznek valamilyen alkoholt, s utána jönnek hozzánk. Nem tudjuk megtiltani nekik a belépést, az egyetlen, amit tehetünk, hogy nem adunk nekik alkoholt, ha sikerül felbecsülnünk, hány évesek, ami sajnos, nagyon nehéz manapság, hiszen a lányokról, ha kifestik magukat, nem lehet tudni, hogy 15 vagy 25 évesek-e”, magyarázza Stanojević.

A turisztikai felügyelőség van megbízva azzal, hogy ellenőrizzék a fiatalkorúaknak történő alkoholeladást, azonban a felügyelőknek sincs felhatalmazásuk arra, hogy elkérjék a személyi igazolványt, az ellenőrzést pedig a rendőrséggel együtt kell elvégezniük. A legnagyobb probléma az egészben az, hogy ha a fiatalkorúaknak nem is sikerül bejutniuk a szórakozóhelyekre, alkoholos italt bármelyik boltban vehetnek, mert az elárusítók se igazoltathatják őket, hanem csak felbecsülhetik a vásárló korát. Az Újvidék központjában lévő és a parkokhoz közeli, gyakran egész éjszaka nyitva tartó boltoknak azonban éppen a fiatalkorúak csinálják a legnagyobb forgalmat, így az eladón áll, hogy a fiatalok egészségét vagy a haszonszerzést tartja-e szem előtt. (RTV)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A magyar költészet napja - illusztráció
2024. ÁPRILIS 11.
[ 19:05 ]
Vezető ukrán tisztek szerint az F-16 vadászgépek késve és rendszertelenül fognak megérkezni, pedig már 2023-ban szükség volt rájuk. Megtörténhet, hogy idén már nem is lesz értelme a bevetésüknek. „Minden fegyvernek megvan a maga ideje. Az F-16-os vadászgépekre 2023-ban lett volna szükség” – mondja egy ukrán katonai...
2024. ÁPRILIS 9.
[ 16:11 ]
Magyar Péter három hete jelentette be, hogy indulni szeretne a bő két hónap múlva esedékes európai parlamenti választáson. Amikor feltűnt a színen politikai aktorként, úgy tűnt, a konzervatív–jobbközép tábort vette célba; azt aprítaná, szalámizná lefelé az érdekeinek megfelelően. A közvélemény-kutatások szerint...
2024. ÁPRILIS 7.
[ 17:35 ]
A következő tíz napban ki kell derülnie, hogy milyen körvonalai lesznek az új szerb kormánynak. Miloš Vučević kormányalakító keményen dolgozik a személyi megoldásokon és a kabinet összeállításán. Ennek a kormánynak a korábbi politika folytonosságát kell képviselnie, de a már jól bevált személyek mellett...
2024. ÁPRILIS 3.
[ 11:05 ]
Beolvasás folyamatban