Tükör
Dohányzás elleni nap: 2,5 millió bagós országa
Betűméret:             

Tíz évvel ezelőtt, 2006. január 31-én lépett életbe Szerbiában a dohányzást zárt helyiségekben tiltó törvény. Most, egy évtizeddel később készül a módosítás, s amennyiben elfogadják, rágyújtani már legfeljebb otthon lehet. Január 31-e Szerbiában is, Magyarországon is a dohányzás elleni országos nap.

Becslések szerint a nyilvános helyen történő dohányzás teljes betiltásával a dohányosok hat százaléka tenné le a cigarettát örökre, míg a többiek kénytelenek lennének korlátok közé szorítani szenvedélyüket, s így ugyancsak csökkenthető lenne idő előtti elhalálozásuk.

A szerbiai egészségügyi minisztériumban külön munkacsoport dolgozta ki a hatályos dohányzás elleni törvény kiegészítéseit és módosításait, amelyek egyebek között teljes dohányzási tilalmat irányoznak elő a vendéglátóipari létesítményekben, minden zárt munkahelyiségben, de a közterületeken is. A törvénytervezet elkészült, de még senki sem tudja megmondani, mikor lép életbe.

Dr. Zoran Mihailović, az egészségügyi miniszter segédje sem tud pontos időpontot mondani, mint mondja, a tárca elvégezte a feladatát, most a parlamenti eljárás lefolytatására várnak. Rámutatott viszont arra, hogy: “A cigarettában 70 féle rákkeltő anyag van. A világon tüdőrákban mintegy 6 millió ember hal meg, majdnem annyi, amennyi Szerbia lakosainak száma. Ez a leggyakoribb rákfajta a férfiaknál és a második leggyakoribb a nőknél. A dohányzás abbahagyásával számos kockázati tényező is csökken vagy megszűnik. Bízunk abban, hogy az elkövetkező időszakban elmondhatjuk: csökkent a dohányzók száma az országban.”

Szerbiában a lakosság 34,8 százaléka dohányzik, azaz körülbelül 2,5 millió ember. A felmérések azt mutatják, a munkahelyen való dohányzás betiltása átlagban 6 százalékkal csökkenti a rágyújtás gyakoriságát, vagyis az érintettek naponta 3,1 cigarettával kevesebbet füstölnek el.

Dragan Ilić, a Dr. Milan Jovanović Batut közegészségügyi intézet igazgatója január 31-e, a dohányzás elleni országos nap kapcsán elmondta, több ok is a dohányzás széleskörű betiltása mellett szól: “A dohányzás évek, évtizedek óta rendkívül elterjedt Szerbiában. A cigarettával már gyerekkorban megkezdik a barátkozást, s így a 13-15 éves korosztály 13 százaléka dohányos. Aggasztó az is, hogy ugyanennek a korosztálynak a 64 százaléka otthon dohányfüstben éli az életét.” Emlékeztetett arra is, hogy a dohányzás szív- és érrendszeri betegségekhez, rák kialakulásához vezethet.

“Nálunk minden évben 5000 ember hal meg tüdő- és hörgőrákban, ezzel Magyarország után a másodikak vagyunk Európában, s minden évben 5500 újabb esetet diagnosztizálnak. Az esetek 85 százalékában valószínűsíthető, hogy a rákos megbetegedés az aktív vagy passzív dohányzás következménye. Másfelől, a hörgő- és tüdőrák kockázata azoknál a passzív dohányosoknál, akik dohányosokkal élnek egy fedél alatt, 20-30 százalékkal nagyobb. A cigarettfüst a gyermekeket érintő betegségekre is kihat, s a kockázat jelentősen nő, ha mindkét szülő dohányzik. A dohányosok gyerekei általában kisebb súllyal is születnek”, figyelmeztetett Ilić.

A dohányosok fele idő előtt hal meg, figyelmeztetett Srmena Krstev, a köztársasági dohányzás-megelőzési szakbizottság elnöke. “Amennyiben Szerbiában mintegy 2,5 millió ember dohányzik, ez azt jelenti, hogy körülbelül 750 ezer személy idő előtt elhalálozik a dohányzás következményeként kialakuló betegségek valamelyikében. A teljes dohányzási tilalommal a dohányosok kb. 6 százaléka teljesen felhagy káros szenvedélyével, míg mások kénytelenek lesznek csökkenteni az elszívott cigaretták számát. Bízunk benne, hogy ezek a tények meggyőzik a prlamenti képviselőket is, s elfogadják az előterjesztett dokumentumot”, mondta Krstev.

Egyébként, a Batut Intézet dohányzás-megelőzési irodájának adatai szerint a kávézókban és éttermekben a szerbiai lakosság több mint fele van dohányfüstnek kitéve, a munkahelyén pedig minden ötödik felnőtt szerbiai lakos. A felmérés eredményei szerint tíz szerbiai polgár közül kilenc véli úgy, hogy a dohányosoknak ügyelniük kellene arra, hol gyújtanak rá, hogy ne veszélyeztessék mások egészségét és többségük támogatja is a törvénymódosítást. A polgárok majdnem 40 százaléka véli úgy, hogy a dohányzást teljesen be kellene tiltani a kávézókban és egyéb vendéglátóipari létesítményekben, s a megkérdezettek 72 százaléka véli úgy, hogy a játszótereken nincs helye a dohányzásnak.

A mai, vagyis a dohányzás elleni országos nap jelmondata: Minden cigaretta zavar.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Szerbiában is, ahogy a világ jó néhány országában, a nemzetközi nőnapot ünneplik. Vagy megemlékeznek róla. Mert van, aki azt állítja, nincs azon mit ünnepelni, hogy a nők még mindig sok tekintetben egyenlőtlen helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva. Mások szerint ebben a formában, globálisan egyetlen napon megünnepelni...
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban