Tükör
A következő három évben 50 milliárd forinttal erősítik meg a vajdasági gazdaságot
Az egyik célkitűzés: visszacsábítani a falvakba a fiatalokat
Betűméret:             

Megkezdte munkáját a magyar kormány 50 milliárd forintos támogatásának elosztásáért felelős Prosperitati Alapítvány. Az alapítvány szervezésében megvalósuló találkozón és tájékoztatón több száz érdeklődő gyűlt össze a szabadkai új városháza nagytermében, ahol az ünnepi beszédeket követően részletesen is informálódhattak a pályázat első körében kiírt támogatásokról.

A rendezvényen a pályázati feltételekről Fejsztámer Róbert tartott részletes ismertetőt. Kiemelte: A pályázatok megírásához nincs szükség speciális szakmai segítségre, a Prosperitati-irodák munkatársai mindenben felvilágosítást adnak, a mezőgazdaságok és vállalkozói szféra részére meghirdetett, első körben 1 milliárdos nagyságrendű, vissza nem térítendő támogatásokra 8 vajdasági területi irodában: Szabadkán, Magyarkanizsán, Nagybecskereken, Óbecsén, Temerinben, Topolyán, Zentán és Zomborban lehet pályázni március elsejétől.

Fejsztámer Róbert a tájékoztatót követően még hosszú percekig türelmesen válaszolt a jelenlevők kérdéseire. Melyek voltak a leggyakoribb kérdések?

A legfontosabb kérdések arra vonatkoztak, hogy hogyan és milyen formában lehet a kapcsolható eszközöket és a használt erőgépeket beszerezni. Ennek a definíciója volt a legnagyobb probléma, hiszen itt kérdéses, hogy hogyan lehet például külföldi használt eszközöket venni, mivel ehhez szerbiai beszállító, pontosabban forgalmazó közvetítése szükséges. Az eszközvásárlásnál pedig felmerült a kérdés, hogy a kis értékű eszközök esetében egyet vagy többet lehet vásárolni. A megoldás, hogy egy számlán legyenek a kapcsolható eszközök, ami a mi olvasatunkban annyit tesz, hogy valamilyen formában kiegészítik egymást ezek az eszközök. Egy pályázó csak egy pályázatot adhat be minden pályázati körben, pontosan azért, hogy minél többen lehetőséghez jussanak. Emellett nagyon sok olyan apróbb kérdés merült fel, amelyekre az esetek többségében a pályázati kiírás, vagy a pályázati szabályzat valójában már választ is ad. A javaslatom az, hogy elsősorban minden érdeklődő olvassa el figyelmesen, szóról-szóra a pályázati dokumentumokat, amelyek megtalálhatóak az alapítvány honlapján, és miután végiggondolta azt, hogy pontosan mire szeretne pályázni, áttekintette, hogy mi az, ami nem egyértelmű számára a kiírásban, akkor forduljon a területi irodákhoz.

Hogyan működnek a területi irodák?

A Prosperitati-irodák fő feladata ‒ amellett, hogy válaszolnak a feltett kérdésekre, segítenek megfelelően és hiánytalanul kitölteni a pályázati űrlapot, illetve begyűjtik a pályázatokat ‒ az is, hogy elküldjék a feltett kérdéseket, akár javaslatokat a központi iroda felé. Tudni kell, hogy lesz majd egy következő pályázati kiírás is, sőt nagyon sok pályázati kiírás a következő években. A most körvonalazódó pályázatok szempontjából is sokkal jobb, hogy az alapot a stratégiai célok mellett a vállalkozók visszajelzései adják, hiszen ez azt jelenti, hogy jó irányba haladunk és hatékony pályázatokat tudunk megfogalmazni.

A korábbi nyilatkozatokból is kiderült, hogy mindenképpen a vajdasági magyarságot célozza meg ez a gazdaságfejlesztési támogatási rendszer. Most az is kiderült, hogy milyen módon: kettős állampolgárságra, tehát magyar és szerb állampolgárságra egyaránt szükség van ahhoz, hogy érvényes legyen a pályázatunk. Hogyan érintheti ez azokat, akiknek nincsen magyar állampolgárságuk, de magyar nemzetiségűek itt Vajdaságban? Milyenek a visszajelzések?

Ilyen visszajelzéseink egyelőre nem voltak, ez persze nem jelenti azt, hogy nem is lesznek, mivel alig egy hete élnek ezek a pályázatok. Természetes, hogy ez pályázati szempontból problémát okozhat, hiszen akinek nincs kettős állampolgársága, az nem pályázhat. De még mielőtt ebbe nagyon belekötne valaki, két dolgot fűznék hozzá: egyrészt valamilyen formában korlátozni kellett a pályázók körét. Ez volt a leghatékonyabb módja annak, hogy szűkítsük a Szerbia teljes területéről érkező pályázatokat, ami nagyjából 7 millió lakost érintene, amennyiben ezt a kaput nyitva hagyjuk. Másrészt a pályázatok három éven keresztül folyamatosan jelennek majd meg, ennyi időre szól a támogatás, amelyet a magyar kormány biztosít. Ebből adódóan mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, ha úgy gondolja, hogy ez számára fontos. Mielőtt bárki is megbélyegezné ezt a feltételt, elárulnám, hogy például nekem sincs kettős állampolgárságom, kizárólag szerb állampolgársággal rendelkezem, ennek ellenére úgy érzem, hogy ezt a korlátozást valamilyen formában és módon be kellett vezetni, hiszen mégiscsak magyar adófizetők pénzéről beszélünk, tehát a magyar állam költségvetési pénzéről van szó.

Egy nagyon szép életpályamodellt vázolt fel az előadásában, mégpedig a fiatal házaspárok falusi házvásárlásával és letelepedésével kapcsolatban, akik az itt kialakított gazdaságukat egyre bővítve, a következő pályázati körökbe is bekapcsolódva megalapozhatják az egzisztenciájukat. Feltételezem, hogy aki falun él, az nem érzi ugyanennyire könnyűnek az életet, de az elképzelés nagyon jól hangzik.

Az elképzelés az, hogy ne tulajdonosokat cserélgessenek ezek a házak, sem pedig az, hogy a lakhatás miatt kényszerítsük a fiatalabb generációkat falusi életre, később pedig a faluból járjanak be dolgozni a városba. Hozzáteszem, ez is lehetséges, ez sem kizáró ok. Azonban mindenféleképpen a falusi létet, a falusi életet próbáljuk propagálni, és az ottani társadalmi közeget szeretnénk megerősíteni ezzel a pályázati kiírással. Ezért ragaszkodunk ahhoz, hogy a házhoz földterület is társuljon, hiszen úgy már esélye van annak, hogy ott növénytermesztésbe, állattenyésztésbe belefog a háznak a tulajdonosa. Nem beszélve arról, hogy nem kötelező, hogy ez valamilyen mezőgazdasági tevékenység legyen, lehet falusi turizmus vagy ökoturizmus is, esetleg kisvállalkozás a gazdasági udvarban. Tehát korlátokat nem szabunk, csupán egy lehetőséget vázolunk fel arra, hogy az elkövetkező három évben, ami alatt minimum 6-7 pályázati kiírás jelenik majd meg, azok, akik most ráadják a fejüket arra, hogy falura költözzenek, és van már esetleg elképzelésük arról, hogy hogyan teremthetnék meg az egzisztenciájukat, azoknak egy biztos mankót biztosítunk az következő három évben. Lehet, hogy három év alatt összejön, talán nem jön össze, de legalább van egy lehetőség, amibe lehet kapaszkodni, mert ha ez a lehetőség sem lenne, akkor nem tudom, mi alapján és hogyan tudnánk a falvainkat megerősíteni. A cél pedig nemcsak az, hogy elvegyük a kedvét azoknak, akik el akarnak menni, hanem hogy visszacsábítsuk azokat, akik már elmentek.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Szerbiában is, ahogy a világ jó néhány országában, a nemzetközi nőnapot ünneplik. Vagy megemlékeznek róla. Mert van, aki azt állítja, nincs azon mit ünnepelni, hogy a nők még mindig sok tekintetben egyenlőtlen helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva. Mások szerint ebben a formában, globálisan egyetlen napon megünnepelni...
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban