Tükör
Egy szakma, amit senki sem akar kitanulni Szerbiában
Betűméret:             

Szerbiában a hús- és feldolgozóipar újjáéledéséről beszélnek, érkeznek a külföldi beruházók is, kérdés azonban, hogy kikkel fogják feltölteni az új munkahelyeket. Mert szinte senki nem akar hentesnek tanulni. Lehet, hogy nem csak húst, de hentest is importálni fogunk? - teszi fel a kérdést a Novosti.

Egy hentes kezdő fizetése 30-40 ezer dinár, a jó mesterek pedig akár 80 ezret is megkapnak havonta. Minél kevesebb van belőlük, annál inkább emelkedik az áruk.

Szerbiában alig akar valaki hentesnek tanulni, a középiskolák húsfeldolgozó szakára osztályonként jó, ha öten jelentkeznek. Az idén meghirdetett 420 helyre 268 tanuló jelentkezett és s több mint 150 hely maradt betöltetlen. S miközben a diákok menekülnek ettől a szakmától, a kereskedelmi láncok és a húsipari vállalatok lassan mindent megtesznek a jó szakemberekért: ösztöndíjat kínálnak, segítenek a tanulmányok idején és azonnal munkába állhat az, aki kitanulta ezt a szakmát.

A nagy kereskedelmi üzlethálózatok, mint a Delhaize és az Idea, levéllel fordultak az oktatási minisztériumhoz és a beiratkozási kvóták bővítését kérték ezen a területen, ám a minisztériumban és az iskolákban is azt mondják, semmit nem jelent az újabb tagozatok megnyitása akkor, ha nincs diák, aki beiratkozna erre a szakra.

“Ha háromszor ennyien jelentkeznének, azok is azonnal munkát tudnának kapni az iskola elvégzését követően, mert a kereslet óriási. Mi együttműködünk a nagy kereskedelmi és húsipari vállalatokkal, de nincs annyi diákunk, mint amennyit keresnek. A diákok a kiskereskedelmi objektumokba mennek gyakorlatra, ösztöndíjat kapnak és igazi, jó mesterektől tanulhatják el a szakmát. Amikor kikerülnek az iskolából igazi, jó iparosok”, nyilatkozta a Novostinak Nataša Parezanović, a belgrádi vegyi-élelmiszeripari középiskola igazgatója, hozzátéve, amikor találkozik egykori diákjaival, azok azt mondják, kellemetlen nekik megmondani, mennyi a fizetésük, mert sokkal többet keresnek, mint ő, az iskolaigazgató, 23 munkaévvel. Szerbiában a májusi átlagbér 43.951 dinár volt. (Večernje novosti)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Szerbiában is, ahogy a világ jó néhány országában, a nemzetközi nőnapot ünneplik. Vagy megemlékeznek róla. Mert van, aki azt állítja, nincs azon mit ünnepelni, hogy a nők még mindig sok tekintetben egyenlőtlen helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva. Mások szerint ebben a formában, globálisan egyetlen napon megünnepelni...
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban