Tükör
Újítások és módosítások az MNT felsőoktatási programjában
A Magyar Nemzeti Tanács már közzétette a 2016/2017-es tanévre vonatkozó első pályázatait
Betűméret:             

A Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási ösztöndíjprogramjai körül folyamatosak az alakulások és módosulások, a visszajelzések, új kezdeményezések nyomán időről időre újabb mozzanatokkal egészül ki a rendszer. Időközben a működő folyamatok is kérdéseket vetnek fel, az Európa Kollégium is működésének második évébe lép. Mindezzel kapcsolatban igyekeztünk a gyakorlatban is hasznosítható eligazítást kérni, ebben Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja, Muhi Melinda, az ösztöndíjasokkal kapcsolatot tartó szakmai referens és Lulić Emil jogi szakmunkatárs állt a Vajdaság Ma rendelkezésére.

– Ha valaki figyelemmel követte a Magyar Nemzeti Tanács legutóbbi ülését, hallhatta, hogy némileg változtattak a dr. Várady Tibor nevéhez és felajánlásához kötődő ösztöndíjprogramon. Mire számíthatnak a jövőben az érdekelt mesterhallgatók és doktoranduszok?

P. M.: – A tapasztalatokból és a visszajelzésekből kiindulva, természetesen Várady professzorral egyeztetve, a Magyar Nemzeti Tanács elnökének felsőoktatási konzultatív testületével megbeszélésben, az Oktatási Bizottság jóváhagyásával döntött úgy az MNT, hogy az eddigi ösztöndíjhitel részben ösztöndíjjá alakul. Mostanáig összesen harminc kedvezményezett volt évente, közülük tíz doktorandusz és húsz mesterszakra járó hallgató, de ez kevésnek bizonyult, sok mesterhallgató nem kapott ilyen jellegű támogatást. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy a mesterhallgatók számára ezután ösztöndíjat kínálunk, tehát nem lesz visszafizetési kötelezettségük, a doktoranduszokra ezután ösztöndíjhitel vár, de remélhetőleg megduplázódik a folyósított ösztöndíjak száma mindkét esetben, illetve mindenképpen növekszik, az anyaországi támogatások függvényében. Ezután is tíz hónapon át folyósítjuk az ösztöndíjakat, szeptember 30-án jelenik majd meg a kiírás, november 15-éig lesz nyitva. Úgy gondoljuk, hogy sikerült javítanunk a rendszert.

L. E.: – Tavaly 17 doktorandusz jelentkezett. A Várady-ösztöndíjhitel eddig egy külön alapból működött, ez változatlanul meg is marad, de csak a mintegy húsz doktoranduszhallgató részesül majd benne, a mesterhallgatók ösztöndíjait viszont a jövőben az MNT saját ösztöndíjrendszerének anyaországi eszközeiből fogja finanszírozni.

– Szintén újdonságnak számít a „befagyasztott tanév” intézménye. Ha jól sejtem, ezzel például a nehezebb vizsgák jelentette, átmeneti problémákra reagálnak.

L. E.: – Az ösztöndíjszerződésbe beiktattunk egy új rendelkezést, és ez egy könnyítés a hallgatók számára: ha esetleg a nyelvtudás hiánya, egyéb problémák esetén valaki nem tud első alkalommal teljesíteni, akkor ezekkel az ösztöndíjasokkal nem bontjuk fel azonnal az ösztöndíjszerződést, hanem felkaroljuk őket, sokaknak csak egy kis löket hiányzik. Ha tehát nem sikerült beírniuk az újabb évet, akkor egy évet szünetel számukra a kifizetés, majd a tanulmányok rendes folytatása után ismét visszaáll. Fontos hangsúlyozni, hogy itt mindenkinek szüksége van felelősségtudatra: kontaktust kell ápolnunk egymással, a hallgatóknak azon kívül, hogy szorgalmasan tanulnak, követniük kell az ösztöndíjukat érintő aktualitásokat, visszajelzéseket kell adniuk, mi pedig mindenkinek a rendelkezésére állunk, hogy segítsünk, útbaigazítást adjunk, de csak a megszabott és közzétett határidők letelte előtt.

M. M.: – Adminisztratív szempontból még el kell mondani, hogy azoknak is igazolást kell hozniuk, akik évet ismételnek, nem csak azoknak, akik beírták az újabb évet.

– A legjobbak közül kerülnek ki azok, akik másoknak is segítenek már: a demonstrátorok. Tudomásom szerint tavaly voltak módosítások annak érdekében, hogy a kezdetektől támogathassák a gólyákat, mennyire vált ez be?

M. M.: – Tavaly a pályázati határidők számítottak újdonságnak, és idén is szeptember 1-jétől 20-áig lesz nyitva a felhívás. A már meglévő tanévre való iratkozásról kell bizonylat, az MNT is tudja, hogy az aktuális évet később lehet beírni. Ami az átlagról szóló igazolást jelenti: mi csak azokat a bizonylatokat tudjuk elfogadni, amit a kar kiad, s nem tudjuk figyelembe venni, ha adminisztratív fennakadások merülnek fel. A legfontosabb cél az volt, hogy október 1-jén ott legyen a demonstrátor a hallgatókkal, és ez így is volt. Idén pedig semmilyen változás nem történik majd ebben a felhívásban.

P. M.: – Pont annak érdekében, hogy felülvizsgáljuk ezt a folyamatot, tavaly négy találkozót szerveztünk a demonstrátorokkal, kettőt Újvidéken, kettőt Szabadkán. Ez egy kötetlen beszélgetés volt, nem számonkérés, tehát problémafelvetés és -megoldás. Azt láttuk, hogy a kiváló tanulmányi eredmények mellett kifejezetten motiváltak is. Az ilyen jellegű kapcsolatépítést a jövőben is tervezzük.

– Az utolsó MNT-ülésen szó volt azokról a potenciális pályázókról is, akik nem magyar nyelven végezték általános- és középiskolai tanulmányaikat.

P. M.: – Az idei tanévben a határozatban meghatározott tizenkilenc község területén lakó olyan magyar egyetemista is pályázhat, akinek nem volt lehetősége korábban az anyanyelvén tanulni, de úgy érzi, magyar identitású. A legfontosabb az, hogy tudnak pályázni, és ismerik anyanyelvüket, a magyar nyelvet, de ez nem azt jelenti, hogy automatikusan ösztöndíjat is kapnak, hiszen átesnek a rendes elbírálási eljáráson, csak az egyik pályázási alapfeltétel teljesítése alól mentesülhetnek.

L. E.: – A Magyar Nemzeti Tanács elnöke kinevezett egy háromtagú bizottságot, amely beszélgetést folytat majd a Vajdaság területén is működő négy történelmi egyház, vagy a helyi magyar civil szervezetek által javasolt személyekkel. A javaslatokat a legmagasabb szintről várjuk, a pályázat lezárulásáig, majd ezt egy kötetlen beszélgetés követi minden érintettel, hiszen célunk mindenkit megismerni. Ezt a lehetőséget igyekeztünk elég szűk keretekhez kötni, hogy ne vetődjön fel senkiben sem a magyar anyanyelvű oktatás fontosságának kérdésessége, de mégis elég tágan hagyjuk, hogy azok, akiknek nem volt objektív lehetősége erre, ne legyenek kizárva az ösztöndíjrendszerből. Ez a lehetőség egyaránt vonatkozik a Tanács felsőoktatási ösztöndíjára és az Európa Kollégiumi bentlakásra vonatkozó pályázatra is.

M. M.: – Szintén újdonság még a nagycsaládos ösztöndíjasok kiemelt támogatása is: ez ugyan az elbírálásban nem jelent előnyt a hallgatóknak, de amennyiben a hallgató elnyeri az ösztöndíjat, tíz euróval többet kaphat a megfelelő igazolások átnyújtását követően. Ami pedig az Európa Kollégiumban való elszállásolásra vonatkozó felhívást illeti, még egy változás van: csak azok az egyetemisták nem pályázhatnak, akiknek újvidéki lakcíme van. A határidők pedig összhangban vannak az állami kollégiumi rendszer időpontjaival.
A nyelvi kérdést illetően a legtöbb megkeresés egyébként szabadkai, topolyai vegyes házasságból származó leendő hallgatóktól érkezik, akik már akár óvodába is szerb csoportba jártak. Esetükben azonban adott volt a magyar nyelven tanulás lehetősége, tehát csak a felhívásban megjelölt 19 községre vonatkozik a kitétel.

– Az Európa Kollégiumnak gyakorlatilag most zárul az első éve, de a szállás biztosításán túl úgy tűnik, itt kapott egyfajta intézményes keretet az MNT felsőoktatási programja is. Milyenek a tapasztalatok, hogyan futnak neki az új iskolaévnek?

P. M.: – Az Európa Kollégiummal nagyon szoros együttműködést alakítottunk ki, nem véletlenül. Az elmúlt tanévben az év folyamán egyre növekedett a bennlakók száma, és végül 287 volt A szakkollégiumi rendszer fokozatosan indult be a tanév folyamán , hiszen ez teljesen újdonságnak számít Szerbiában, jelenleg is dolgoznak a felépítésének tervezetén, magyarországi és egyéb tapasztalatok alapján, s ezt megküldik majd az MNT számára is. Minden alkalmat megragadunk arra, hogy népszerűsítsük az itthon tanulást, s az Európa Kollégium előnyeit is: ott szerveztük az egyetemi felvételi felkészítő tanfolyamot, most a szerb nyelvi felzárkóztató képzést, és az elsőévesek szerbtanfolyamának szintén a kollégium ad majd helyszínt. Ezenkívül két közös szülői értekezletet szerveztünk minden vajdasági magyar tannyelven tanuló harmadikos középiskolás és szüleik számára, s a VaMaDisszel is volt egy felsőoktatási tájékoztatási körutunk. Ugyan nincsenek számadataink, s nehéz erről kimutatást adni, de vannak olyan visszajelzések, hogy egyesek Magyarországon szerettek volna tanulni, mégis meggondolták magukat. Ugyanakkor az Európa Kollégiumba mostanáig már többen jelentkeztek az idén, mint tavaly az első felhívási körben összesen. Mi azt látjuk, hogy az indulás jó, már csak ki kell, hogy forrjon a rendszer.

– Az ösztöndíjrendszert illetően leggyakrabban emlegetett gond az utalási határidőkre vonatkozik, különösen a kezdeti hónapokban. Ezen az MNT tud módosítani, javítani?

M. M.: – A felsőbb éves hallgatók a szerződések mellé, a státusz igazolását követően egy szerződésmellékletet, ennek az aláírására november folyamán kerül sor. Ahogy eddig is, ezúttal is decemberben történhet meg az elmaradt ösztöndíjak utalása, ezt követően pedig a havi utalások rendszeresek lesznek, természetesen csak azoknak, akik időben kitöltik a jelentéseket.

– Az egyik legfrissebb felmerült kérdés azokat érinti, akik idén júniusban már diplomát szereztek. Esetükben a Magyar Nemzeti Tanács egy hivatalos levél útján visszakéri a 10. havi ösztöndíj júliusban kiutalt összegét.

L. E.: – Ösztöndíjra egyetemisták jogosultak, tehát azok, akik hallgatói jogviszonyban állnak. A hallgatóknak hatályos törvényrendelkezések értelmében hallgatói jogviszonyuk megszűnik a diplomázás napjával, ezért nem tudjuk ösztöndíjban részesíteni őket ezt követően. Ez a legügyesebb hallgatókat, akik már júniusban diplomáznak, érinti leginkább, mert emiatt nekik szűnik meg legkorábban az ösztöndíjra való jogosultságuk. A diplomázóknak szerződésbeli kötelezettsége, hogy a diplomázásról azonnal értesítsék a Tanácsot. Megeshet, hogy a diplomázásról szóló bizonylat bemutatásáig az ösztöndíjrészlet utalása megtörténik, de ez szerződésen kívül történik, és ezért mindenkinek a jóindulatára számítunk a visszafizetést illetően. A hallgatói jogviszonnyal szerzett jogosultság minden esetben ugyanígy megszűnik a diplomázás napjával, így például a családi nyugdíjak vagy a tartásdíj esetében is.

P. M.: – Örülünk annak, hogy vannak, akik időben diplomáznak, és abban reménykedünk, hogy ezek az egyetemisták a mesterképzést is felvállalják, ők jó eséllyel pályázhatnak majd a Várady-ösztöndíjra. Bízunk a friss diplomások felelősségtudatában, hiszen tanulmányaik időben való befejezésével ezt már bizonyították. Remélhetőleg, mint ahogyan eddig is, a jövőben is korrekt és gyümölcsöző lesz az együttműködés az MNT és a fiatal értelmiségiek között.

Rizsányi Attila

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Szerbiában is, ahogy a világ jó néhány országában, a nemzetközi nőnapot ünneplik. Vagy megemlékeznek róla. Mert van, aki azt állítja, nincs azon mit ünnepelni, hogy a nők még mindig sok tekintetben egyenlőtlen helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva. Mások szerint ebben a formában, globálisan egyetlen napon megünnepelni...
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban