Tükör
Moszul ostroma: Megpróbálnak a civilek közé vegyülni a dzsihadisták
Betűméret:             

Ahogy szorul a hurok Moszul körül, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei leborotválják szakállukat és megváltoztatják öltözetüket - jelentette szerdán az AFP francia hírügynökség szemtanúk beszámolójára hivatkozva.

Egyikük azt mondta a hírügynökségnek, hogy a szélsőségesek teljesen megváltoztatták külsejüket, el akarnak vegyülni a helyiek között. Az AFP által megkérdezett moszuli férfi azt mondta: szerinte a fegyveresek attól félhetnek, hogy a helyiekétől elütő öltözékük és szakálluk miatt könnyű célpontok lesznek, vagy egyszerűen a civilek közé vegyülve akarnak megszökni az észak-iraki városból.

Több szemtanú is elmondta, hogy a városban eddig a dzsihadisták jóváhagyásával tevékenykedő szíriai kereskedők a hadművelet kezdete óta egyik napról a másikra eltűntek.

Az iraki kormányerőket immár mindössze öt kilométer választja el Moszul sűrűn lakott, belső kerületeitől. A városban nincs internet, és egyetlen tévéadás sem fogható, de a városban már tisztán hallható a fegyverek zaja, és az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalíció harci gépei is mind alacsonyabban húznak át a város fölött. Mind a helyiek, mind amerikai katonai források arról számoltak be, hogy az Iszlám Állam sok fegyverese elhagyta Moszul keleti részét, és a várost kettészelő Tigris folyó nyugati partjára vonult vissza.

Az iraki kormány 25 ezer embert mozgósított a város visszafoglalására, az Iszlám Államnak pedig mintegy 3-5000 fegyverese lehet még Moszulban. A legnagyobb gondot a házilagos készítésű pokolgépek és a szélsőségesek által alkalmazott gerillataktika okozza az előrenyomuló kormányerőknek. A robbanóanyaggal megrakott autókat ráadásul újabban nem vezetik a nyílt utcán kilométereken át, hanem lesből támadnak velük, az utolsó pillanatban, meglepetésszerűen kihajtva épületek takarásából vagy belsejéből.

Moszulban és környékén körülbelül 1,5 millió ember él. Az ENSZ adatai szerint eddig mintegy kilencezren menekültek el a harcok elől.

"Egyelőre kevés a menekült, mert a Moszulért folyó igazi csata még nem kezdődött el. Hatalmas menekültáradatra számítunk, és a nemzetközi közösség által küldött segítség elmarad a korábban ígérttől. Ha semmi nem változik, katasztrófa lesz" - hangsúlyozta az iraki hadsereg egyik magas rangú tisztje. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A magyar költészet napja - illusztráció
2024. ÁPRILIS 11.
[ 19:05 ]
Vezető ukrán tisztek szerint az F-16 vadászgépek késve és rendszertelenül fognak megérkezni, pedig már 2023-ban szükség volt rájuk. Megtörténhet, hogy idén már nem is lesz értelme a bevetésüknek. „Minden fegyvernek megvan a maga ideje. Az F-16-os vadászgépekre 2023-ban lett volna szükség” – mondja egy ukrán katonai...
2024. ÁPRILIS 9.
[ 16:11 ]
Magyar Péter három hete jelentette be, hogy indulni szeretne a bő két hónap múlva esedékes európai parlamenti választáson. Amikor feltűnt a színen politikai aktorként, úgy tűnt, a konzervatív–jobbközép tábort vette célba; azt aprítaná, szalámizná lefelé az érdekeinek megfelelően. A közvélemény-kutatások szerint...
2024. ÁPRILIS 7.
[ 17:35 ]
A következő tíz napban ki kell derülnie, hogy milyen körvonalai lesznek az új szerb kormánynak. Miloš Vučević kormányalakító keményen dolgozik a személyi megoldásokon és a kabinet összeállításán. Ennek a kormánynak a korábbi politika folytonosságát kell képviselnie, de a már jól bevált személyek mellett...
2024. ÁPRILIS 3.
[ 11:05 ]
Beolvasás folyamatban