Tükör
"Turisták" nem voksolhatnak a romániai választásokon
Betűméret:             

A vasárnapi román parlamenti választásokon csak annak a választókerületnek a jelöltlistájára voksolhatnak a román állampolgárok, amelyhez állandó vagy ideiglenes lakhelyük alapján tartoznak: "turisták" - vagyis azok, akik nem tudják iratokkal igazolni, hogy az adott választókerület lakói - nem szavazhatnak.

A választójog eme korlátozása azzal áll összefüggésben, hogy a választók csak abba szólhatnak bele, ki képviselje saját választókerületüket (megyéjüket) a parlamentben, de abba már nem, ki legyen annak a választókerületnek a törvényhozója, ahol átmenetileg tartózkodnak.

Románia idén visszatér a megyei pártlistás választási rendszerhez. Az ország 41 megyéje mellett a főváros is külön választókerületet képez, a 43. választókerületet pedig a külföldön élő román állampolgárok által megválasztandó törvényhozók számára hozták létre. Az induló pártok és jelöltlistáik választókerületről-választókerületre különböznek: közülük csak azok választhatnak, akik lakhellyel is rendelkeznek az adott megyében (fővárosban, diaszpórában).

Belföldön elvileg mindenkinek abban a választókörben kell leadnia voksát, ahol állandó lakhelye alapján szerepel a választói névjegyzékben, vagy ahova - legalább 45 nappal a választások előtt - bejelentett ideiglenes lakcíme (románul "flotant") alapján átjelentkezett. A névjegyzék esetleges pontatlanságaira a törvény a pótlistás voksolás lehetőségével kínál megoldást.

Pótlistára a választások napján az iratkozhat fel, aki iratokkal bizonyítja, hogy - bár nem szerepel a névjegyzékben - állandó, vagy ideiglenes lakcíme szerint mégis az adott választókörhöz tartozik, vagy az, aki a voksolás napján más településen tartózkodik ugyanabban a megyében (választókerületben), ahol lakcíme alapján jogosult voksolni.

Ha valaki pótlistára iratkozik fel, azt saját választókörében azonnal törlik a névjegyzékből. Ezt az a nyáron beüzemelt új informatikai rendszer teszi lehetővé, amely a szavazásra jelentkező személyi száma alapján ellenőrzi: jogosult-e az illető voksolni és nem szavazott-e már másutt.

A külföldi választókerület jelöltjeire csak a külföldön letelepedett román állampolgárok voksolhatnak: turisták külföldön sem szavazhatnak. A diaszpóra számára egy külön törvénnyel most először lehetővé tették, hogy - előzetes regisztráció után - levélben adják le szavazatukat, ez azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: a levélvoksolásra a több mint hárommillió külföldön dolgozó román vendégmunkás közül kevesebb mint kilencezer iratkozott fel.

A külföldre telepedett román állampolgárok túlnyomó többsége tehát a hagyományos módon, a román külügyminisztérium által megszervezett választókörökben adhatja le voksát. A hatóságok hivatalból beírták a külföldi választói névjegyzékbe azt a 600 ezer román állampolgárt, akinek külföldi állandó lakcím szerepel az útlevelében. Rajtuk kívül azok a román állampolgárok is voksolhatnak az ország külképviseletein, akik a fogadó ország hatóságaitól letelepedési engedélyt, lakcímkártyát, vagy más, külföldi ideiglenes lakcímüket igazoló iratot kaptak.

Az állandó választási hatóság - a két évvel ezelőtti elnökválasztáshoz képest 123-mal több - 417 külföldi választókörzetet szervezett külföldön. Hasonló arányban javulnak a magyarországi voksolás feltételei, ahol a korábbi négy helyett öt választókörzetet rendeznek be a román külképviseleteken: a budapesti követségen két, a Román Kulturális Intézetben, illetve a szegedi és gyulai román főkonzulátuson pedig egy-egy választókörzet fog működni december 11-én.

Baranyi László (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A magyar költészet napja - illusztráció
2024. ÁPRILIS 11.
[ 19:05 ]
A mai nap (öröm)híre Szerbiában: jön a Louis Vuitton! Az egyik belgrádi bulvárportál egyenesen így címezte a remek hírt: Louis Vuitton Szerbiába jön! Vučić elnök minden hölgyet boldoggá tett. De tényleg. Mert azért ez valóban nem mindennapi hír lehet, ha már az ország elnöke azon melegében, még Párizsból, a...
2024. ÁPRILIS 9.
[ 18:13 ]
Vezető ukrán tisztek szerint az F-16 vadászgépek késve és rendszertelenül fognak megérkezni, pedig már 2023-ban szükség volt rájuk. Megtörténhet, hogy idén már nem is lesz értelme a bevetésüknek. „Minden fegyvernek megvan a maga ideje. Az F-16-os vadászgépekre 2023-ban lett volna szükség” – mondja egy ukrán katonai...
2024. ÁPRILIS 9.
[ 16:11 ]
Magyar Péter három hete jelentette be, hogy indulni szeretne a bő két hónap múlva esedékes európai parlamenti választáson. Amikor feltűnt a színen politikai aktorként, úgy tűnt, a konzervatív–jobbközép tábort vette célba; azt aprítaná, szalámizná lefelé az érdekeinek megfelelően. A közvélemény-kutatások szerint...
2024. ÁPRILIS 7.
[ 17:35 ]
Beolvasás folyamatban