GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing
2017. január 9. [17:06]

Kitart a kemény fagy

Kitart a kemény fagy
Szerbiában az utak járhatóak

(Hírösszefoglaló)

Hétfőn is kitartott és újabb halálos áldozatokat követelt a szokatlanul kemény fagy Európa középső és keleti részében, több országban komoly közlekedési fennakadásokat okozott a havazás.

Vörös riasztást adtak ki Szerbiában is a rendkívül hideg miatt, a havazás miatt pedig tíz településen rendkívüli helyzetet hirdettek. Az ország déli részén több települést is elvágott a külvilágtól a hó. Hétfőig több mint 120 embert kellett kimenekíteni a falvakból, ahol a hótorlaszok elérték a háromméteres magasságot is. Hétfőn a leghidegebb a nyugat-szerbiai Pešter-fennsíkon volt, ahol reggel mínusz 33 Celsius-fokot mértek.

A hóátfúvások az elmúlt hét végén az ország központi és déli részén fennakadásokat okoztak a forgalomban, hétfőn azonban az utak nagy többsége járható volt. A belügyminisztérium és az útfenntartó vállalatok azonban mindenkit arra kértek, hogy csak akkor induljanak útnak, ha feltétlenül szükséges.

Magyrországon érsékelték, illetve visszavonták az extrém hideg, illetve a hófúvás veszélye miatt kiadott narancs, vagyis másodfokú riasztásokat, figyelmeztetéseket hétfőn kora délután.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: a Dunántúlon tovább erősödő, helyenként viharos szél a Dunántúl nyugati megyéiben, a hóval borított tájakon jellemzően alacsony, de északnyugaton kis területen (elsősorban Sopron tágabb térségében) magasabb hótorlaszokat is építhet. Hófúvás miatt már csak Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés, az extrém hideg miatt pedig a fővárosban, továbbá Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Azt írták: napközben mindenütt mínusz 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, de az éjszaka folyamán ismét mindenütt az alá süllyed. A legkevésbé hideg térség a Nyugat-Dunántúl tartósan felhős vidéke lesz. A Dunától keletre azonban sokfelé lehet mínusz 20 fok körüli hőmérséklet, sőt az Északi-középhegység havas, szélvédett völgyeiben akár mínusz 25 fokig is hűlhet a levegő.

Vasárnapra és hétfőre virradó éjjel Lengyelországban több helyen is mínusz 20 foknál alacsonyabb volt, a szlovák határhoz közeli, kis-lengyelországi Jablonka hegyi községben pedig mínusz 37 fokra zuhant a hőmérséklet.

Varsóban, Krakkóban, a közép-lengyelországi Kielcében, valamint a sziléziai vajdaság nagy részében a fagyok és a szélcsend miatt a szálló por koncentrációja többszörösen meghaladta a riasztási küszöbértéket, ezért szmogriadót rendeltek el.

Lengyelországban a hét végén 12 emberéletet követelt a fagyos időjárás, s az utóbbi napokban - a hideg ellen védekezve - lakástüzekben is többen meghaltak. Szombat reggeltől vasárnapig kettő, hétfő hajnalig pedig újabb tíz ember szenvedett fagyhalált.

Négy ember halt meg végzetes kihűlés következtében a hét végén Szlovákiában, ahol csütörtök óta helyenként több évtizedes hidegrekordok dőltek meg.

A szlovák egészségügyi mentőszolgálat hétfői adatai szerint a fagyok kezdetétől vasárnap estig 17 embert kellett ellátniuk különböző fokú kihűlés miatt. A Szlovákiában évek óta nem tapasztalt rendkívüli lehűlés négy halálos áldozatának többsége idősebb személy. A szélsőséges időjárás következtében országszerte sok településen dőltek meg évtizedes hidegrekordok. A szlovák hidrometeorológiai intézet (SHMÚ) adatai szerint a legrégebbi, 60 éves rekord a korponai járásban lévő Gyűgy (Dudince) településen dőlt meg, ahol mínusz 29,8 Celsius fokot mértek. A hétvégén a leghidegebb időt az észak-szlovákiai Oravská Lesnán mérték, mínusz 35,2 fokot.

Már hat emberéletet követelt a rendkívül hideg időjárás Csehországban, négyen Prágában, ketten pedig Morvaországban haltak meg. Csehországban péntek óta tart a rendkívüli hideg. A meteorológiai állomások mintegy tíz százaléka mért szombaton és vasárnap éjjel hidegrekordokat. A legnagyobb fagyot - mínusz 34,6 Celsius-fokot - Nyugat-Csehországban a Sumava-hegységben mérték szombatról vasárnapra. Szokatlan, mínusz 30 Celsius-fokot meghaladó fagyot több mint húsz helyen mértek. A hideghullám és a kiadós havazás országszerte több régióban közlekedési gondokat okozott. Észak- és Dél-Csehországban számos másod- és harmadrendű út járhatatlan. Problémák vannak Nyugat-Csehországban is a cseh-német határszakaszon. Az autópályák és a nemzetközi utak járhatóak, de fokozott óvatosságra van szükség, mert az útfelületek síkosak, több helyen havasak.

Másodfokú (narancssárga) fagyriadót adott ki a román meteorológiai szolgálat hétfőn Románia szinte egész területére január 9-re és 10-re, kivételt csak a nyugati országhatáron lévő, bánsági és partiumi megyék képeznek, ahol elsőfokú fagyriadó van érvényben. Az előrejelzés szerint az ország legnagyobb részén a nappali csúcshőmérséklet sem haladja meg a mínusz 10-15 Celsius-fokot, az éjszakai hőmérséklet pedig az erdélyi medencében akár mínusz 29 fokig is süllyedhet.

A hideg miatt a 41 megye közül 21-ben tanítási szünetet rendeltek el hétfőre és keddre. Bukarestben szerdán is szünetel a tanítás.

A pénteki hóvihar miatt napokig lezárt délkelet-romániai országutakon és a Bukarestet a tengerparttal összekötő A2-es autópályán is helyreállt a forgalom, az útburkolat azonban sokhelyütt havas, csúszós. A vasúti közlekedést csak részlegesen sikerült újraindítani.

Ukrajna nyugati részében legkevesebb négyen fagytak halálra az elmúlt napokban a mínusz 20 Celsius-fokot elérő hidegben.

Harmadik napja bénítja meg a havazás Isztambult, ahol több száz repülőjáratot töröltek. A Turkish Airlines török légitársaság a hét végi, több mint hatszáz járat után hétfőn további 277-et kényszerült törölni, amelyek isztambuli nemzetközi repülőterekről szálltak volna fel. A szokatlan időjárás több mint 15 ezer utasnak okozott kényelmetlenséget: voltak, akik nem érték el úti céljukat és Isztambulban vagy közeli városokban kellett megszállniuk. Az általában nyüzsgő Boszporusz is kihalt volt hétfőn, mert a rossz látási viszonyok miatt leállították a szoroson áthaladó forgalmat.

A szomszédos Görögországban is ítéletidő tombol: hétfőre virradóra több térségben esett, és a hó számos falvat, esetenként szigeteket vágott el a külvilágtól. Több helyen áramkimaradás volt, néhol pedig a vezetékes vizet és a fűtést is nélkülözniük kellett a lakosoknak, mert befagytak a vezetékek. Évia szigetén a part menti településeket néhol 3 méter magas hó borította. A zord időjárás a déli Krétát sem kímélte: éjszaka mínusz 15 fokot mutatott a hőmérő.

Az extrém hideg miatt Oroszország több részén is iskolai szünetet rendeltek el a hét első két napjára. Moszkvában mínusz 30 fokot mértek, ami 15 fokkal hidegebb az évszakban megszokottnál. Az Uralban, Permtől északra mínusz 45 Celsius-fokos hideg is lehet az orosz meteorológiai szolgálat szerint. (MTI)


2017. február 23. [0:40]

Hetvenöt éve, 1942. február 24-én szólalt meg először az éterben az Amerika Hangja (Voice of America, VOA), az Egyesült Államok Tájékoztatási Hivatalának külső... >>

2017. február 22. [19:36]

A múlt kínálta tanulságok ellenére tavaly heves és könyörtelen támadások érték az emberi méltóság és egyenlőség alapelvét olyanok részéről, akik bármilyen áron a hatalom... >>

2017. február 22. [19:07]

Mi lesz akkor, ha Donald Trump tényleg nem védi meg azokat a NATO-tagállamokat, amelyek szerinte nem teljesítik a vállalásaikat?Donald Trump amerikai elnök... >>1 euró 123.94 dinár
1 dollár 117.07 dinár
100 forint 40.11 dinár
100 dinár 249.29 forint
Álláshirdetések gomb
Prosperitati Alapítvány
Szent László
A 2017-es évet
Szent László-emlékévnek
nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság a "lovagkirály" trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából.
Prosperitati Alapítvány
Heti kérdés
Egyik olvasónk kommentben javasolta, hogy a Vajdaság Ma szüntesse be a kommentelési lehetőséget az oldalon, éppen az olvasók védelmében, szerinte elég a sárdobálásra a Facebook-oldalunk is. Megfontoljuk javaslatát, már korábban is fontolgattunk egy ilyen lépést, ám a döntés előtt megkérdezzük olvasóinkat is. Ön szerint felfüggesszük-e a kommenteléseket a választási kampány idejére?
Igen.
Nem.

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg!

Ravasz

A srác ül a buszon. Felszáll egy néni a járműre:
- Fölállna, fiatalember?
- Á, ismerem ezt a trükköt! Én fölállok, maga meg elfoglalja a helyemet.

Vajdaság Ma forditói szolgáltatása