Tükör
"Végre van ki legalább hetente egyszer ajtót nyit ránk"
Falugondnokok segítik a nyugat-bácskai idős embereket
Betűméret:             

Sajnos, vagy szerencsére nincs kimutatás arról, hányan hagyták el az elmúlt években Nyugat-Bácska egykori jómódról tanúskodó falvait. Kivétel nélkül mindenhol rengeteg a lakatlan ház, közülük sok új gazdára vár, már-már aprópénzért, hiszen néhány ezer euróért beköltözhető épületet kínálnak. A lakott házakban pedig túlnyomórészt idős, magányos emberek tengetik csöppet sem szívderítő napjaikat.

Szilágyi a Vajdaság egyik legfiatalabb falva. 1899-ben létesült, Szilágyi Dezső igazságügy-miniszterről kapta a nevét. Száz évvel a megalakulása után már igencsak fogyatkozott a lakosság, sajnos, nagyon távoli vidékek vonzották el a fiatalokat, közülük sokan Kanadában kerestek és leltek boldogulást. Az elmúlt néhány évben is voltak, akik az óceánon túli országot választották, de jó néhányan Nyugat-Európában kényszerültek kenyér után nézni, minthogy sem a településen, sem a környékén semmiféle elhelyezkedési lehetőség nincs. Ennek következtében sok a magányosan élő idős a faluban. Mint arról meggyőződtünk, számukra roppant fontos a falugondnoki szolgálat. Nem csak azért, amit Kocsis Attila megtesz, hanem amiatt is, mert hetente egyszer egész biztosan ajtót nyit rájuk valaki, megkérdi tőlük, hogy aludtak, hogy érzik magukat, szükségük van-e valamire.

– A fiamék Zomborban élnek. Nekik is megvannak a saját gondjaik, nem várhatom el tőlük, hogy kijárjanak. Attila kedves, szorgalmas, talpraesett fiatalember, akire mindig számíthatok. Ha netán más napon történne valami, felhívhatom és attól függetlenül, hogy nem Szilágyi van nála soron, eljön és intézkedik. Bekészíti a tűzifát, elvisz orvoshoz, kiváltja és elhozza a gyógyszereimet. Tudom, neki sincs sok ideje, hiszen mások is várják, de mindig elbeszélget velem, ami nagyon jól esik – hallottuk Cseh Rozáliától.

Rozi nénit sok lelki és testi fájdalom érte élete során. Két mankóval közlekedik a házban, ahol minden a helyén van és egészséges fiatalokat megszégyenítő a tisztaság. Azt mondja, szívesen hallgatja a rádiót, ez a legfőbb szórakozása.

Petrovity Julianna és párja, Illés ketten küzdenek a mindennapokkal. A bácsi 93, a felesége 92 éves, egyetlen fiuk Németországból segít, ahogy tud, mert megélhetés hiányában nem maradhatott itthon.

– Rengeteget dolgoztunk. Amikor összekerültünk, semmink nem volt. Tito adott telket, mi pedig saját kezünkkel, a vályogot is egyedül vetve építettük fel a házunkat. Most is mindent együtt csinálunk. Engem nem visznek a lábaim, de ülve megfőzök, kiszedem a gépből a ruhát, a férjem pedig kitereget, meg mindent a kezem alá hord – mondja Julis néni.

Illés bácsi Hercegovinában született, most a szükséges okiratok hiánya miatt gond az igazolványcsere, de szerencsére meghosszabbították a határidőt, és Attila közbenjárására lesz megoldás erre is, különben attól féltek, hogy a postás majd nem adhatja oda a tizenkétezer dinár nyugdíjat.

Még egy nagy gondjuk volt, elromlott a tévékészülékhez csatlakoztatott digitális átalakító, pedig a tévénézés a legfőbb szórakozásuk. Attila ezt is megoldotta.

Julis néni szemébe könny szökik, miközben a mellette ülő férje csuklóját szorongatja:

– Tudja, mindennél többet ér az, hogy végre van aki legalább hetente egyszer ajtót nyit ránk. A fiunk, amikor csak teheti, hazajön, meg akik voltak nála, azt mondják, nagyon szép otthona van. Régen a faluban is összejártunk téli estéken, de most az emberek nagyon maguknak valók lettek, senki senkivel nem törődik, az öregek pedig végképp senkinek nem kellenek, mert csak gond van velünk.

Korunk kórképei e történetek, amelyektől érző embernek összeszorul a szíve.

- Összesen harminc gondozottam van Szilágyin, Doroszlón és Gomboson. Mindegyikükhöz hetente egyszer jutok el, de a nap 24 órájában bármikor felhívhatnak, ha szükségük van valamire. Minden évszakban van teendő. Meggyőződhettem arról, hogy ezek az idős személyek nagy gondot fordítanak a portára és a házban is fontos számukra a rend, a tisztaság. Tavasztól őszig a fűkaszálásban, a permetezésben kérnek segítséget, télen pedig a tüzelő bekészítése a legnagyobb teher. Orvoshoz is én viszem őket, bevásárolok nekik, elhozom a gyógyszereiket, kicserélem a tönkrement vízcsapot és más javításokat is elvégzek. Semmi nem esik nehezemre. Ezt a munkát csak nagy szeretettel és együttérzéssel lehet csinálni – nyilatkozta Kocsis Attila.

Nyugat-Bácskában Kupuszinán és Bezdánban Marásek István végzi ugyanezeket a teendőket.

A falugondnoki szolgálat a Vajdasági Magyar Szövetség, a CMH-iroda és a szabadkai Caritas humanitárius szervezet közreműködésével jött létre egy évvel ezelőtt. A működtetéséhez szükséges anyagiakat Magyarország kormánya biztosítja a Bethlen Gábor Alap révén.

F. Cirkl Zsuzsa

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Szerbiában is, ahogy a világ jó néhány országában, a nemzetközi nőnapot ünneplik. Vagy megemlékeznek róla. Mert van, aki azt állítja, nincs azon mit ünnepelni, hogy a nők még mindig sok tekintetben egyenlőtlen helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva. Mások szerint ebben a formában, globálisan egyetlen napon megünnepelni...
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban