Tükör
Miért éppen Budapestet választják a hollywoodi sztárok?
Betűméret:             

Igazi filmtörténeti körúttal szolgálhat egy budapesti séta, hiszen ez elmúlt évtizedben számtalan világhírű rendező döntött úgy, hogy nálunk forgatja alkotását. A járókelők manapság bármikor belefuthatnak Harrison Fordba vagy Jennifer Lawrence-be, és szinte minden látványosságunk a filmvászonról köszön vissza. De miért éppen Budapest és miért éppen most?

Szinte kivétel nélkül mindenki találkozhatott már a filmvásznon Budapest legszebb részeivel, hiszen a fővárosban olyan világhírű alkotásokat is forgattak, mint az Evita és az Inferno. Az egyik leggyönyörűbbnek tartott európai főváros valóban kivételes helyzetben van, hiszen eklektikus építészete miatt kapkodnak utána a rendezők, hiszen könnyedén átváltoztatható az ’50-es évek Buenos Airesévé, a háború sújtotta Párizzsá vagy a hidegháborús Berlinné – írta a Condé Nast Taveler amerikai lap is.

A klasszikus épületek és gyönyörű városkép mellett persze a magyar adó-visszatérítési rendszer is sokat dob a legnagyobb sztárok és producerek lelkesedésén. Az elmúlt években Hollywoodban is elterjedt, hogy ezt a kombinációt nehezen lehet felülmúlni.

Legutóbb Hugh Jackman, Ryan Gosling, Harrison Ford és Jennifer Lawrence látogatott el hazánkba, és abban is biztosak lehetünk, hogy a vörös szőnyeget egy jó ideig még nem húzzák be.

Mindenhol forgattak már

Budapestet sokszor álcázzák másik városnak. Bár a kis utcákban forgatott száguldó autós üldözések alatt valóban nem lehet egyértelműen megmondani, hogy épp hol járunk, viszont más helyszíneket nem lehet eltéveszteni: a Bálnában járva a Mentőexpedíció NASA-központját ismerhetik fel a látogatók, az Inferno visszaemlékezésében pedig a Firenzét helyettesítő Keleti pályaudvarnál indul el elpusztítani a világot a “főgonosz”.

A legtöbb budapesti filmstúdió – a Korda Stúdióhoz hasonlóan – Etyek közelében forgat, a Borgiák nevű sorozat is itt készült . De a belvárosi séták alatt gyakran felbukkannak filmbéli helyszínek: A kém című filmben Jude Law a budai várnál és a Lánchídnál menekül, a Houdini-minisorozat bűvész attrakcióinak pedig az Operaház kölcsönöz barokk eleganciát. Ryan Gosling is előszeretettel pancsolt a Gellért fürdőben egy fotósorozat kedvéért.

A hotelek még inspirációként is szolgáltak

A látványosságok között a hotelek is elő-előbukkannak: A kém rendezőjét annyira lenyűgözte a Gresham-palota Four Seasons hotelje, hogy miatta hozta hazánkba az amerikai produkciót. A filmben a hotel igazgatója és a személyzet is szerepel.

Wes Andersont állítólag az Erzsébet körúti Corinthia Hotel inspirálta a Grand Budapest Hotel elkészítésénél. A hotelben botrányosan híres és tehetséges művészek látogattak el – ezt bárki leellenőrizheti, csak meg kell tekinteni nevekkel teli táblát, melyet a hotel csarnokában helyeztek el.

Bárok és kávézók

A legszebb budapesti kávézók is gyakran felbukkannak hollywoodi alkotásokban. Robert Pattinson és Uma Thurman közös filmjének, a Bel Aminak több jelentét a New York kávézóban forgatták, míg Spielberg München című filmében a Gerlóczy kávézót párizsi helyszínkén mutatták be.

A monarchiai ízvilágáról elhíresült Pierrot étteremben Anthony Hopkins és Roger Moore is megfordult, a Várhegyről kicsit lejjebb sétálva pedig az Arany Kaviárhoz érünk, ahol Angelina Jolie és Brad Pitt is járt már.

A bulinegyed is látott már érdekes dolgokat: a világsajtó tele volt Jude Law híres tivronyázásáról készült felvételekkel az Ötkert és a Kazinczy utca környékén, melyről Matt Damon is sokat tudna mesélni.

A Hollywood és Budapest közötti kötelék erősebb, mint valaha, erre tökéletes példa két 2017-ben megjelenő, Budapesten forgatott nagyreményű film szerepgárdája is. A Blade Runner folytatása miatt Ryan Goslingot és Harrison Fordot is gyakran láthatták a budapesti járókelők. Ford a bicikliboltoktól a kávéházakig szinte mindenhol felbukkant, Goslingot a családjával látták sétálni, míg Jennifer Lawrence-et a Hősök terénél szúrták ki kedden. (hirado.hu/Condé Nast Taveler)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Valamivel több mint egy éve kezdődött el a nyugdíjaskártyák igénylése Szerbiában és majdnem fél éve használni is lehet. Sokan viszont azt kérdezik: de minek? A nyugdíjasoknak, de egyesületeiknek sem világos, mire fel volt a nagy hűhó, semmiért. Február végéig valamivel több mint 1,1 millió nyugdíjas igényelte és...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:37 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Beolvasás folyamatban