GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing
2017. március 13. [20:31]

Skót népszavazás: Új referendum, régi kérdésekkel

Skót népszavazás: Új referendum, régi kérdésekkel

Egy nemzedéknyi időre, talán egy életre lekerült a napirendről Skócia függetlenné válásának kérdése - ezzel a kijelentéssel nyugtázta 2014. szeptember 19-én reggel, a skót függetlenségről tartott népszavazás másnapján a voksolás eredményét David Cameron akkori brit miniszterelnök.

Alig két és fél évvel később Nicola Sturgeon skót kormányfő bejelentette, hogy felhatalmazást kér a skót parlamenttől az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásához szükséges lépések megtételére. Sturgeon szerint ugyanis az előző függetlenségi referendum óta - amelyen 55 százalékos többséggel az elszakadást ellenzők győztek - teljesen új helyzet állt elő. A brit EU-tagságról tavaly júniusban rendezett népszavazáson országos átlagban ugyanis a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre, a skót választók 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt, így Skóciát akarata ellenére akarják kiléptetni az Európai Unióból.

A helyzet ebből a szempontból vitathatatlanul gyökeresen megváltozott a 2014-es függetlenségi népszavazás óta, a skót elszakadás lehetősége által felvetett kérdések azonban ugyanazok.

Az egyik legsarkalatosabb probléma az, hogy függetlenné válása esetén Skócia elveszítheti a világ egyik legpatinásabb - azonos néven és folyamatosan legrégebben forgalomban lévő - fizetőeszközét, a fontot, és vele együtt a világ egyik legrégebben működő, globális befolyású jegybankja, az 1694-ben alapított Bank of England kínálta monetáris biztonságot.

London már a 2014-es népszavazás előtt egyértelműen és mereven elzárkózott a font további közös használatának engedélyezésétől Skócia függetlenné válása esetére, arra hivatkozva, hogy a brit költségvetés és a Bank of England nem vállalhatja magára "egy másik ország" gazdasági-pénzügyi kockázatait. David Cameron akkoriban sokszor hangoztatott álláspontja szerint "válás esetén nem szokás osztozkodni a bankszámlán és a hitelkártyán".

Ebben a kérdésben londoni részről azóta sem hangzott el ettől eltérő vélemény.

Ugyancsak nagy horderejű - és továbbra is megválaszolatlan - kérdés, hogy mi lenne az északi-tengeri olajjal.

A Skóciát kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Pártnak (SNP) már az 1970-es években is az volt az egyik politikai jelszava, hogy az északi-tengeri olajkincs "Skócia olaja".

A skót kormány a 2014-es referendum előtt is jelentős részben az északi-tengeri olajra építette a független Skócia finanszírozási tervét, 34 milliárd fontra (12 ezer milliárd forintra) becsülve az olajtermelésből származó skót költségvetési bevételeket a 2014-2015-ös és a 2018-2019-es pénzügyi év közötti időszakra. Ez a becslés 110 dolláros olajár-prognózisra alapult, az északi-tengeri Brent nyersolaj világpiaci árfolyama azonban jelenleg 51 dollár körül mozog.

Iparági szakértők ráadásul jó ideje az északi-tengeri mezők hozamának gyors apadását jósolják. A brit tengeri olajkitermelő cégek szövetsége már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy az északi-tengeri brit nyersolaj-kitermelés csaknem két évtizeddel ezelőtt, 1999-ben tetőzött - abban az évben a brit szektor tizenkét havi nominális hozama megközelítette a 400 millió hordót -, és az északi-tengeri talapzatból kitermelhető nyersolaj mennyisége 2020-ig várhatóan a legutóbbi csúcs egyharmada alá csökken.

A 2014-es népszavazás előtt nem volt, és most sincs egyértelmű válasz arra sem, hogy a függetlenné váló Skócia csatlakozhatna-e az Európai Unióhoz és a NATO-hoz. A két és fél évvel ezelőtti függetlenségi referendum előtti hetekben az Európai Bizottság akkori elnöke, José Manuel Barroso és az észak-atlanti szövetség akkori főtitkára, Anders Fogh Rasmussen egyaránt erőteljes kétségeinek adott hangot Skócia csatlakozási esélyeivel kapcsolatban, kevéssé burkolt utalásokat téve arra, hogy a saját szeparatista mozgalmaikkal küszködő EU- és NATO-tagállamok nemigen látnának szívesen soraikban egy olyan új országot, amely egy másik országból vált ki.

Ebben a kérdésben sem hangzott el azóta a két szervezet részéről ettől eltérő álláspont.

Ha 2014 szeptemberében a függetlenségpártiak győztek volna, a skót kormány 2017. március 24-én - vagyis a jövő héten - kiáltotta volna ki hivatalosan Skócia függetlenségét. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök ehelyett a jövő héten újabb függetlenségi népszavazás kiírásának előkészítéséhez kér felhatalmazást a skót parlamenttől, és a referendumot 2018 ősze és 2019 tavasza között tartja elképzelhetőnek.

E menetrend alapján Skócia a 2020-as évtized elején válhatna ki az angol és a skót koronát egyesítő uniótörvények alapján hivatalosan 1707-ben létrejött Nagy-Britanniából. A fő kérdés az SNP-kormány számára most az, hogy ezúttal sikerül-e meggyőzni a függetlenség ügyének a skót választók többségét. (MTI)


2017. március 23. [18:15]

Sok polgár kritikusan tekint az Európai Unióra, ám hatvan évvel a mai uniót megalapozó Római Szerződés aláírása után van ok a lelkesedésre is - írja a dpa német... >>

2017. március 23. [14:15]

Bárkit is választanak Szerbia új elnökévé az április 2-i választásokon, május 31-ig várnia kell a fotelátvételre, ugyanis Tomislav Nikolić jelenlegi államfő mandátuma... >>

2017. március 22. [14:05]

Külügyminiszteri szintű nemzetközi konferenciát tartanak Washingtonban szerdán az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemre szerveződött nemzetközi koalíció... >>1 euró 123.94 dinár
1 dollár 115.11 dinár
100 forint 40.04 dinár
100 dinár 249.73 forint
Prosperitati Alapítvány
Prosperitati Alapítvány
Heti kérdés
Heiko Maas német igazságügyi miniszter olyan törvénytervezetet terjesztett elő, amelynek értelmében akár 50 millió euróra is megbírságolhatók a közösségi portálok, ha nem távolítják el gyorsan felületeikről a gyűlöletkeltő szövegeket. Ön támogatja-e az ilyen szigort?
Igen.
Nem.

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg!
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Tapasztalat ügyfélfogadóknál
(Levelek a Rózsa utcából)
Magyarkanizsa: Gojkov Judit átvette a nyereményautót
(Vajdaság)

Skót

Skót Mikulás elmegy az óvódába. Kirakja az ajándékait és így szól:
- Na gyerekek, lehet vásárolni.

Vajdaság Ma forditói szolgáltatása