GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing
2017. március 14. [18:08]

Holland választások: Geert Wilders még ha győz is, veszít

Holland választások: Geert Wilders még ha győz is, veszít
Geert Wilders

Szélsőséges és iszlámellenes kijelentései miatt politikai elszigeteltségre számíthat Geert Wilders bevándorlás ellenes politikus, aki az elemzők szerint a szerdai holland parlamenti választások győztese lehet, de koalíciós partner hiányában aligha lenne képes kormányt alakítani.

Wilders 1963. szeptember 6-án, a hollandiai Limburg tartományhoz tartozó Venlo városában született.

Az euroszkeptikus politikus 1998 augusztusától 2002 májusáig a holland képviselőház tagja, 2002 júliusától pedig a Mark Rutte vezette Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) nevű jobboldali liberális párt képviselője volt. Egy 2004-ben létrehozott egyszemélyes alapítványt 2006 februárjában párttá alakított Szabadságpárt (PVV) néven. Ez az alakulat 2006-ban bekerült a holland parlament alsóházába, ahol az ország ötödik legnagyobb pártjaként 9 képviselői helyet szerzett.

Eddigi legnagyobb győzelmét 2010-ben érte el, amikor a holland parlament alsóházában 24 képviselői hellyel rendelkezett. 2010-ben a holland kormány csak a Szabadságpárt támogatásával tudott megalakulni, Wilders azonban 2012 áprilisában visszavonta támogatási együttműködését Mark Rutte első kisebbségi kormánykoalíciójától. Ennek nyomán előrehozott választásokat írtak ki. A Szabadságpárt jelenleg 15 mandátummal rendelkezik.

A PVV a Nagy-Britannia unós tagságáról tartott és a "kilépéspártiak" győzelmével végződött 2015. júniusi referendumot követően kezdeményezte, hogy tartsanak népszavazást Hollandiában is unióból való távozásról. A hágai parlament azonban jelentős többséggel leszavazta Geert Wilders "Nexit" nevet kapott népszavazási javaslatát.

Egyes vélemények szerint Wilders az iszlámot bíráló és a bevándorlást ellenző Szabadságpárt választási győzelme esetén kivezetné Hollandiát az Európai Unióból és feladná az eurót, mint fizetőeszközt.

Geert Wilders nyílt iszlámellenessége miatt folyamatosan halálos fenyegetések érik, 2004 óta állandó rendőri védelem alatt áll. Többször vádolták meg a muszlimokkal szembeni hátrányos megkülönböztetése és nyílt idegengyűlölete miatt, az államügyészség 2007-ben azonban ejtette a vádakat.

Legutóbb 2016 tavaszán indult per ellene gyűlöletbeszéd, kisebbség elleni uszítás és diszkrimináció miatt. A vád szerint Wilders 2014-ben azt a kérdést tette fel támogatóinak, hogy több vagy kevesebb marokkóit akarnak-e Hollandiában. A válasz az volt, hogy "kevesebbet", amire Wilders azt válaszolta: "Mi meg tudjuk oldani". A holland bíróság december elején bűnösnek találta a politikust, de nem szabott ki büntetést. 2016 tavaszán tett kijelentése szerint az iszlám nem tartozik Európához. Hozzátette, meg kell tisztítani az országot az iszlámtól, és le kell zárni a határokat.

Wilders több dokumentumfilm forgatókönyvírója és producere volt, egy filmet is rendezett. Saját korábbi közlése szerint a Fitna (Küzdelem) című, 2008-as dokumentumfilmjével - amelyben a 2001-ben New Yorkban és a 2004-ben Madridban elkövetett merényletek hátterét dolgozta fel - egyebek között azt kívánta illusztrálni, hogy az iszlám szent könyve, a Korán "fasiszta", a vallás prófétája pedig "barbár" volt. A film internetes oldalakon megosztott részletei miatt több muzulmán állam heves reakcióit váltotta ki. A Fitna miatt az al-Kaida halállistáján szerepel. A film bemutatóját követően a brit parlament felsőháza egy ide vonatkozó uniós jogszabályra hivatkozva beutazási tilalmat rendelt el ellene 2009-ben.

Geert Wilders 1992-ben vette feleségül a magyar származású Márfai Krisztinát, gyermekük nem született. (MTI)


2017. március 23. [18:15]

Sok polgár kritikusan tekint az Európai Unióra, ám hatvan évvel a mai uniót megalapozó Római Szerződés aláírása után van ok a lelkesedésre is - írja a dpa német... >>

2017. március 23. [14:15]

Bárkit is választanak Szerbia új elnökévé az április 2-i választásokon, május 31-ig várnia kell a fotelátvételre, ugyanis Tomislav Nikolić jelenlegi államfő mandátuma... >>

2017. március 22. [14:05]

Külügyminiszteri szintű nemzetközi konferenciát tartanak Washingtonban szerdán az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemre szerveződött nemzetközi koalíció... >>1 euró 123.94 dinár
1 dollár 115.11 dinár
100 forint 40.04 dinár
100 dinár 249.73 forint
Prosperitati Alapítvány
Prosperitati Alapítvány
Heti kérdés
Heiko Maas német igazságügyi miniszter olyan törvénytervezetet terjesztett elő, amelynek értelmében akár 50 millió euróra is megbírságolhatók a közösségi portálok, ha nem távolítják el gyorsan felületeikről a gyűlöletkeltő szövegeket. Ön támogatja-e az ilyen szigort?
Igen.
Nem.

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg!
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Tapasztalat ügyfélfogadóknál
(Levelek a Rózsa utcából)
Magyarkanizsa: Gojkov Judit átvette a nyereményautót
(Vajdaság)

Jó hír

Bánatos feleség megy haza, újságolja a férjének:
- Drágám, van egy jó és egy rossz hírem! Melyikkel kezdjem?
- Kezdd a jóval.
- Működött a légzsák...

Vajdaság Ma forditói szolgáltatása