GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. április 18. [14:39]

"Minden bombák anyja"

"Minden bombák anyja"
Hivatalos nevei: Guided Bomb Unit - 43/B (GBU, irányított bomba) és Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB, nagy tömegű tüzérségi légibomba, hétköznapi változatban Mother of All Bombs, azaz "minden bombák anyja")

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellen a múlt héten Afganisztánban bevetett "minden bombák anyja" (MOAB) az amerikai erők egyik legpusztítóbb erejű, nem nukleáris bombája, amelynek őseit még a náci német hadsereg ellen fejlesztették ki.

Hivatalos nevei: Guided Bomb Unit - 43/B (GBU, irányított bomba) és Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB, nagy tömegű tüzérségi légibomba, hétköznapi változatban Mother of All Bombs, azaz "minden bombák anyja"). A 10,3 tonna súlyú, 8 tonna robbanószerrel felszerelt, 11 tonna TNT-nek megfelelő pusztító erejű, GPS-irányítású bombát úgy tervezték meg, hogy egy C-130 Hercules típusú repülőgép el tudja szállítani.

Azután fejlesztették ki, hogy az amerikai hadsereg 2001-ben ráeszmélt arra: nincs megfelelő fegyvere az alagútrendszereket használó al-Kaida terrorhálózat ellen Afganisztánban, mert a 7 tonnás Daisy Cutter (százszorszépnyíró) - amelyet Vietnamban használtak először - nem volt elég pusztító hatású. Mindössze 15-öt gyártottak a MOAB-ból, viszont csak most vetették be először, az IÁ ellen és Afganisztánban, nem pedig Irakban vagy Szíriában, ahol pedig a dzsihadisták "kalifátusa" van.

Noha az IÁ tagadja, hogy egyetlen embere is meghalt volna a támadásban, amelyet egy alagútrendszer ellen hajtottak végre Nangarhar tartomány Acsin körzetében, a pakisztáni határ mellett, egy helyi tisztségviselő azt mondta szombaton, hogy 92 szélsőséges fegyveres lelte ott a halálát. Ezt ellenőrizni nem lehet.

Dave Deptula, az amerikai légierő nyugalmazott tábornoka, a 2001-es afganisztáni légi műveletek parancsnoka a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy az amerikai erőknek van egy még pusztítóbb, nem nukleáris bombája, a 14 tonnás GBU-57-es Massive Ordnance Penetrator (MOP) nagy tömegű behatoló bomba), amely elég hatékony volna például az észak-koreai atomkísérleti telep ellen, mert képes áthatolni többszörösen megerősített betonfödémeken és acélajtókon is. A MOAB csak lágy vagy közepesen szilárd talajon tud áthatolni. (MTI/Reuters)


Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka - hirdetési banner
2017. július 21. [5:59]

Szerbia új ombudsmant kapott. A népképviselők kétnapos heves parlamenti vita után 142 szavazattal megválasztották az új köztársasági polgári jogvédőt ötéves mandátummal,... >>

2017. július 19. [8:32]

Az erdélyi magyar lapokban és portálokon közölt véleménycikkek egybecsengő megállapítása, hogy nem hozott érdemi előrelépést a székelyföldi jogkövetelések tekintetében... >>

2017. július 18. [11:09]

(Budapesti tudósítónktól)Budapestre érkezett Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő, a közel-keleti válsággóc egyik építője és kezelője, egyben a világ egyik... >>Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Álláshirdetések gomb
1 euró 120.65 dinár
1 dollár 104.82 dinár
100 forint 39.38 dinár
100 dinár 253.89 forint
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Ki, illetve mi tehető inkább felelőssé, hogy elhúzódott és továbbra sem a Belgrád által elvárt ütemben halad Szerbia uniós csatlakozási folyamata?
Inkább Szerbia.
Inkább az EU.
Inkább a többi nyugat-balkáni ország.
Inkább a nemzetközi körülmények.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve