GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. április 18. [14:39]

"Minden bombák anyja"

"Minden bombák anyja"
Hivatalos nevei: Guided Bomb Unit - 43/B (GBU, irányított bomba) és Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB, nagy tömegű tüzérségi légibomba, hétköznapi változatban Mother of All Bombs, azaz "minden bombák anyja")

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellen a múlt héten Afganisztánban bevetett "minden bombák anyja" (MOAB) az amerikai erők egyik legpusztítóbb erejű, nem nukleáris bombája, amelynek őseit még a náci német hadsereg ellen fejlesztették ki.

Hivatalos nevei: Guided Bomb Unit - 43/B (GBU, irányított bomba) és Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB, nagy tömegű tüzérségi légibomba, hétköznapi változatban Mother of All Bombs, azaz "minden bombák anyja"). A 10,3 tonna súlyú, 8 tonna robbanószerrel felszerelt, 11 tonna TNT-nek megfelelő pusztító erejű, GPS-irányítású bombát úgy tervezték meg, hogy egy C-130 Hercules típusú repülőgép el tudja szállítani.

Azután fejlesztették ki, hogy az amerikai hadsereg 2001-ben ráeszmélt arra: nincs megfelelő fegyvere az alagútrendszereket használó al-Kaida terrorhálózat ellen Afganisztánban, mert a 7 tonnás Daisy Cutter (százszorszépnyíró) - amelyet Vietnamban használtak először - nem volt elég pusztító hatású. Mindössze 15-öt gyártottak a MOAB-ból, viszont csak most vetették be először, az IÁ ellen és Afganisztánban, nem pedig Irakban vagy Szíriában, ahol pedig a dzsihadisták "kalifátusa" van.

Noha az IÁ tagadja, hogy egyetlen embere is meghalt volna a támadásban, amelyet egy alagútrendszer ellen hajtottak végre Nangarhar tartomány Acsin körzetében, a pakisztáni határ mellett, egy helyi tisztségviselő azt mondta szombaton, hogy 92 szélsőséges fegyveres lelte ott a halálát. Ezt ellenőrizni nem lehet.

Dave Deptula, az amerikai légierő nyugalmazott tábornoka, a 2001-es afganisztáni légi műveletek parancsnoka a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy az amerikai erőknek van egy még pusztítóbb, nem nukleáris bombája, a 14 tonnás GBU-57-es Massive Ordnance Penetrator (MOP) nagy tömegű behatoló bomba), amely elég hatékony volna például az észak-koreai atomkísérleti telep ellen, mert képes áthatolni többszörösen megerősített betonfödémeken és acélajtókon is. A MOAB csak lágy vagy közepesen szilárd talajon tud áthatolni. (MTI/Reuters)


2017. szeptember 25. [14:04]

Európa számára létkérdés, hogy Angela Merkel koalícióra lépjen a német liberálisokkal és a Zöldekkel - írták a legnagyobb spanyol napilapok hétfőn, értékelve a vasárnapi... >>

2017. szeptember 23. [18:03]

Szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásokat tartanak vasárnap Németországban. A választáson 61,5 millió állampolgár vehet részt, több mint 50 százalékuk nő. A... >>

2017. szeptember 22. [16:36]

(Budapesti tudósítónktól)Ez egy jó szóösszetétel. Azt jelenti, hogy azok, akik ebbe nem tartoznak bele, azok nem demokratikusak. Vagyis tényleg nyugodtan szemétdombra... >>

2017. szeptember 21. [18:46]
Moszkva és a Bundestag-választások
2017. szeptember 20. [17:46]
Szeptember 21: A magyar dráma napja
2017. szeptember 19. [14:54]
Beköszönt a zsidó újév
2017. szeptember 15. [19:41]
Egységben


Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.20 dinár
1 dollár 99.87 dinár
100 forint 38.43 dinár
100 dinár 260.15 forint
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Brüsszeli tisztségviselőknek Szerbia EU-csatlakozási esélyeiről szóló nyilatkozatai után ismét feltesszük a kérdést: Ön szerint mikor válik Szerbia az Európai Unió teljes jogú tagjává?
Még 2025 előtt bizonyos feltételek gyors teljesítésével.
2025-ben vagy az utána következő egy-két éven belül.
Akár másfél évtizedig is elhúzódhat a csatlakozási folyamat.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve