GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. április 19. [21:52]

Lehet-e még legálisan borítékban kapni a fizetést?

Lehet-e még legálisan borítékban kapni a fizetést?
Fotó: insurancehotline.com

Az utóbbi hónapokban a szerb állam mind többször sürgeti az idősebb polgárokat, hogy nyugdíjukat ne vitessék házhoz a postással, hanem nyissanak folyószámlát a célra. Erre azonban egyetlen előírás sem kötelez, de még a dolgozókra sem vonatkozik ilyen kitétel, írja a Večernje novosti belgrádi napilap, és azt állítja, hogy egyre több munkavállaló térne vissza a bérek kifizetésének hagyományos formájához.

Sokan azzal érvelnek, hogy amennyiben készpénzben kapnák meg a fizetésüket, közvetlenül a munkáltatótól, megszabadulnának a számlafenntartás költségeitől, amelynek összege éves szinten legkevesebb 1200 dinárt. Manapság azonban a borítékban történő kifizetésről a legtöbb embernek az illegális bérezés jut eszébe, tehát a gyakorlatban szinte csak azoknál maradt meg még ez a módszer, akik nem fizetik foglalkoztatottaik után a járulékokat, vagy csak egy kisebb összeg után teszik, a fennmaradó részt pedig feketén juttatják el a dolgozókhoz. Mindazonáltal a törvény lehetővé teszi azt, hogy legálisan jusson fizetéshez az is, akinek nincs folyószámlája.

„A munkatörvény nem írja elő a bérek kifizetésének módját, tehát nem kötelező bankszámlára utalni” – magyarázták a szerbiai munkaügyi és foglalkoztatási tárcánál a Večernje novostinak. Hozzáteszik, hogy azok esetében, akiknek nincs folyószámlája, egyszerűen nem kell feltüntetni a banki adatokat a fizetési lapon.

A Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) illetékesei szintén arról számoltak be, hogy ugyan jól szabályozott területről van szó, a folyószámla megléte nem kötelező a munkavállalók számára. A pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló törvény kitér a folyószámlák megnyitásának és vezetésének ügyére, a központi bank pedig külön rendeletben határozta meg ennek módozatait.

Nebojša Atanacković, a munkáltatók uniójának elnöke arról számolt be, hogy a foglalkoztatók számára mindenképpen egyszerűbb banki átutalással rendezni a dolgozókkal szembeni havi kötelezettségeket.

„Ellenkező esetben a fizetések összegét előbb fel kellene venniük a bankban, ekkor pedig fellépne annak a veszélye is, hogy valaki kirabolja őket. Az átutalással megkerülik ezt a folyamatot, és a dolgozók többségének is megfelel ez így. Hiszen bankkártyát használnak, hiteleket vesznek fel. A modern államokban már szinte nincs is használatban a készpénz” – mutatott rá Atanacković.

Egyébként azt törvény írja elő, hogy a cégeknek és a vállalkozóknak számlát kell nyitniuk valamelyik bankban, és azon keresztül kell lefolytatniuk a pénzügyi tranzakciókat. „Ennek célja, hogy tervezetté váljon a fiskális politika, megszűnjön a szürkegazdaság és mind fokozottabb legyen a pénzügyi fegyelem” – magyarázták a pénzügyminisztériumban.


2017. május 29. [11:43]

Száz évvel ezelőtt, 1917. május 29-én született John Fitzgerald Kennedy (JFK), a mítoszokkal felruházott amerikai elnök. 1961 és 1963 között az Egyesült Államok 35.... >>

2017. május 28. [15:58]

Vegyes érzelmekkel intettek búcsút Donald Trumpnak a hét végén vezető európai tisztségviselők: egyrészt megkönnyebbültek, hogy az amerikai elnök alapvetően készségesen... >>

2017. május 24. [18:50]

"Nem lesz alkalmuk megkóstolni a legjobb borokat" - mondja Duško Marković montenegrói miniszterelnök, akit hidegen hagy a hazai borokra kivetett orosz embargó, válaszul... >>Álláshirdetések gomb
1 euró 122.76 dinár
1 dollár 109.94 dinár
100 forint 39.88 dinár
100 dinár 250.7 forint
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
Heti kérdés
Támogatja-e azt a szakszervezeti kezdeményezést, hogy a szülők számára munkaszüneti nap legyen 15 évnél fiatalabb gyermekük születésnapja?
Igen.
Nem.

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg!
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve