GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. április 19. [21:52]

Lehet-e még legálisan borítékban kapni a fizetést?

Lehet-e még legálisan borítékban kapni a fizetést?
Fotó: insurancehotline.com

Az utóbbi hónapokban a szerb állam mind többször sürgeti az idősebb polgárokat, hogy nyugdíjukat ne vitessék házhoz a postással, hanem nyissanak folyószámlát a célra. Erre azonban egyetlen előírás sem kötelez, de még a dolgozókra sem vonatkozik ilyen kitétel, írja a Večernje novosti belgrádi napilap, és azt állítja, hogy egyre több munkavállaló térne vissza a bérek kifizetésének hagyományos formájához.

Sokan azzal érvelnek, hogy amennyiben készpénzben kapnák meg a fizetésüket, közvetlenül a munkáltatótól, megszabadulnának a számlafenntartás költségeitől, amelynek összege éves szinten legkevesebb 1200 dinárt. Manapság azonban a borítékban történő kifizetésről a legtöbb embernek az illegális bérezés jut eszébe, tehát a gyakorlatban szinte csak azoknál maradt meg még ez a módszer, akik nem fizetik foglalkoztatottaik után a járulékokat, vagy csak egy kisebb összeg után teszik, a fennmaradó részt pedig feketén juttatják el a dolgozókhoz. Mindazonáltal a törvény lehetővé teszi azt, hogy legálisan jusson fizetéshez az is, akinek nincs folyószámlája.

„A munkatörvény nem írja elő a bérek kifizetésének módját, tehát nem kötelező bankszámlára utalni” – magyarázták a szerbiai munkaügyi és foglalkoztatási tárcánál a Večernje novostinak. Hozzáteszik, hogy azok esetében, akiknek nincs folyószámlája, egyszerűen nem kell feltüntetni a banki adatokat a fizetési lapon.

A Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) illetékesei szintén arról számoltak be, hogy ugyan jól szabályozott területről van szó, a folyószámla megléte nem kötelező a munkavállalók számára. A pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló törvény kitér a folyószámlák megnyitásának és vezetésének ügyére, a központi bank pedig külön rendeletben határozta meg ennek módozatait.

Nebojša Atanacković, a munkáltatók uniójának elnöke arról számolt be, hogy a foglalkoztatók számára mindenképpen egyszerűbb banki átutalással rendezni a dolgozókkal szembeni havi kötelezettségeket.

„Ellenkező esetben a fizetések összegét előbb fel kellene venniük a bankban, ekkor pedig fellépne annak a veszélye is, hogy valaki kirabolja őket. Az átutalással megkerülik ezt a folyamatot, és a dolgozók többségének is megfelel ez így. Hiszen bankkártyát használnak, hiteleket vesznek fel. A modern államokban már szinte nincs is használatban a készpénz” – mutatott rá Atanacković.

Egyébként azt törvény írja elő, hogy a cégeknek és a vállalkozóknak számlát kell nyitniuk valamelyik bankban, és azon keresztül kell lefolytatniuk a pénzügyi tranzakciókat. „Ennek célja, hogy tervezetté váljon a fiskális politika, megszűnjön a szürkegazdaság és mind fokozottabb legyen a pénzügyi fegyelem” – magyarázták a pénzügyminisztériumban.


Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka - hirdetési banner
2017. július 19. [8:32]

Az erdélyi magyar lapokban és portálokon közölt véleménycikkek egybecsengő megállapítása, hogy nem hozott érdemi előrelépést a székelyföldi jogkövetelések tekintetében... >>

2017. július 18. [11:09]

(Budapesti tudósítónktól)Budapestre érkezett Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő, a közel-keleti válsággóc egyik építője és kezelője, egyben a világ egyik... >>

2017. július 17. [16:07]

Bosznia-Hercegovina nyílt kijáratot akar az Adriai-tengerre: az ország parlamentje nemrég úgy határozott, minden munkálatot le kell állítania a szomszédos... >>Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Álláshirdetések gomb
1 euró 120.65 dinár
1 dollár 104.82 dinár
100 forint 39.38 dinár
100 dinár 253.89 forint
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Ki, illetve mi tehető inkább felelőssé, hogy elhúzódott és továbbra sem a Belgrád által elvárt ütemben halad Szerbia uniós csatlakozási folyamata?
Inkább Szerbia.
Inkább az EU.
Inkább a többi nyugat-balkáni ország.
Inkább a nemzetközi körülmények.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve