GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing
2017. április 19. [21:52]

Lehet-e még legálisan borítékban kapni a fizetést?

Lehet-e még legálisan borítékban kapni a fizetést?
Fotó: insurancehotline.com

Az utóbbi hónapokban a szerb állam mind többször sürgeti az idősebb polgárokat, hogy nyugdíjukat ne vitessék házhoz a postással, hanem nyissanak folyószámlát a célra. Erre azonban egyetlen előírás sem kötelez, de még a dolgozókra sem vonatkozik ilyen kitétel, írja a Večernje novosti belgrádi napilap, és azt állítja, hogy egyre több munkavállaló térne vissza a bérek kifizetésének hagyományos formájához.

Sokan azzal érvelnek, hogy amennyiben készpénzben kapnák meg a fizetésüket, közvetlenül a munkáltatótól, megszabadulnának a számlafenntartás költségeitől, amelynek összege éves szinten legkevesebb 1200 dinárt. Manapság azonban a borítékban történő kifizetésről a legtöbb embernek az illegális bérezés jut eszébe, tehát a gyakorlatban szinte csak azoknál maradt meg még ez a módszer, akik nem fizetik foglalkoztatottaik után a járulékokat, vagy csak egy kisebb összeg után teszik, a fennmaradó részt pedig feketén juttatják el a dolgozókhoz. Mindazonáltal a törvény lehetővé teszi azt, hogy legálisan jusson fizetéshez az is, akinek nincs folyószámlája.

„A munkatörvény nem írja elő a bérek kifizetésének módját, tehát nem kötelező bankszámlára utalni” – magyarázták a szerbiai munkaügyi és foglalkoztatási tárcánál a Večernje novostinak. Hozzáteszik, hogy azok esetében, akiknek nincs folyószámlája, egyszerűen nem kell feltüntetni a banki adatokat a fizetési lapon.

A Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) illetékesei szintén arról számoltak be, hogy ugyan jól szabályozott területről van szó, a folyószámla megléte nem kötelező a munkavállalók számára. A pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló törvény kitér a folyószámlák megnyitásának és vezetésének ügyére, a központi bank pedig külön rendeletben határozta meg ennek módozatait.

Nebojša Atanacković, a munkáltatók uniójának elnöke arról számolt be, hogy a foglalkoztatók számára mindenképpen egyszerűbb banki átutalással rendezni a dolgozókkal szembeni havi kötelezettségeket.

„Ellenkező esetben a fizetések összegét előbb fel kellene venniük a bankban, ekkor pedig fellépne annak a veszélye is, hogy valaki kirabolja őket. Az átutalással megkerülik ezt a folyamatot, és a dolgozók többségének is megfelel ez így. Hiszen bankkártyát használnak, hiteleket vesznek fel. A modern államokban már szinte nincs is használatban a készpénz” – mutatott rá Atanacković.

Egyébként azt törvény írja elő, hogy a cégeknek és a vállalkozóknak számlát kell nyitniuk valamelyik bankban, és azon keresztül kell lefolytatniuk a pénzügyi tranzakciókat. „Ennek célja, hogy tervezetté váljon a fiskális politika, megszűnjön a szürkegazdaság és mind fokozottabb legyen a pénzügyi fegyelem” – magyarázták a pénzügyminisztériumban.


2017. április 24. [12:00]

A bal- és jobboldal közötti törésvonalra épülő politikai berendezkedés meghaladása a közös elem a francia elnökválasztás második fordulójába bejutott centrista Emmanuel... >>

2017. április 21. [13:46]

Az egyik vegyipari állami vállalat veszteségeinek lefedésére annyit költöttek, amennyiből felújíthatnák a két legnagyobb klinikai központot az országban, a Srbijagas... >>

2017. április 19. [21:52]

Az utóbbi hónapokban a szerb állam mind többször sürgeti az idősebb polgárokat, hogy nyugdíjukat ne vitessék házhoz a postással, hanem nyissanak folyószámlát a célra.... >>

2017. április 18. [18:29]
Új mandátummal a Brexit felé
2017. április 18. [14:39]
"Minden bombák anyja"
2017. április 18. [12:45]
Eladó a Beeckman ház
2017. április 16. [20:44]
Húsvét ünnepéről
2017. április 13. [8:35]
A húsvéti szent háromnap
2017. április 12. [21:58]
A sport és a biztonsági kihívás


1 euró 123.45 dinár
1 dollár 113.58 dinár
100 forint 39.61 dinár
100 dinár 252.44 forint
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Veszélyesnek tartja-e Albánia és Koszovó egyesüléséről szóló tiranai és pristinai (valamint preševói-preshevai és bujanovaci-bujanoci) nyilatkozatokat?
Igen.
Nem.

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg!
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve