GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. április 19. [21:52]

Lehet-e még legálisan borítékban kapni a fizetést?

Lehet-e még legálisan borítékban kapni a fizetést?
Fotó: insurancehotline.com

Az utóbbi hónapokban a szerb állam mind többször sürgeti az idősebb polgárokat, hogy nyugdíjukat ne vitessék házhoz a postással, hanem nyissanak folyószámlát a célra. Erre azonban egyetlen előírás sem kötelez, de még a dolgozókra sem vonatkozik ilyen kitétel, írja a Večernje novosti belgrádi napilap, és azt állítja, hogy egyre több munkavállaló térne vissza a bérek kifizetésének hagyományos formájához.

Sokan azzal érvelnek, hogy amennyiben készpénzben kapnák meg a fizetésüket, közvetlenül a munkáltatótól, megszabadulnának a számlafenntartás költségeitől, amelynek összege éves szinten legkevesebb 1200 dinárt. Manapság azonban a borítékban történő kifizetésről a legtöbb embernek az illegális bérezés jut eszébe, tehát a gyakorlatban szinte csak azoknál maradt meg még ez a módszer, akik nem fizetik foglalkoztatottaik után a járulékokat, vagy csak egy kisebb összeg után teszik, a fennmaradó részt pedig feketén juttatják el a dolgozókhoz. Mindazonáltal a törvény lehetővé teszi azt, hogy legálisan jusson fizetéshez az is, akinek nincs folyószámlája.

„A munkatörvény nem írja elő a bérek kifizetésének módját, tehát nem kötelező bankszámlára utalni” – magyarázták a szerbiai munkaügyi és foglalkoztatási tárcánál a Večernje novostinak. Hozzáteszik, hogy azok esetében, akiknek nincs folyószámlája, egyszerűen nem kell feltüntetni a banki adatokat a fizetési lapon.

A Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) illetékesei szintén arról számoltak be, hogy ugyan jól szabályozott területről van szó, a folyószámla megléte nem kötelező a munkavállalók számára. A pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló törvény kitér a folyószámlák megnyitásának és vezetésének ügyére, a központi bank pedig külön rendeletben határozta meg ennek módozatait.

Nebojša Atanacković, a munkáltatók uniójának elnöke arról számolt be, hogy a foglalkoztatók számára mindenképpen egyszerűbb banki átutalással rendezni a dolgozókkal szembeni havi kötelezettségeket.

„Ellenkező esetben a fizetések összegét előbb fel kellene venniük a bankban, ekkor pedig fellépne annak a veszélye is, hogy valaki kirabolja őket. Az átutalással megkerülik ezt a folyamatot, és a dolgozók többségének is megfelel ez így. Hiszen bankkártyát használnak, hiteleket vesznek fel. A modern államokban már szinte nincs is használatban a készpénz” – mutatott rá Atanacković.

Egyébként azt törvény írja elő, hogy a cégeknek és a vállalkozóknak számlát kell nyitniuk valamelyik bankban, és azon keresztül kell lefolytatniuk a pénzügyi tranzakciókat. „Ennek célja, hogy tervezetté váljon a fiskális politika, megszűnjön a szürkegazdaság és mind fokozottabb legyen a pénzügyi fegyelem” – magyarázták a pénzügyminisztériumban.


2017. szeptember 25. [14:04]

Európa számára létkérdés, hogy Angela Merkel koalícióra lépjen a német liberálisokkal és a Zöldekkel - írták a legnagyobb spanyol napilapok hétfőn, értékelve a vasárnapi... >>

2017. szeptember 23. [18:03]

Szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásokat tartanak vasárnap Németországban. A választáson 61,5 millió állampolgár vehet részt, több mint 50 százalékuk nő. A... >>

2017. szeptember 22. [16:36]

(Budapesti tudósítónktól)Ez egy jó szóösszetétel. Azt jelenti, hogy azok, akik ebbe nem tartoznak bele, azok nem demokratikusak. Vagyis tényleg nyugodtan szemétdombra... >>

2017. szeptember 21. [18:46]
Moszkva és a Bundestag-választások
2017. szeptember 20. [17:46]
Szeptember 21: A magyar dráma napja
2017. szeptember 19. [14:54]
Beköszönt a zsidó újév
2017. szeptember 15. [19:41]
Egységben


Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.20 dinár
1 dollár 99.87 dinár
100 forint 38.43 dinár
100 dinár 260.15 forint
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Brüsszeli tisztségviselőknek Szerbia EU-csatlakozási esélyeiről szóló nyilatkozatai után ismét feltesszük a kérdést: Ön szerint mikor válik Szerbia az Európai Unió teljes jogú tagjává?
Még 2025 előtt bizonyos feltételek gyors teljesítésével.
2025-ben vagy az utána következő egy-két éven belül.
Akár másfél évtizedig is elhúzódhat a csatlakozási folyamat.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve