Tükör
Hol a legolcsóbb az élet? (New Yorkhoz képest)
Betűméret:             

Az amerikai Time magazin megjelentette annak az 50 országnak a listáját, amelyekben a legolcsóbb az élet. Az első tízben Dél-Afrika, India, Koszovó, Szaúd-Arábia, Kazahsztán, Zambia, Omán, Paraguay, Csehország és Macedónia van. Szerbia a listán a 18. helyet foglalta el.

Az országokat négy szempont alapján vizsgálták, ez pedig a helyi vásárlóerő indexe, az ingatlanok bérleti díja, az élelmiszerek ára és a fogyasztói árak indexe volt. Nem mellesleg meg kell jegyezni, hogy a viszonyítási alap New York volt, az ottani életszínvonal és az ottani árak.

Szerbia a listán a 18. helyet foglalta el. A többi 49 országhoz képest az ingatlanok bérleti díja a harmadik legalacsonyabb, egy egyszobás újvidéki lakás bérleti díját vették alapul, ami kb. 155 euró – áll a Time cikkében, amely hozzáteszi: az élelmiszerek ára (73,2 százalékkal alacsonyabb mint New Yorkban) és a fogyasztói árak (66,8 százalékkal kevesebb) alacsonyak ugyan, de a lakosság vásárlóereje is az (52,4 százalékkal marad el a New York-i mögött).

A régió országai közül a Time cikke alapján Bosznia-Hercegovina a 11. helyen áll. Az indoklás szerint a vásárlóerő szolid, az ingatlanok bérleti díja alacsony, akárcsak az élelmiszerárak és a fogyasztói árak. Példaként Szarajevót hozzák fel, ahol a bérleti díj és a többi költség együtt 550 és 650 euró között mozog.

Horvátország a 47. helyen áll. A vásárlóerő 36,1 százalékkal, az ingatlanok bérleti díja 90 százalékkal, az élelmiszerárak 58,8 százalékkal, a fogyasztói árak indexe pedig 51,2 százalékkal marad el a mérceként vett New York-ihoz képest. A cikk szerint az ingatlanok bérleti díja alacsonyabb, mint a lista országainak többségében példaként az áll, hogy Zágrábban egy szoba 325 euróba kerül.

Szlovénia a 36. helyet foglalta el. Érdekes adat, hogy Szlovéniában nagyobb a vásárlóerő mint a lista összes többi országában, s New Yorktól is csak 13 százalékkal marad el. A bérleti díjak 86,5 százalékkal alacsonyabbak, az élelmiszerek 57,4 százalékkal, míg a fogyasztói árak indexe 47,7 százalék.

Montenegró az ötven állam közül a 26. Alacsonyak az élelmiszerárak, míg a lakosság vásárlóereje valahol a középmezőnyben van. New Yorkkal összehasonlítva a vásárlóerő 44,6, a bérleti díjak 88,8, az élelmiszerek 68,9 százalékkal alacsonyabbak, míg a fogyasztói árak indexe 61 százalékkal alacsonyabb az amerikai nagyvárosénál.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Szerbiában is, ahogy a világ jó néhány országában, a nemzetközi nőnapot ünneplik. Vagy megemlékeznek róla. Mert van, aki azt állítja, nincs azon mit ünnepelni, hogy a nők még mindig sok tekintetben egyenlőtlen helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva. Mások szerint ebben a formában, globálisan egyetlen napon megünnepelni...
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban