GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. május 16. [11:10]

A kurdok felfegyverzése árnyékot vet az amerikai-török csúcstalálkozóra

A kurdok felfegyverzése árnyékot vet az amerikai-török csúcstalálkozóra
A Kurd Népvédelmi Egységeknek (YPG)

Árnyékot vet a keddi amerikai török csúcstalálkozóra az amerikai kormány múlt heti döntése arról, hogy további fegyverszállítmányokat küld a Szíriában harcoló kurdoknak.

Első személyes találkozójukon Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban fogadja Recep Tayyip Erdogan török államfőt, de Washingtonban szinte egyöntetű a vélemény, hogy nem szabad felfokozott várakozásokat táplálni.

A két ország nem csupán a NATO-ban partner, hanem stratégiai szövetséges a terrorizmus elleni harcban is, és mindketten elvileg a kapcsolatok javítására törekednek.

A török vezetést felbőszítette, hogy az amerikai kormány úgy döntött: fegyvereket küld Szíriába, a Kurd Népvédelmi Egységeknek (YPG). Ankara attól tart - és elemzők szerint nem is teljesen alaptalanul -, hogy a szíriai kurdok jó kapcsolatokat ápolnak a törökországi kurdok szeparatista pártjával, a Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), és az amerikai fegyverek előbb-utóbb a török kurdoknál kötnek ki. Washingtonnak azonban szilárd meggyőződése, hogy a jó harcosok hírében álló kurdok nélkül nem tudnak érdemleges eredményt elérni az Iszlám Állam nevű terrorszervezet hálózatának szétzúzásában.

A kurdok felfegyverzése miatti ellentét Washington és Ankara között pillanatnyilag áthidalhatatlannak látszik.

Recep Tayyip Erdogan államfő néhány nappal ezelőtt még "új kezdetről" beszélt a washingtoni vizit előtt, a héten Kínában tárgyalva azonban már azt mondta egy török újságnak: "ha stratégiai szövetségesek vagyunk, akkor a döntéseket is szövetségben kell meghoznunk".

Törökország nagy reményeket fűzött ahhoz, hogy Donald Trump elnökké választása után új fejezet kezdődik az amerikai-török kapcsolatok történetében.

Ankarának kifejezetten rossz volt a viszonya az előző amerikai adminisztrációval. Nem értett egyet Barack Obama kormányzatának Szíria-politikájával, és hiába kérte többször is az Obama-kormányt, hogy adja ki az önkéntes amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónokot - akit a tavaly nyári törökországi államcsínykísérlet hátterében sejtett -, Obamáék mindahányszor Gülennel értettek egyet, megalapozatlannak minősítették a vádat és bizonyítékokat követeltek a kiadatási eljárás megindításához.

Erdogan elnök örömmel fogadta hát Donald Trump választási győzelmét tavaly novemberben, s az elsők között gratulált neki, abban a reményben, hogy - mint kifejtette - az új amerikai vezetés "jótékony lépéseket" tesz a Közel-Keleten. S amikor idén áprilisban Erdogan győzelmet aratott a népszavazáson és jogköreit kiterjesztve jócskán megerősítette elnöki hatalmát, akkor Donald Trump sem habozott azonnal felemelni a telefont, hogy - a fenntartásait hangoztató néhány európai politikustól eltérően - jókívánságait fejezze ki a török vezetőnek.

A két ország kapcsolatainak látszólagos javulása márciusban meg is kezdődött. Akkor Ankara vendége volt Rex Tillerson, az amerikai diplomácia irányítója, s bár csupán egyetlen napot töltött a török fővárosban, tárgyalt Erdogan államfővel és a török kormány több tagjával, köztük Mevlut Cavusoglu külügyminiszterrel is.

A viszony javulása azonban a múlt héten megtorpant. Trump elnök döntése a szíriai kurdok felfegyverzéséről "dinamitot helyezett a török-amerikai viszonyrendszer alá" - idézett az amerikai közszolgálati rádió hétfőn egy neve elhallgatását kérő török tisztségviselőt. Aki hozzátette: "különlegesen nagy baj lenne, ha Törökország eltávolodna egyik legfontosabb szövetségesétől".

Elemzők szerint Erdogan várhatóan felhívja Donald Trump figyelmét arra, hogy a jövő komoly válságainak forrása lesz, ha kurd erőkkel foglalnak vissza arab területeket az Iszlám Állam terroristáitól. Binali Yildirim török miniszterelnök pedig a múlt héten Londonban - egy Szomáliáról rendezett konferencia keretében tartott megbeszélésen - az mondta James Mattis amerikai védelmi miniszternek, hogy Donald Trump és Recep Tayyip Erdogan washingtoni tárgyalása jó alkalom lesz "annak a hibának a korrigálására", amelyet a szíriai kurdok felfegyverzése jelent. "Először tárgyalunk, aztán döntünk" - ezt már Erdogan mondta Kínában nyilatkozva török újságíróknak.

Arról azonban nem szólt, hogy Ankara milyen döntéseket hoz majd, ha Washington nem mond le a szíriai kurdok felfegyverzéséről. Az új washingtoni kormányzat pedig eddig még többnyire kitartott döntései mellett. (MTI)


2017. június 23. [10:54]

Az utóbbi napokban ijesztő méreteket öltött Romániában a magyarellenes hangulat és a gyűlöletbeszéd. A közösségi média és a hírcsatornák román politikusok, újságírók és... >>

2017. június 22. [17:32]

Egy évvel ezelőtt, 2016. június 23-ának éjszakáján David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök megkönnyebbülten sóhajthatott fel, a brit EU-tagságról rendezett... >>

2017. június 20. [18:33]

(Budapesti tudósítónktól)Látványos külsőségek közepette, a varsói királyi várban szimbolikusan átadta Lengyelország a visegrádi országok vezetésének stafétabotját... >>Álláshirdetések gomb
1 euró 121.75 dinár
1 dollár 109.05 dinár
100 forint 39.35 dinár
100 dinár 254.1 forint
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Megengedheti -e magának, hogy az idén elutazzon nyaralni?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Ilonafalu: Tört, zúzott, tetőket vitt, fákat döntött a tegnap esti ítéletidő
(Vajdaság)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve