GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. május 16. [12:31]

Beárnyékolja a horvát helyhatósági választásokat a HDZ és a Híd harca

Beárnyékolja a horvát helyhatósági választásokat a HDZ és a Híd harca

Lassan a finisébe fordul a helyhatósági választások kampánya Horvátországban, amelyet teljesen beárnyékol a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a volt kormánykoalíció kisebbik pártja, a Híd Függetlenek Listája (Híd) harca - írta a helyi sajtó kedden.

A legnagyobb küzdelem Dalmáciáért folyik, ahol a HDZ-nek korábban mindig sikerült nyernie, ugyanakkor a Híd éppen az egyik dalmáciai megyéből nőtte ki magát országos párttá. A Hidat rendszerbíráló fiatalok hozták létre a 2013-as helyhatósági választások előtt. Céljuk az volt, hogy a tengerparthoz közeli, Neretva-parti Metković kisvárosban - mint mondták - "megfosszák trónjától a helyi kiskirályt", a 16 éve a városon uralkodó HDZ-s polgármestert. Az elmúlt néhány évben kapcsolatba léptek a dalmát városok és járások független polgármestereivel, majd idővel már az egész ország területéről csatlakoztak hozzájuk jól képzett, egyik párthoz sem tartozó, sikeres önkormányzati vezetők és szakemberek.

A Jutarnji List című horvát napilap szerint amennyiben a HDZ nyer Metkovićban, a Híd elveszíti hitelességét az országban, ha azonban a HDZ veszít Közép-Dalmáciában és Dubrovnik-Neretva megyében, az azt jelenti, hogy Andrej Plenković horvát kormányfő politikájával szemben nő az elégedetlenség. A HDZ-ben úgy tartják, a Híd bukása saját fellegvárában meggyengítené a pártot, és az előrehozott választásokon már eleve vesztesként indulna.

Politikai szakértők szerint a HDZ összességében jobb eredményt ér majd el többi pártnál. Ezért szerintük Plenkovićnak azonnal az előrehozott parlamenti választások mellett kell döntenie, mert minden kísérlet arra, hogy többséget szerezzen a parlamentben, többet árt, mint használ a pártnak.

A Híd a kormánykoalíció szétesése óta keményen küzd a HDZ ellen, egyenesen hadat üzent korábbi partnerének. Azzal vádolja a HDZ-t, hogy illegálisan kormányoz. Szerintük felbomlott az a többség, amely támogatta a kormány felállását, a kormány pedig szavazatvásárlásokkal tudja elfogadtatni döntéseit a parlamentben. A kormánykoalíció szétesését azzal magyarázzák, hogy a Híd az egyedüli elfogadható opció Horvátországban, világnézete morális és etikai alapokra épül, míg az összes többi párt korrupt és tisztességtelen. Úgy vélik: a bűncselekmények és a korrupció felfedésére tett kísérleteik miatt kellett távozniuk a kormányból.

Az országban eddig megtartott helyhatósági választásokhoz képest a mostani kampánya harciasabb, mert az eredmények most a kormány helyzetét is befolyásolhatják. Az sem megszokott, hogy a miniszterelnök és egy "kisebb párt" (Híd) napi szinten üzenget egymásnak a sajtón keresztül. Ami pedig a belpolitikai csatározásokat illeti, Horvátország függetlensége óta soha nem indult több független jelölt a polgármesteri és megyei elöljárói posztért (zsupán), mint most - írják a lapok.

Április végén ellentét alakult ki a két kormánypárt, a HDZ és a Híd között az ellenzéki Szociáldemokrata Pártnak (SDP) a pénzügyminiszter ellen benyújtott bizalmatlansági indítványa miatt, amelyet a Híd is támogatott. Az SDP azért kérte a pénzügyminiszter leváltását, mert Marić korábban igazgató volt Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalatában, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokorban, és az SDP szerint tudnia kellett a konszern pénzügyi problémáiról, jóllehet mindvégig azt állította, hogy a vállalat körül minden rendben van.

Miután a Híd miniszterei a kormány döntése ellen szavaztak, és később a szociáldemokratákkal együtt megszavazták a bizalmatlansági indítványt, Andrej Plenković a tárcavezetők felmentését kérte, majd pártja, a HDZ Božo Petrov-Híd elnök leváltását kezdeményezte a házelnöki tisztségről.

A pénzügyminiszter elleni bizalmatlansági indítvány azonban végül nem kapott többséget a horvát parlamentben, ezért Marić a posztján maradhatott, Božo Petrov pedig lemondott házelnöki tisztségéről, és a parlament új elnököt választott, a HDZ-s Gordan Jandroković személyében.

A horvát szábor azóta (két hete) nem ült össze, így a belpolitikai válság a vasárnapi választások utánig elhúzódik. A HDZ új többséget szeretne kialakítani a parlamentben, az SDP nem zárja ki a nagykoalíció lehetőségét sem, míg a Híd, amely így ellenzékbe szorulna, előrehozott választásokat szorgalmaz.

Kriják Krisztina (MTI)


2017. augusztus 20. [8:32]

Augusztus 20. államalapító Szent István király ünnepe, nemzeti ünnep, Magyarország hivatalos állami ünnepe, egyben az új kenyér ünnepe.Augusztus 20. az egyik legrégibb... >>

2017. augusztus 18. [20:51]

A szerbiai sajtóban nagy port kavart a hír, miszerint egy rendkívüli tehetséggel megáldott afgán menekült kisfiú, bizonyos Farhad Nuri, akit a szerb sajtó csak Kis... >>

2017. augusztus 17. [0:11]

Szlovákia és Csehország lakossága utasítja el a legnagyobb mértékben a faji keveredést, és Kelet-Európára egyébként is fokozottan jellemző a kisebbségek elutasítása. Ez... >>

2017. augusztus 16. [19:06]
Küzdelem a balkáni befolyásért
2017. augusztus 15. [7:17]
Nagyboldogasszony napja
2017. augusztus 14. [23:44]
Lassú észlelés
2017. augusztus 14. [18:27]
Politikai patthelyzet Koszovóban
2017. augusztus 13. [9:36]
A lifegő rajtszám története


Álláshirdetések gomb
1 euró 119.29 dinár
1 dollár 101.63 dinár
100 forint 39.22 dinár
100 dinár 254.97 forint
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Ön szerint kedvező fogadtatásra találnak-e a belgrádi vezetők Koszovó-kezdeményezései?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve