GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. május 16. [13:54]

A végzős középiskolások többsége állami egyetemre iratkozna, legnépszerűbb az orvosi és az informatika

A végzős középiskolások többsége állami egyetemre iratkozna, legnépszerűbb az orvosi és az informatika

A végzős középiskolások több mint 80 százaléka tervez egyetemre menni, ugyanennyien jelentkeznének állami egyetemre, a legnépszerűbbek pedig az egészségügyi és az információs technológiai szakok.

A Prijemni.Infostud.com portál felmérése szerint, amelyben 1.400 végzős középiskolás vett rész Szerbia egész területéről, a diákok 80 százaléka tervez egyetemre jelentkezni, ami 10 százalékkal kevesebb a tavalyi évhez viszonyítva.

A megkérdezettek 7,3 százaléka semmi esetben sem választana magánegyetemet, míg 12-13 százalékuk lehetségesnek tartja azt is, hogy magánegyetemen folytassa tanulmányait, ami jelentősen magasabb arány a tavalyi adatokhoz képest. A diákoknak 5 százaléka csak végső esetben választaná a magánegyetemet, amennyiben nem jutnak be az állami egyetemre.

A megkérdezett diákok 12 százalék már tudja, hogy melyik szakra iratkozna, ők főként az egészségügyet, illetve az információs technológiát választották. Egyébként már tavaly is ezek a szakok voltak a legkeresettebbek. A harmadik legnépszerűbb szakterület a gazdaság, azon belül is a bank- és pénzügy (8 százalék), azután következik öt-öt százalékkal a mérnöki szak, a pszichológia és a jog.

Azok a végzős diákok, akik még mindig nem döntöttek szintén a pszichológia, az egészségügy, a gazdaság és az információs technológia iránt érdeklődnek, de 6,7 százalékuk a főiskolát sem tartja kizártnak, ha nem jutnak be a kívánt egyetemi karra, és 3,4 százalékuk eleve főiskolára jelentkezik.

Ha összevetjük a végzős középiskolások kívánságait és a keresett foglalkozásokat, amelyekről a Poslovi.infostud.com honlap végzett elemzést, akkor az derül ki, hogy a diákok érdeklődési köre nem fedi teljesen azokat a szakterületeket, ahol hiány van szakemberekből. Az egészségügyi szak már évek óta népszerű a diákok körében, a honlapon ennek ellenére kevés munkalehetőséget kínálnak ezen a szakterületen, másrészt a diákok IT szak iránti érdeklődése megegyezik a munkaerőpiac keresletével.

Az egyetemi szak kiválasztásakor a megkérdezett diákok egy része az érdeklődési köre alapján döntött, a másik részük viszont a legjobban fizetett szakmát helyzeték előtérbe.

A pénzügyi helyzet idén kevésbé fontos tényező a 2016-os évhez viszonyítva, ami ezek szerint nem fogja nagyban befolyásolni a diákok döntését.

A megkérdezettek 68 százaléka a középiskola felsőbb osztályaiban hozta meg döntését arról, hogy milyen szakra jelentkezik, míg 18 százaléka a középiskola első osztályában, és csak 14 százaléka az általános iskolai tanulmányai alatt.

A felmérés szerint a diákok többsége nem csalna a felvételi vizsgán, sőt elfogadhatatlannak tartja a csalást. A diákok 13 százaléka viszont, ha arra lehetősége adódna, csalna a felvételin, írja a Tanjug.


2017. május 24. [18:50]

"Nem lesz alkalmuk megkóstolni a legjobb borokat" - mondja Duško Marković montenegrói miniszterelnök, akit hidegen hagy a hazai borokra kivetett orosz embargó, válaszul... >>

2017. május 23. [21:58]

A 22 halálos és 59 sebesült áldozatot követelő manchesteri robbantás után világszerte megszigorítják a kulturális és tömegrendezvények biztonsági intézkedéseit, de az... >>

2017. május 22. [18:35]

Több ezer autót gyártottak négy személy szállítására, de Szerbiában ezeket ötszemélyes autóként jegyzik be.Azok a járműtulajdonosok, akik öt személy szállítására... >>Álláshirdetések gomb
1 euró 122.97 dinár
1 dollár 109.98 dinár
100 forint 39.79 dinár
100 dinár 251.27 forint
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
Heti kérdés
E heti kérdésünk csak a nyugdíjasokat érinti, mégis megkérdezzük: Ön szerint visszakapják-e valaha is a megkárosított idős emberek az illetményükből elvett összeget?
Igen.
Nem.

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg!
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve