GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. május 18. [15:26]

Dačić, Brnabić, Vujović, Mihajlović, Selaković, Stefanović? Kit tesz meg kormányfőnek Vučić?

Dačić, Brnabić, Vujović, Mihajlović, Selaković, Stefanović? Kit  tesz meg kormányfőnek Vučić?
Fotó: Tanjug
Ana Brnabić

Az új szerb kormány miniszterelnöki székébe valószínűleg Ivica Dačić vagy Ana Brnabić kerül majd, tudta meg a Novosti. A Danas napilap forrásai szerint viszont tartogathat még meglepetéseket az új kormányfő kiléte.

A Večernje novosti úgy tudja, hogy Aleksandar Vučić jelenlegi kormányfő kettőre csökkentette azoknak a számát, akik a helyére kerülhetnek, ők pedig a kormány első alelnöke, valamint az államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter. A Novosti viszont hozzáteszi, hogy esélyes lehet még a posztra Dušan Vujović pénzügyminiszter is.

Brnabić mellett szól az, hogy jó szakember, tettrekész és jó eredményeket ért el a saját szektorában, de az sem elhanyagolható, hogy elkötelezett Vučić mellett, habár nem tagja a Szerb Haladó Pártnak (SNS).

Másrészről Dačić is jó kapcsolatot ápol a jelenlegi kormányfővel, pártja pedig támogatta Vučićot, amikor a miniszterelnöki tisztségre jelölték. Dačić volt már korábban kormányfő, külügyminiszterként pedig jó kapcsolatokat tudott kialakítani világszerte.

Mindkettőjük ellen szól azonban, hogy a haladók a saját soraikból szeretnék kiválasztani a miniszterelnököt, habár többször is hangoztatták, hogy a végső döntést Vučićra bízzák, írja a Novosti.

A Danas forrása úgy tudja, hogy a szocialisták vezetője csak mint megbízott miniszterelnök kerülhetne a kormány élére. Ez azt jelentené, hogy Dačić a kormány első alelnöke látná el a kormányfői teendőket, akár hat hónapon keresztül is, de mindenképp addig, amíg véget nem érnek a parlamenti választások Németországban, ami szeptemberben lesz.

A belgrádi politikai körök úgy vélik, hogy Vučić döntése a kormányfő kilétét illetően egyértelmű jele lesz annak, hogy erősíteni szeretné-e az Európa-párti vonalat, vagy sem, hiszen eddig Tomislav Nikolić állt ennek útjában.

Ha a kormányfői székbe olyan valaki kerülne, mint Ana Brnabić vagy Zorana Mihajlović, az egyértelműen azt jelentené, hogy folytatódnak a tárgyalások Albániával, brüsszeli közvetítéssel. Ebben az esetben Vučić továbbra is irányítása alatt tartaná Milorad Dodikot, és nem lenne akadálya Bosznia-Hercegovina európai integrációjának.

Amennyiben Dačić nem megbízott, hanem teljes jogú kormányfő lesz, akkor az a nyugati körök számára egyértelmű üzenet lenne, hogy Vučić továbbra is nyitva tartja az ajtót Oroszország irányába, írja a Danas.

Egyes feltételezések szerint Vučić nagy meglepetést fog okozni, és olyan személyt kér fel kormányfőnek, aki jelenleg nincs is benne a kormányban. Azt azonban nem közölték, hogy ez a személy lehetne-e Nikola Selaković, volt igazságügyi miniszter.

Az arany középutat az jelentené, ha egy olyan személy lenne a kormányfő, mint Nebojša Stefanović belügyminiszter, írja a B92.


2017. május 24. [18:50]

"Nem lesz alkalmuk megkóstolni a legjobb borokat" - mondja Duško Marković montenegrói miniszterelnök, akit hidegen hagy a hazai borokra kivetett orosz embargó, válaszul... >>

2017. május 23. [21:58]

A 22 halálos és 59 sebesült áldozatot követelő manchesteri robbantás után világszerte megszigorítják a kulturális és tömegrendezvények biztonsági intézkedéseit, de az... >>

2017. május 22. [18:35]

Több ezer autót gyártottak négy személy szállítására, de Szerbiában ezeket ötszemélyes autóként jegyzik be.Azok a járműtulajdonosok, akik öt személy szállítására... >>Álláshirdetések gomb
1 euró 122.97 dinár
1 dollár 109.98 dinár
100 forint 39.79 dinár
100 dinár 251.27 forint
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
Heti kérdés
E heti kérdésünk csak a nyugdíjasokat érinti, mégis megkérdezzük: Ön szerint visszakapják-e valaha is a megkárosított idős emberek az illetményükből elvett összeget?
Igen.
Nem.

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg!
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve