GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. május 18. [15:26]

Dačić, Brnabić, Vujović, Mihajlović, Selaković, Stefanović? Kit tesz meg kormányfőnek Vučić?

Dačić, Brnabić, Vujović, Mihajlović, Selaković, Stefanović? Kit  tesz meg kormányfőnek Vučić?
Fotó: Tanjug
Ana Brnabić

Az új szerb kormány miniszterelnöki székébe valószínűleg Ivica Dačić vagy Ana Brnabić kerül majd, tudta meg a Novosti. A Danas napilap forrásai szerint viszont tartogathat még meglepetéseket az új kormányfő kiléte.

A Večernje novosti úgy tudja, hogy Aleksandar Vučić jelenlegi kormányfő kettőre csökkentette azoknak a számát, akik a helyére kerülhetnek, ők pedig a kormány első alelnöke, valamint az államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter. A Novosti viszont hozzáteszi, hogy esélyes lehet még a posztra Dušan Vujović pénzügyminiszter is.

Brnabić mellett szól az, hogy jó szakember, tettrekész és jó eredményeket ért el a saját szektorában, de az sem elhanyagolható, hogy elkötelezett Vučić mellett, habár nem tagja a Szerb Haladó Pártnak (SNS).

Másrészről Dačić is jó kapcsolatot ápol a jelenlegi kormányfővel, pártja pedig támogatta Vučićot, amikor a miniszterelnöki tisztségre jelölték. Dačić volt már korábban kormányfő, külügyminiszterként pedig jó kapcsolatokat tudott kialakítani világszerte.

Mindkettőjük ellen szól azonban, hogy a haladók a saját soraikból szeretnék kiválasztani a miniszterelnököt, habár többször is hangoztatták, hogy a végső döntést Vučićra bízzák, írja a Novosti.

A Danas forrása úgy tudja, hogy a szocialisták vezetője csak mint megbízott miniszterelnök kerülhetne a kormány élére. Ez azt jelentené, hogy Dačić a kormány első alelnöke látná el a kormányfői teendőket, akár hat hónapon keresztül is, de mindenképp addig, amíg véget nem érnek a parlamenti választások Németországban, ami szeptemberben lesz.

A belgrádi politikai körök úgy vélik, hogy Vučić döntése a kormányfő kilétét illetően egyértelmű jele lesz annak, hogy erősíteni szeretné-e az Európa-párti vonalat, vagy sem, hiszen eddig Tomislav Nikolić állt ennek útjában.

Ha a kormányfői székbe olyan valaki kerülne, mint Ana Brnabić vagy Zorana Mihajlović, az egyértelműen azt jelentené, hogy folytatódnak a tárgyalások Albániával, brüsszeli közvetítéssel. Ebben az esetben Vučić továbbra is irányítása alatt tartaná Milorad Dodikot, és nem lenne akadálya Bosznia-Hercegovina európai integrációjának.

Amennyiben Dačić nem megbízott, hanem teljes jogú kormányfő lesz, akkor az a nyugati körök számára egyértelmű üzenet lenne, hogy Vučić továbbra is nyitva tartja az ajtót Oroszország irányába, írja a Danas.

Egyes feltételezések szerint Vučić nagy meglepetést fog okozni, és olyan személyt kér fel kormányfőnek, aki jelenleg nincs is benne a kormányban. Azt azonban nem közölték, hogy ez a személy lehetne-e Nikola Selaković, volt igazságügyi miniszter.

Az arany középutat az jelentené, ha egy olyan személy lenne a kormányfő, mint Nebojša Stefanović belügyminiszter, írja a B92.


2017. augusztus 20. [8:32]

Augusztus 20. államalapító Szent István király ünnepe, nemzeti ünnep, Magyarország hivatalos állami ünnepe, egyben az új kenyér ünnepe.Augusztus 20. az egyik legrégibb... >>

2017. augusztus 18. [20:51]

A szerbiai sajtóban nagy port kavart a hír, miszerint egy rendkívüli tehetséggel megáldott afgán menekült kisfiú, bizonyos Farhad Nuri, akit a szerb sajtó csak Kis... >>

2017. augusztus 17. [0:11]

Szlovákia és Csehország lakossága utasítja el a legnagyobb mértékben a faji keveredést, és Kelet-Európára egyébként is fokozottan jellemző a kisebbségek elutasítása. Ez... >>

2017. augusztus 16. [19:06]
Küzdelem a balkáni befolyásért
2017. augusztus 15. [7:17]
Nagyboldogasszony napja
2017. augusztus 14. [23:44]
Lassú észlelés
2017. augusztus 14. [18:27]
Politikai patthelyzet Koszovóban
2017. augusztus 13. [9:36]
A lifegő rajtszám története


Álláshirdetések gomb
1 euró 119.29 dinár
1 dollár 101.63 dinár
100 forint 39.22 dinár
100 dinár 254.97 forint
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Ön szerint kedvező fogadtatásra találnak-e a belgrádi vezetők Koszovó-kezdeményezései?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve